ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çürük binalardan hepimiz sorumluyuz

Çürük binalardan hepimiz sorumluyuz
YAYINLAMA: 08 Haziran 2023 / 12.38
GÜNCELLEME: 08 Haziran 2023 / 12.38
Kentimizdeki binaların çevre illere oranla kaliteli olduğunu, ancak deprem açısından yeterli dayanıklılığa sahip olmadığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, “İnşaat kalitesi açısından 17 Ağustos depreminden bu yana bir arpa boyu yol kat edememişiz” dedi.

Belediyeler de en az müteahhit kadar suçlu

İnşaat yapımının ve ruhsat izninin yasalarla belirlenmesine rağmen, teknik elemanlar, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve belediyelerin üzerine düşen görevi yapmadığını belirten Uygur, “Konya’daki 11 katlı binanın yerle bir olma nedeni, binanın yapımındaki noksanlıklardan kaynaklanıyor. Yıkıntıdan alınan numunelerin sonuçları da bunu doğrulayacaktır. Betonarme taşıyıcı sisteminde aksaklıkların olduğu açıkça görülüyor. Deprem etkisine uğramışçasına yıkım söz konusu. Halbuki Konya deprem bölgesi değil. İmkanların kötüye kullanılarak eksik malzemelerle bina yapılması ve bu tür binalara izinlerin verilmiş olması çok üzücü. Sorumluluk, başta binayı yapan olmak üzere, prosedürde görev sahibi tüm yetkililer ve özellikle belediyelerdir. Çünkü denetleme yetkisi belediyededir” şeklinde açıklama yaptı.

Günah keçisi aramaktansa herkes payına düşeni almalı

Binaların kalitesi ve kalitesizliğinde müteahhitlerin yanı sıra yapı denetim şirketlerinden belediyelere kadar pek çok kimsenin sorumlu olduğunu hatırlatan Uygur, “İşin ehli bir müteahhit tarafından yapıların imarlı bölgelerde yapılması gerekir. Denetim mekanizmasında sorumluluğu olanlar, prosedürü yerine getirmek amacıyla değil, gerekliliği yerine getirmek amacıyla işlerine sahip çıkmalı. Özellikle belediyeler, binanın yapımı sırasında kontrollerini yapmalı, bina bittikten sonra değil. Bina bittikten sonra yapılacak denetimler yüzeysel kalacaktır” diye konuştu.

Kanunları uygulama bilinci gelmemiştir

Yapı denetim sisteminde belediyelerin, müteahhitlerin, teknik elemanların ve yapı denetim firmalarının sorumluluklarının çok açık olduğunu, ancak bunların uygulanması konusunda yeterli bilincin olgunlaşmadığını belirten Uygur, “Binaların ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı, kanunlarımızla belirtilmiştir. Ancak kanunları uygulama birinci gelmemiştir. İnşaat konusunda yasal boşluklar çok azdır. Üzücü olan sağlıklı yapılaşma bilincinin oturmamış olmasıdır. Sağlıklı hizmet üretme bilince yerleşmediği zaman kanunlar da ancak 1 dereceye kadar etkili olmaktadır” dedi.

Devlet müteahhitliğin tanımını yapmalıdır

Devletin öncelikli olarak yapması gereken, müteahhitliğin tanımını yapmaktır diyen Uygur, “Öteden beri söylüyoruz. Herkes müteahhit olmamalıdır. Sermayesi olup, ticaret odası kaydı olan her kişi müteahhit olabiliyorsa, Türkiye’de bu tür hasarların, can kayıplarının önüne almak mümkün değildir” şeklinde açıklama yaptı.

Kentimizdeki binaların teorilere göre kaliteli olduğunu, ancak deprem açısından değerlendirilecek olduğunda yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Uygur, “Kentimizdeki binalar çevre illere oranla bir parça daha kaliteli. Ancak deprem dayanıklılığı açısından değerlendirecek olursak yeterli kaliteye sahip olmadığını ne yazık ki göreceğiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *