ANASAYFA arrow right Güncel

100 işyerinin 49'u eleman temininde güçlük çekiyor

100 işyerinin 49'u eleman temininde güçlük çekiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü 2013 yılı 1. dönem talep araştırma sonuçlarını açıkladı. Eleman temininde en fazla güçlü çekilen sektörün de halı ve dokuma sektörü olduğu tespit edildi

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2 bin 758 işyeri üzerinde yapılan "İşgücü Piyasa Talep Araştırması" sonucucuna göre, Gaziantep'te her 100 işyerinden 27'sinde açık iş bulunurken, yine her 100 işyerinin 49'u eleman temininde güçlük çekiyor. En fazla açık işin plastik mamuller imal işçiliğinde olduğu belirlendi

Halı sektörü eleman sıkıntısı içinde
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Sıraç Ekin eleman bulunamayan sektörlerin bu araştırmada net olarak ortaya çıktığını söylerken" Eleman temininde en fazla güçlük çekilen sektörlerin başında, Halı Dokuyucu-Otomatik Tezgah, Bobin-Katlama-Büküm Makine Operatörü, İmal İşçisi, Konfeksiyon İşçisi, Güvenlik Görevlisi, Plastik Mamuller İmal İşçisi, Hemşire, İplik Eğirme Operatörü, Sıvacı ve Makine Bakımcı gelmektedir" dedi.
2 bin 758 firma üzerinde anket uygulandı
Gaziantep istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesi amacıyla Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından bu yılın ikincisi yapılan 2013 yılı 1. dönem İşgücü Piyasa Talep Araştırması sonuçlandı.2012 Yılından 1472 firmayla sektörlerin ihtiyaç analizleri belirlenirken bu yıl ise iki işçi çalıştıran ve üstü firmaları dikkate alarak 2 bin 758 firma üzerinde anket uygulanarak araştırma yapıldı.

En yüksek açık iş oranının yüzde 14,9
ile bilgi ve iletişim sektöründe
Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, araştırma sonuçlarını açıklarken, sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 14,9 ile Bilgi ve İletişim sektöründe olduğunu söyledi. Ekin, bu sektörü, yüzde 11,2 açık iş ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü, yüzde 9 açık iş ile de İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmetleri Faaliyetleri sektörünün izlediğini söyledi.

Eğitimden çok bilgi ve yetenek ön plana çıkıyor
Yapılan araştırmada özellikle eğitimden çok bilgi ve yeteneğin ön plana çıktığını söyleyen Siraç Ekin mesleğe ilişkin yeterli bilgiye sahip kişilerin mezuniyetine bakılmadan açık işlere yerleştirilebildiğini söyledi. Ekin "Açık işlerde yaklaşık olarak yüzde 73,9 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 32,6 oranında Lise Altı Eğitimli, yüzde 14,6 oranında Genel Lise, yüzde 9 oranında Meslek Lisesi eğitimli elemanlar talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise 78,8’inin Mesleğe İlişkin Yeterli Bilgiyi, yüzde 65'i Fiziksel Yeterliliği, yüzde 49,1’ inin Takım Çalışması Becerilerini, yüzde 34,3’ünün İletişim ve İfade Etme Becerisini, yüzde 25,4’ünün Sorun Çözme Becerisini, yüzde 20,5’inin Hesap Yapabilmeyi, yüzde 20,2’sinin Bilgisayar Kullanabilme Becerisini, yüzde 13,1’inin Proje Tabanlı Çalışabilmeyi, yüzde 8,4’ünün Satış ve Pazarlama Kabiliyetini ve yüzde 3,2’sinin de Yabancı Dil Yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir" dedi.

Gaziantep’te açık işlerin en fazla olduğu meslekleri sıralayan Çalışma ve İş Kurumu il Müdürü Siraç Ekin "En fazla eleman açığı olan sektörlerin Plastik Mamuller İmal İşçisi, İmal işçisi, Bobin-Katlama-Büküm Makine Operatörü, Konfeksiyon İşçisi, Güvenlik Görevlisi, Ambalajcı(Makine İle), Hemşire, Halı Dokuyucu-Otomatik Tezgah, Torba ve Çuval Dikme Makinesi İşçisi ve Kaynakçı(Oksijen ve Elektrik) olduğu belirlenmiştir" dedi.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektiklerinin sorulduğunu söyleyen Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ekin şunları vurguladı: " Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler, Halı Dokuyucu-Otomatik Tezgah, Bobin-Katlama-Büküm Makine Operatörü, İmal İşçisi, Konfeksiyon İşçisi, Güvenlik Görevlisi, Plastik Mamuller İmal İşçisi, Hemşire, İplik Eğirme Operatörü, Sıvacı ve Makine Bakımcı olarak sıralanmaktadır. İşverenlerin yüzde 77,4’ü eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak “yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını”, yüzde 67,8’i ‘’tecrübeli eleman bulunamamasını göstermiştir"
Sıraç Ekin, 2012 Yılında yapılan işgücü piyasası analiz çalışmaları sonrasında öne çıkan sektörlerin taleplerini karşılamak ve kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla “İşbaşı Eğitim Programlarını” başlattıklarını ve bu yıl daha geniş kapsamlı bir anket çalışması yaparak Gaziantep'in tüm sektörlerine ulaştıklarını da sözlerine ekledi. Arzu Bulut



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *