ANASAYFA arrow right Güncel

Antep’in deprem dirençli kent olması için yapılan çalışmalar çok yetersiz

Antep’in deprem dirençli kent olması  için yapılan çalışmalar çok yetersiz
YAYINLAMA: 27 Nisan 2025 / 16.30
GÜNCELLEME: 27 Nisan 2025 / 16.30

Antep’te deprem dirençli kent olması için yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz, zemin etütlerinin ve statik projelerin doğru yapılmadığını söyledi.
Projelere, mühendislik etiğine ve standartlara uygun yapıların inşa edilmesi lazım
Toplum olarak depremden ders çıkarılmadığının altını kalın harflerle çizen Yılmaz, ‘’Depremin olduğu dönemlerde işlere önem verildi, ama zamanla bu azaldı. Deprem ülkesiyiz. Dolayısıyla işimizi doğru yapmanın yanı sıra projelere, mühendislik etiğine ve standartlara uygun yapıların inşa edilmesi lazım. O zaman evlerimizde rahatça uyuyabiliriz. Örneğin; İstanbul’daki depremde vatandaş geceyi sokakta geçirdi. Çünkü kimse evine güvenmiyor’’ ifadelerini kullandı.
Deprem konusunda Afet Bakanlığı kurulmalı
Yılmaz, ‘’Büyükşehir belediyesi ve Şahinbey belediyesi yapı konusunda gerekli kontrolleri yapıyor. Ama Şehitkâmil belediyesini bile söylemeye gerek yok. Bu ilçede hiçbir şekilde kontroller yapılmıyor. En büyük yapı stokunun olduğu belediye fotoğraf çektirerek zemin etüdü yaptırmaya devam ediyor. Deprem konusunda Afet Bakanlığı kurulmalı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sadece yapı, Afet Bakanlığı ise afet ile ilgili kısım ile ilgilenmeli’’ şeklinde konuştu.
Çok düşük fiyatlarla zemin etütleri yapılıyor
Sektörün son durumuna değinen İl Temsilcisi Yılmaz, ‘’İşler ‘Eksi tas eski hamam’ şeklinde devam ediyor. Çok düşük fiyatlarla zemin etütleri yapılıyor. Ucuz yapılan zemin etütlerinin çok masrafı yok. Ancak olması gereken fiyat yapan ise yüzde 50’nin üzerinde para harcıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın sondaj için belirlediği fiyat 4 bin lira var ama 400 liraya yapıyorlar. Fiyatlar bu kadar ucuz olmamalı’’ dedi.
Şu anda en sıkıntılı işler zemin etüdünde
Binanın temelinin sondajdan başladığını sözlerine ekleyen Yılmaz, “Belediyelerin çok sıkı bir şekilde denetim yapması lazım. Sondaj ilgili kurumun bilgisi dâhilinde vurulmalı. Bu işler bir jeoloji mühendisi ile olmaz. Her belediye de 20 inşaat mühendisi varken, çalışan jeoloji mühendis sayısı ise bir. En az 3 veya 4 jeoloji mühendisi çalışmalı ki zemin etüdü ile ilgi birim kurulmalı. Çünkü şu anda en sıkıntılı işler zemin etüdünde’’ tespitinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *