ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye’nin kara para aklamada mücadeleyle eksikleri var

Türkiye’nin kara para aklamada mücadeleyle eksikleri var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Türkiye’yi “gri listede” tutmayı sürdürdü. FATF, üye ülkelere “Tavsiyeler”inde de değişikliklere gitti.


OECD bünyesinde kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadele için ülkeler arası işbirliğini amaçlayan Mali Eylem Çalışma Grubu (Financial Action Task Force) Türkiye’yi “gri listede” tutmayı sürdürdü. FATF, üye ülkelere “Tavsiyeler”inde de değişikliklere gitti.



FATF yayınladığı “Kamu Açıklaması”nda, Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede stratejik eksiklikleri bulunan, bu eksikliklerin üzerine FATF ile birlikte uygun bir planla gitmeyen ülkeler arasında saydı. Grupta Küba, Bolivya, Etyopya, Gana, Endonezya, Kenya, Myanmar, Nijerya, Pakistan, Sao Thome ve Principe, Sri Lanka, Suriye, Tanzanya, Tayland da bulunuyor. 

FATF üyelerini, İran ve Kuzey Kore’den yayılacak kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı risklerine karşı uluslararası finansal sistemi korumak üzere önlem almaya çağırmayı sürdürdü.

OECD bünyesinde çalışma yapan Mali Eylem Çalışma Grubu Türkiye’yi, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede uluslararası çapta yeterli mücadele etmeyen ülkelerin oluşturduğu “gri listede” tutmaya devam etti. 

OECD Mali Eylem Çalışma Grubu (Financial Action Task Force–FATF) üye ülkelere “Tavsiyeler”inde değişikliklere gitti. FATF, yayınladığı “Kamu Açıklaması” ile de kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı için yeterli çalışmayı göstermeyen ülkelerin içinde bulunduğu “kara ve gri” listeleri kamuoyunun bilgisine sundu. FATF, uluslararası finansal sistemi kara para aklama ve terörizmin finansmanının zararlarından korumak ve bu alandaki standartlarla uyum sağlanmasını desteklemek için yaptığı çalışmalar çerçevesinde belli yargı çevrelerinde stratejik eksiklikler saptadığını belirtti. 



“Uluslararası finansal sistemi, önemli ve sürekli kara para aklama ve terörizm finansmanı risklerinden korumak için FATF’ın üye ülkelere yaptığı karşı önlem uygulama çağrısına konu ülkeler” listesi, yani “kara liste”de bu yıl bir önceki listede olduğu gibi sadece İran ve Kuzey Kore bulunuyor. 
“Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede, eksikliklere hitap edilmesinde yeterli ilerleme sağlanmamış ya da FATF ile birlikte söz konusu eksikliklerin üzerine gidilmesi için bir eylem planı geliştirme taahhüdünde bulunmamış stratejik eksikliklere sahip bulunan yargı çevreleri. FATF üyelerine aşağıda tanımlanan her bir yargı çevresindeki eksikliklerden doğan riskleri dikkate almaya çağırır” şeklinde tanımlanan “gri liste” ise bu yıl şu ülkelerden oluşuyor: Küba, Bolivya, Etyopya, Gana, Endonezya, Kenya, Myanmar, Nijerya, Pakistan, Sao Tome ve Principe, Sri Lanka, Suriye, Tanzanya, Tayland, Türkiye.ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *