ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tüketici güven endeksi martta 79,4 oldu

Tüketici güven endeksi martta 79,4 oldu
YAYINLAMA: 21 Mart 2024 / 13.10
GÜNCELLEME: 21 Mart 2024 / 13.10

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, tüketici güven endeksi martta 79,4 oldu. Prof. Dr. Hakan Kara, genel olarak seçim ayında endeks 90'ı aştığında iktidar partilerinin kazandığına, 90'ın belirgin altında kalırsa kaybettiğine dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi açıklandı. Buna göre, tüketici güven endeksi, şubat ayında 79,3 iken martta yüzde 0,02 oranında artarak 79,4 oldu.

TÜİK verilerine göre mevcut dönemde hanenin maddi durumunu gösteren endeks Mart'ta yüzde 0,7 düşüşle 66,6 oldu.

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi ise yüzde 0,9 artışla 78,9 olarak kaydedildi. Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi ise yüzde 0,4 artışla 74,9 oldu.

Tüketici güven endeksi 0-200 puan aralığında ölçülüyor. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Ekonomik gidişatı gösteren endeks, seçim sonuçlarına ilişkin önemli bir gösterge niteliğinde aynı zamanda. İktisatçı akademisyen Prof. Dr. Hakan Kara, seçim sonuçlarını tahmin etmek için izlediği en temel göstergenin tüketici güven endeksi olduğunu belirtti. Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İstatiksel gözleme göre, seçim ayında endeks 90'ı aştığında iktidar partileri kazanıyor, 90'ın belirgin altında kalırsa kaybediyor... Yerel seçimlere 80’in altında tüketici güveni ile girilmesi ekonomik şartların iktidar partilerinin aleyhine işleyeceğini gösteriyor. Tabii sonucu her zaman ekonomi belirlemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *