ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yeni Ticaret Kanunu’ndan geri adım atılmamalı

Yeni Ticaret Kanunu’ndan geri adım atılmamalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
TTK'ndan geri adım atılmaması gerektiğini, yapılan düzenlemeler yük getirdiği için karşı çıkmamak gerektiğini belirtti
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Türk Ticaret Kanunu’ndan geri adım atılmaması gerektiğini, yapılan düzenlemeler yük getirdiği için karşı çıkmamak gerektiğini belirtti.

Bu kanunu önemsediklerini dile getiren Şimşek, “Bunu birkaç açıdan önemsiyoruz. Birincisi, Türkiye’de şirketlerin en büyük sorunu, finansmana erişim. Finansmana erişimi sınırlayan faktör de yeterince şeffaf olmamamız ve kayıt dışı faaliyetlerin devam etmesi. Biz, ne kadar çok şeffaflaşırsak, şirketlerimizi ne kadar çok iyi yönetirsek, finansmana erişim de o kadar kolay olur” diye konuştu.


İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Şimşek, yeni yatırımlarda kurumlar vergisinin yüzde 2’lere kadar indirildiğini ifade ederek, “Nereden bakarsanız bakın, kurum kazancı üzerinden alınan vergilerde Türkiye, önemli mesafe kat etti” diye konuştu. Kurum vergilerinin yanı sıra, gelir vergisinde de önemli indirimleri sağladıklarını söyleyen Şimşek, 2012’de en yüksek vergi diliminin gelir vergisinde fon payı ile birlikte yüzde 49,5. en düşük vergi diliminin ise yüzde 22 olduğunu söyledi.

VERGİ NEREDE DÜŞÜK?

Vergi yükünü artırmadıklarını tam aksine azalttıklarını anlatan Şimşek, geçmişte 100 TL’lik benzinin yarısından fazlasının Maliye’nin kasasına gelir olarak girerken, bugün bu rakamın 58.5 TL olarak Maliye’ye döndüğünü kaydetti. Telekomünikasyon alanında da verginin indirilmesi anlamında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Şimşek,iletişimde de (data tarafında) vergi oranlarının yüzde 5’e kadar indirildiğini, ayrıca otomotiv, sigara ve alkollü içkiler dışındaki vergilerin yükselmediğini, tam tersine azaldığını kaydetti. İstihdam üzerindeki vergi yükünün ise hala yüksek olduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek, “Bunu aşağı çekmemiz lazım. İstihdam üzerindeki vergi yükü toplam yüzde 42.5’dan, bugün 35.9’a indi. Önümüzdeki yıllarda, imkanlar olursa buna öncelik vermek gerektiği ortadadır” açıklamasında bulundu.

AVRUPA'YA YAVAŞ GİDİLECEK

Avrupa’daki finansal krize işaret eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki 10 yılda Avrupa’daki büyüme ve istihdamın arzulanan seviyede yüksek olmayacağını ifade etti. Buna karşın ABD’den olumlu sinyaller geldiğini belirten Şimşek, bu durumun da risk iştahını artırdığını kaydetti. Bütün bunların Türkiye’nin makul bir düzeyde büyümesini güçlendirdiğini belirten Şimşek, 2012’de istihdamın artmasını, borç yükünün azalmasını öngördükleri bilgisini aktardı.






Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *