ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye’nin cari açık sorunu, halkının cep telefonuna olan tutkusundan daha derin

Türkiye’nin cari açık sorunu, halkının cep telefonuna olan tutkusundan daha derin
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Türk tüketicilerine hitaben “11 ayda bir cep telefonunu değiştirecek kadar zengin miyiz” sözlerine yurt dışında da yorum
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Türk tüketicilerine hitaben “11 ayda bir cep telefonunu değiştirecek kadar zengin miyiz” sözlerine yurt dışında da yorumlar geldi. Financial Times gazetesi, “Türkiye, cari işlemler açığı sorunu, cep telefonlarıyla hedef aldı” başlıklı haberinde liranın değer kazansa da Türkiye’nin cari açığının kaygılandırmayı sürdüğüne dikkat çekerek “Türk hükümetinin hala biraz ürkek olması şaşırtıcı değil, mesele ülkenin, en son ve en akıllı telefonlara sürekli artan tutkusundan çok daha derin olsa da” dedi. 





“Türkiye, cari işlemler açığı
sorunu, cep telefonlarıyla hedef aldı”

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye, cari işlemler açığı sorunu, cep telefonlarıyla hedef aldı” başlığını kullandığı haberinde, “Türkiye’nin rekor düzeyde bir cari işlemler açığını kaydettiği bir haftada Ankara’nın, hem Türkiye’nin büyümesinin, hem de ithalata olan düşkünlüğünün kaynağı olan tüketiciliğe ilişkin kaygılarını dile getirdi” diye yazdı. 
Bu bağlamla Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın, “11 ayda bir cep telefonunu değiştirecek kadar zengin miyiz” sözlerine vurgu yapan gazete, Çağlayan’ın, Türkiye’nin geçen yılda 13 milyon cep telefonunu ithal ettiğini de belirttiğini de anımsattı. 
İngiliz gazetesi, Çağlayan’ın tüketicilerin yanı sıra Türk imalatçılarının yabancı ara mallara dayanmasını da hedef aldığını öne sürdüğü haberinde Çağlayan’ın 59 civarında şirketin, toplam ithalatın yüzde 40’ını oluşturduğu ifadelerine de işaret etti. Gazete, “Hükümet, kilit sektörlerdeki imalatçıları daha çok yerli girdiyi kullanmayı cesaretlendirmeyi ve ‘Türk araba’ fikri için destek kazanmayı amaçlıyor ancak Çağlayan’ın beyanları gösterdiği gibi hala tatmin olmaktan uzaktır” iddiasına yer verdi. 





Cari açık verileri kaygı oluşturmayı sürdürüyor
Bunun da Türklerin, ekonomik olarak hala acı çektikleri anlamına gelmediğini, liranın bu yıl dolara karşı güçlü biçimde değer kazandığını, faiz oranlarının düştüğünü ve 12 ayda 1.4 milyon kişi için istihdam yaratıldığını kaydeden FT, ancak cari açık verilerinin kaygı oluşturmayı sürdürdüğünü belirterek, 2012 yılında 77 milyar dolarlık bir açığın meydana geldiğini, bunun da GSYH’nın yüzde 10’u eşit olduğunu vurguladı. 
Haberde Aralık ayı açığı geçen yılın aynı ayına göre bir düşüş gösterse de yıllık rakamın 2010 yılındaki düzeyinden, üçte ikiye yakın yüksek olduğuna dikkat çekilirken, yıl sonu itibariyle doğrudan yabancı yatırımlarda önemli bir artış olsa da toplam 13.4 milyar dolarlık girişin cari açığın sadece yüzde 17’sini karşıladığı için Türkiye’nin portföy girişlerine bağımlı bırakıldığı vurgulandı. Gazete, şöyle devam etti: 
"Türk hükümetinin, hala biraz ürkek olması şaşırtıcı değil, mesele ülkenin, en son ve en akıllı cep telefonlara sürekli artan tutkusundan çok daha derin olsa da.”(ANKA)

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *