ANASAYFA arrow right Güncel

9 yılda Türkiye'de 5 milyon yeni konut üretildi

9 yılda Türkiye'de 5 milyon yeni konut üretildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi tarafından 6.5 milyon metrekarelik alanda hayata geçirilecek Yeşilvadi Projesi kapsamındaki 702 konutluk dev projenin temelini attı.
Temel atma töreninde bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün, gelişmişliğin göstergesi olduğunu belirterek, "Dünyaya baktığımız zaman kendilerini çarpık yapılaşmalardan, kaçak yapılardan, depremsellik özelliğinden kurtaran ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğunu görüyoruz. Japonya ile ABD ve Avrupa ülkeleri bunu başardı. Biz de Türkiye olarak büyük vilayetlerimizde ciddi manada kentsel dönüşümler yapıyoruz. Gaziantep de bunlardan birisi. Hükümetimiz döneminde 9 yılda
Türkiye'de yaklaşık 5 milyon yeni konut yapıldı, yeni hane üretildi. Bunların 500 bine yakını devlet tarafından, TOKİ tarafından üretildi, 4.5 milyonu da özel sektör tarafından üretildi. Bu gerçekten ciddi bir rakamdır. Yani ülkemizdeki 19.5 - 20 milyon konut stokunun dörtte biri yenilendi demektir. Gaziantep'te de 300-320 bin konut var, hesaba göre. Burada da TOKİ ve özel sektör olarak epey konut yapıldı" dedi.
Gaziantep'in Türkiye'nin çok önemli bir şehri olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Türkiye'nin gelişmesinde, bütünleşmesinde, vatandaşımızın aidiyet duygusunun artmasında Gaziantep'ten vereceğimiz mesaj çok önemli. Gaziantep'in birliği, gelişmesi, sanayisi, turizmi, tarihi, bütünlüğü son derece önemli. Bu bakımdan Gaziantep'te yapılan çalışmaları Başbakanımız da son derece önemsiyor, Hükümetimiz de son derece önemsiyor. Ben de Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak son derece önemsediğimi ifade etmek istiyorum.
Gaziantep'e bundan sonra da çok daha ciddi bir şekilde bakacağız, Gaziantep için çalışacağız. Makro planlarını yapacağız, çevre düzeni planlarını yapacağız. Yani Gaziantep'e adeta dört elle sarılacağız" diye konuştu.
Türkiye nüfusunun yüzde
76'sı şehirlerde yaşıyor
Bayraktar, Türkiye'de son 9 yılda kaçak ve çarpık yapılaşmanın ciddi anlamda azaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Son 9 senede Türkiye'de ciddi manada çarpık yapılaşma azaldı, fakat yine de göç devam ediyor. Gaziantep de çok göç alan kentlerimizden. Gaziantep, Mersin, Adana, İstanbul, İzmir göç almaya devam edecek. Türkiye'nin kendi jeopolitik ve demografik yapısı bakımından göçler büyük şehirlere doğru devam edecek. Dünyada şehirleşme artıyor, bugün dünya nüfusunun yüzde 50'den fazlası şehirlerde yaşıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 76'sı şehirlerde yaşıyor ve bu artacak. Şehirleşme aynı zamanda zenginleşme demektir,
şehirleşme aynı zamanda gelişme demektir, kalkınma demektir, bu kaçınılmazdır. Bu bakımdan şehirleşme konusunda çok daha ciddi bir şekilde eğilmemiz lazım."
Türkiye'nin de masada
olduğu bir dünyayı kurmak
için elbirliğiyle çalışacağız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında hükümetin 9 yıldır yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin dünya ölçeğinde onurlu bir şekilde gelişme ve kalkınma içinde olduğunu dile getiren Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı: "Tüm afetlerden Türkiye'yi arındırmak için çok ciddi bir çalışma içerisinde olacağız. Burada Gaziantep buna öncülük ediyor. Şahinbey Belediyemiz buradaki 702 konutu destek almadan yapıyor. Biz sadece moral ve motivasyon desteği veriyoruz ama maddi destek de vereceğiz. Bu vatanın tarihten gelen misyonu, tarihten gelen hakkı ve tarihten gelen sorumluluğu itibarıyla mutlaka ileri ülke olmak zorundadır. Dünyada söz sahibi olan ülke olmak durumundayız. Bunu şehirleri düzelterek yapacağız. Teknik altyapı olmadan bu olmaz. Şehirlerimizde kaynak israfını engellemeden bunu yapamayız. Mutlaka şehirlerimizde ulaşım bakımından, eğitim bakımından, sağlık bakımından, parklar bakımından, temiz hava bakımından, her bakımdan çağdaş, modern yerlerimizi yapacağız ve dünyaya müthiş bir mesaj vereceğiz. Biz aartık 2023 yılını konuşuyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında dünyada ana aktör olan, dünyaya yön veren kararlar alınırken, Türkiye'nin de masada olduğu bir dünyayı kurmak için elbirliğiyle çalışacağız."

Gecekondulaşma ve çarpık
kentleşme yoğunlaşıyor
Vali Erdal Ata da, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep'in, bölgenin cazibe merkezi haline döndüğünü belirterek, "Gaziantep'in nüfusu hızla artıyor. Kentleşmeden kaynaklanan sorunlar yaşanmaya başlamıştı. Gecekondulaşma ve çarpık kentleşme, kentte yoğun olarak yaşanmaya başlamıştı. Eğer vatandaşlar bir sorun çıkarmaz ve belediye ile iş birliği yaparsa, onların daha çağdaş, daha modern kentlerde, daha modern konutlarda yaşaması için belediyemiz de çok hızlı çalışmalar yürütecektir. Bizim arzumuz belediyelerin başlattığı bu çalışmaların, kayıtsız şartsız tüm kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmesidir" diye konuştu.

Yüzde 80 çarpık yapılaşma
var, ciddi bir göç alıyoruz

Gaziantep merkez ilçe Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da, ilçe nüfusunun 743 bin 685 olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Türkiye'nin 69 ilinden daha büyük bir ilçeyiz. Yüzde 80 çarpık yapılaşma var, ciddi bir göç alıyor, imar problemleri olan birçok mahallemiz var. Yazın en sıcak günlerinde ısınan briket evlerde oturamayan vatandaşlarımızın çilesi çok büyük oluyor. Kendilerini sokak aralarına atıyorlar. Çocuklarımız, cadde ve sokak aralarında oyun oynamak zorunda kalıyorlardı. Çarpık ve kaçak yapıyla da sıfır toleransla savaşımıza devam ediyoruz. 2,5 yılda 487 adet yıkım yaptık. Kaçak yapılara izin vermiyoruz. Halkımız büyük ölçüde bilinçlendi. Belediyenin bilgisi dışae yaşıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 76'sı şehiında yapı yapmıyor. Eski yapılarımızı bugünün değeri, yarının emaneti olarak görüp ve restore ediyoruz."

Tahmazoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yepyeni bir Şahinbey için başlattığımız, kentsel dönüşümle duble yollar, çocuklara oyun alanları, konutlar, sosyal donatılar, yeşil alanlar yapacağız. Kentsel dönüşümümüz 3 bölgede ve 19 mahallede devam ediyor. Toplam kamulaştırma maliyeti 370 milyon TL, 2012 yılında kamulaştırma bütçemiz 60 milyon TL. Yeşilvadi Projemiz 11 mahalleyi kapsamaktadır. Havaalanından Burç Kavşağına kadar bir alanı kapsayan, Türkiye'nin en büyük parkı olacak,12 kilometre uzunluğunda ve 1 milyon 700 bin metrekare yeşil Alana sahip, sosyal merkezler, konutlar, oyun alanları, sosyal komplekslerle dolu bir proje olacak. 50 metre genişliğinde bir yol olacak. Bu yolun şu anda 25 metrelik kısmını açmaktayız. Bu alanda 27 adet okul alanı belirledik. 702 adetlik toplu konut alanımızda, 24 bin 300 metrekare peyzaj ve yeşil alana sahip bir alan olacak. Konutlarımız 6 blok ve 702 daireden oluşacaktır. 54 adet 1+1 (90 metrekare), 456 adet 2+1, (114 metrekare), 192 adet 3+1 (121 metrekare) dairelerden oluşacak. Otopark, çocuk oyun grupları, süs havuzları, yeşil alanlar, sosyal donatılara sahip olacak."
resim
Konuşmaların ardından Bakan Erdoğan Bayraktar ve protokol üyeleri proje maketini inceleyerek, projenin temelini attı.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *