ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye- Irak arasında yeni sınır kapıları açılacak

Türkiye- Irak arasında yeni sınır kapıları açılacak
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Gümrük Müsteşarlığı’nın Türkiye- Irak arasında yeni sınır kapıları açma kararı, son üç yılda Türkiye’den Irak’a yapılan 20 milyar dolarlık ihracatın 5 milyar dolarlık kısmını gerçekleştiren Gaziantepli ihracatçıya da nefes aldıracak


Türkiye ile Irak arasında 15 Ekim 2009'da Bağdat’ta imzalanan Anlaşma ve Mutabakat Zabıtları çerçevesinde oluşturulan, “Türkiye–Irak Yeni Hudut Kapıları Ortak Çalışma Grubu” 1. Toplantısı’nda; son yıllarda artan ve 2010 yılı itibariyle 7.4 milyar doları geçen dış ticaret hacmi ve 1.6 milyonu aşan araç trafiği karşısında tek bir sınır kapısının yetersiz kaldığı tespitiyle, iki ülke arasında yeni hudut kapılarının açılması hedefi konuldu.


1.6 milyonu aşan araç trafiği var
Gümrük Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye ve Irak arasında 2009 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde kurulan “Türkiye–Irak Yeni Hudut Kapıları Ortak Çalışma Grubu”nun ilk toplantısının Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Irak Dışişleri Bakanlığı Komşu Ülkelerle İlişkiler Bölüm Başkanı Büyükelçisi Dr. Walid Shıltagh’ın katılımlarıyla Ankara’da gerçekleştirildiği bildirildi.
İki ülke arasında 15 Ekim 2009 tarihinde Bağdat’ta imzalanan Anlaşma ve Mutabakat Zabıtları çerçevesinde oluşturulan, “Türkiye–Irak Yeni Hudut Kapıları Ortak Çalışma Grubu” 1. Toplantısı’nda; son yıllarda artan ve 2010 yılı itibariyle 7.4 milyar doları geçen dış ticaret hacmi ve 1.6 milyonu aşan araç trafiği karşısında tek bir sınır kapısının yetersiz kaldığı tespitiyle, iki ülke arasında yeni hudut kapılarının açılmasının önemine vurgu yapılarak, işbirliğinin artırılması hedefi konuldu.

Yeni köprü veya köprüler inşa edilecek

Toplantıda Habur–İbrahim Halil Kara Hudut Kapıları’nda kapasitenin artırılabilmesi ve mevcut köprülerin yükünün azaltılabilmesi için yeni köprü veya köprülerin inşası konusunda gerekli çalışmaları yürütmek üzere iki ülkenin ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla, bir “Ortak Teknik Komite” kurulması kararlaştırıldı.
Ortak Teknik Komite’de, Türkiye–Irak demiryolu projesi çerçevesinde iki ülke arasında açılması düşünülen tren gümrük kapısının güzergâhının tespitine dönük incelemelerde de bulunmak üzere her iki ülkenin demiryolu inşaatlarından sorumlu birim yetkilileri hazır bulunacak. Kurulacak Ortak Teknik Komite, Habur – İbrahim Halil Kara Hudut Kapısı’nın batısında açılması planlanan yeni hudut kapıları için müşterek inceleme ve tespitleri rapora bağlayarak değerlendirilmek üzere Ortak Çalışma Grubuna sunacak. Ortak Teknik Komite’nin ilk çalışmalarını Temmuz ayı içerisinde tamamlamasına karar verildi. Türkiye tarafının Habur – İbrahim Halil Kara Hudut Kapısı’nın doğusunda yeni hudut kapıları açılması önerisine, Irak makamlarınca prensip olarak olumlu yaklaşıldığının ifade edildiği açıklamada, konuya ilişkin çalışmalara önümüzdeki dönemde hız verilmesi konusunda mutabakata varıldı.


Sınır kapılarındaki beklemeler önlenecek

Toplantıda ayrıca, iki ülke arasında her yıl düzenli ve dönüşümlü olarak “Gümrük İdareleri Başkanları Toplantıları” yapılmasına; Irak’la sınır kapılarında beklemeleri önlemeye yönelik gerekli tedbirlerin alınmasına; Gümrük Müsteşarlığı’nca Irak gümrük ve demiryolu personeline yönelik eğitim programları düzenlenmesine karar verildi. Türkiye ile Irak arasında daha önce yapılan anlaşma ve mutabakat zabıtları çerçevesinde gerçekleştirilen ortak çalışma grubu toplantısının, iki ülke arasında gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılmasına dönük olarak gümrük idareleri arasındaki işbirliğinin artırılması hedefinin gerçekleştirilmesi, bu hedefe dönük somut adımlar atılması ve Irak’la artan ticaretin daha da geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığının altı çizildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *