ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Türkiye’nin Kürtlerle riskli savaşı”

“Türkiye’nin Kürtlerle riskli savaşı”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.30
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.30
Türkiye’nin PKK’ya yönelik askeri operasyonlar, Batı’nın dikkatini çekmeyi sürdürüyor
Türkiye’nin PKK’ya yönelik askeri operasyonlar, Batı’nın dikkatini çekmeyi sürdürüyor
Newsweek, “Türkiye’nin Kürtlerle riskli savaşı” başlığı ile yayınladığı analizde “Savaşı PKK’nın başlattığı kuşkusuz ancak Kürtlerle ihtilafın, AK Parti’nin seçim amaçlarına uygun düştüğü de bir gerçek” gibi yorumları yapıyor. Bu arada, koalisyon oluşturma görüşmelerine işaret edilirken bir koalisyon oluşturmak yerine seçime gitme seçeneği “yüksek riskli bir strateji” olarak değerlendiriliyor.

Newsweek, “Temmuz’un sonuna doğru Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savaşa girdi” savıyla girdiği analizde PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına yönelik hava baskınlarına, yurt içinde binden fazla zanlının gözaltına alınmasına ve ülkedeki terör eylemlerine dikkat çektikten sonra “Halbuki sadece birkaç ay önce Erdoğan, Kürtlerle büyük bir barış anlaşmasını yapmanın eşiğindeydi” diyor.
“Barış eşiğinden tam savaş durumuna kayma, ani olmadı” sözlerini kullanan Newsweek, bu gelişmeyi “Erdoğan ve muhafazakar İslami AK Parti’si için radikal bir U dönüşü” olarak niteliyor. Ankara’daki Batılı bir diplomata atfen AK Parti liderliğinin barış müzakerelerini seçim sonrasına kadar durdurma kararını verdiğini, Kürtlere "bize oy verin ve bizler de müzakere masasında istediğinizi verelim" dediğini yazan Newsweek, Kürtlerin ise dinlemeyerek seçimde AK Parti’den uzaklaşarak HDP’ye oy verdiklerini, AK Parti’nin ise “söylemi ve siyasi topları HDP’ye çevirdiğini” öne sürüyor.

Newsweek, “Gerilimi şiddete tırmandıran ise PKK oldu” dediği analizinde “Savaşı başlatan kuşkusuz ki PKK olsa da, Kürtlerle ihtilafın AK Parti’nin seçim amaçlarının uygun düştüğü de bir gerçek” görüşünü de öne sürdüğü analizde iktidar partisinin “Kürtlerle yeniden başlayan ihtilafın HDP’nin itibarını zedeleyeceğine güvendiğini” savunuyor ve Kürtlerle barışma umudu ikinci plana düşerken HDP’yi “yıkmanın” öncelikli hale geldiğini iddia ediyor.
“Kürtlerle yeniden başlayan çatışmaların Türkiye’nin müttefiklerini kaygılandırıyor ve ABD’nin Suriye’de IŞİD’le mücadele çabalarını karmaşıklaştırıyor” gibi değerlendirmelerin de yapıldığı analiz, Erdoğan yönetimi döneminde gelişen ekonomi ve Güneydoğu’da olumluya dönüşen koşullara vurgu yaptıktan sonra şu uyarıyla son buluyor:

“PKK’nın saldırılarına yanıt verdiği için Erdoğan’ı suçlamak pek mümkün değil. Ancak Kürtleri hırpalamak, AK Parti’nin kısa vadeli siyasi amaçlarına uygun olabilir amaTürkiye için potansiyel bir felaket…. Yeniden başlayan savaş, Türkiye’nin refahı ve istikrarından kendi meşruluğuna kadar, Erdoğan’ın yarattığı her şeyin raydan çıkmasına neden olabilir.” ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *