ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tüketici aldığı yakıta dikkat etsin

Tüketici aldığı yakıta dikkat etsin
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Yüzde 10-12 gibi indirimler şüpheli

OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, akaryakıt dağıtım sektöründe kar marjının benzinde yüzde 8.7 ve motorinde de yüzde 10.4 olduğunu belirterek, tüketicileri fiyat indirim kampanyaları konusunda uyardı. Öztürk, "Tüketiciler aldıkları yakıta dikkat etsinler. Aldıkları yakıtla ne kadar kilometre kat ettiklerini hesaplasınlar” dedi.



Sektörde kayıt dışılık ve
akaryakıt kaçakçılığı ve 10
numara yağ sorunu var
OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, akaryakıt dağıtım sektöründe kar marjının benzinde yüzde 8.7 ve motorinde de yüzde 10.4 olduğunu belirterek, tüketicileri fiyat indirim kampanyaları konusunda uyardı. 
OPET’in hedefleri yanı sıra akaryakıt dağıtım sektörünün sorunlarını değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Fikret Öztürk, sektörün en önemli sorunlarının başında kayıt dışılık ve akaryakıt kaçakçılığı yanı sıra 10 numara yağ sorunu olduğunu vurguladı.

10 numara yağ motorine katılarak satılıyor
Özterk, ulusal marker uygulaması ile otomasyonun kayıt dışılığın azaltılmasında önemli bir rolü olmakla beraber, sektörde kayıt dışılığın tümüyle giderilmesinin zaman alacağını söyledi. Öztürk, “Kayıt dışılık yanı sıra 10 numara madeni yağın motorine katılarak satılması sorunu da çok büyük sorun sektör için. Ayrıca istasyon dışı satışlar var. Denizde gezen tankerlerden yapılan satışlar söz konusu. Hepsi sektörün karlılığını olumsuz etkileyen konular” dedi.

Yüzde 10-12 gibi indirimler şüpheli
Akaryakıt fiyatları konusunda dağıtım şirketleri ve akaryakıt istasyonlarında uygulanan indirimlere de değinen Öztürk, “Tüketiciler aldıkları yakıta dikkat etsinler. Aldıkları yakıtla ne kadar kilometre kat ettiklerini hesaplasınlar” diyerek şöyle devam etti: 
“Dağıtım şirketi ve bayi karı da birlikte Tüpraş’tan aldığımız akaryakıta uygulayacağımız kar marjı ortada dururken, yüzde 10-12 gibi indirimler uygulandığında ya zararına bir satış söz konusudur ya da başka bir durum vardır. Tüketiciler aldıkları benzin ya da motorinle ne kadar kilometre yaptıklarını hesaplasınlar. İskontoların yüzde 5’in altında olması gerekir. Aksi halde zarar edersiniz. Biz bin TL’ye kadarki satışlarda OPET World kart ile yüzde 3, bin TL üzerinde ise yüzde 5 indirim yapıyoruz. Pompa ayarları da önemli. Yasal olarak artı-eksi limitler var. Bunlar istasyondan istasyona bile değişiyor. Ayrıca pazarın yüzde 80-85’ini oluşturan büyük dağıtım şirketleri Tüpraş’tan aldıkları yakıtlara verimi arttırıcı katkı maddesi ekliyorlar. Bunun da bir maliyeti var. Bu katkı maddelerinin hem motoru korozyondan koruyan özelliği var hem de aynı yakıtla daha fazla kilometre yapma niteliği var. Bazıları bu katkı maddesini ekliyor, bazı dağıtım şirketleri ise eklemiyor. Bir zorunluluk yok. Tüketiciler bunu da araştırarak seçim yapabilirler. Biz şuradan alın diye bir tavsiyede bulunamayız, tüketicilerin sadece yakıt alırken daha bilinçli davranmalarını bekliyoruz.” 



Biyoyakıt konusunda da endişelerimiz var
Toplantıda biyoyakıtla ilgili soruları da yanıtlayan Öztürk, “10 numara yağ baş belasından sonra biyoyakıt konusunda da endişelerimiz var. Biyoyakıt yapalım derken bir de burada kaçak yakıt konusu gündeme gelmesin. Cari açığa çözüm olsun isteniyor ama merdiven altı firmaların da çoğalma ihtimali var. 50 çeşit ürün akaryakıta katılacak, böylece hem kalite sorunu ortaya çıkacak, hem de haksız kazanç yaratacak. Uluslararası kalitede ve standartlarda bir ürün üretilirse bizim itirazımız yok” dedi. 




10 numara yağ, kayıt dışı
ve kaçak akaryakıt sorunu kadar
başımızın belası bir konu
10 numara madeni yağın motorine katılarak satılması konusundaki tartışmalara da değinen Öztürk şunları söyledi: 
“10 numara yağ, kayıt dışı ve kaçak akaryakıt sorunu kadar başımızın belası bir konu. Özellikle nakliyeciler, kamyonlar 10 numara yağı motorine katıp işi ucuza getirdiklerini düşünüyorlar. Hatta fiyat verirken de 10 numara yağ katılmış ile normal motorin olarak ayrıma gidiyorlar. Normalde 10 numara yağ katılmış motorin motora çok zarar veriyor. Ama kamyoncular işin bu yanını pek hesaba katmıyorlar. Kendilerini 10 numara yağ ile daha karlı olduklarını düşünüyorlar. Normalde bize göre motorine 10 numara yağ katarak satanların yanı sıra kullananların da cezai müeyyide ile karşılaşmaları gerekir. Tanker ve otobüslerin yakıt depolarından belirli mesafelerde numune alınıp 10 numara yağ katkısı var mı yok mu denetlenmesi gerekir. Eğer 10 numara katkısı tespit edilirse de bu durumda bu araçların bağlanması ve ceza uygulanması işe yarayabilir.” (ANKA)
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *