ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepfıstığı ihracatı geriledi

Antepfıstığı ihracatı geriledi
YAYINLAMA: 08 Haziran 2023 / 12.37
GÜNCELLEME: 08 Haziran 2023 / 12.41
GAP illerinden antepfıstığı ihracatı, 2003 yılında bir önceki yıla göre dolar bazında %23 oranında geriledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden değerlendirilen bilgiye göre, bölgeden 2003 yılında 12 milyon dolarlık antepfıstığı ihraç edildi. 2002 yılında bu miktar 15 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, antepfıstığı ihracatındaki düşüşe, dolar karşısında Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesinin neden olduğunu söyledi. Türkiye’nin antepfıstığı ihracatında rakipleri ile rekabet edemez duruma düştüğünü savunan Çıkmaz, şunları anlattı:

“Antepfıstığı ihracatında İran gibi çok güçlü bir rakibimiz var. Bu ülkede üretim fazla dolayısıyla ürünün maliyeti düşük. Antepfıstığı yurtiçi piyasada halen 3 milyon 500 bin TL’den işlem görüyor. Ürünün ihraç edilebilirliği açısından bu fiyat yüksek bir fiyat. Dolayısıyla bu yılki antepfıstığı ihracatına ilişkin de iyimser tahminlerde bulunuyoruz.”

GAP bölgesindeki binlerce ailenin en önemli geçim kaynağı olan antepfıstığı Üreticiliğinin ihracatla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çıkmaz, “İhracat artarsa herkes sevinir, ülke ekonomisi kazanır, ihracatçı kazanır, ürünü değerlenir çiftçi kazanır. O halde ihracatı artırma ortak paydasında iş birliği yapmalıyız” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *