ANASAYFA arrow right Güncel

2023'te en az 68 motokurye iş cinayetlerinde öldü

2023'te en az 68 motokurye iş cinayetlerinde öldü
YAYINLAMA: 06 Ocak 2024 / 23.13
GÜNCELLEME: 06 Ocak 2024 / 23.35

Kurye Hakları Derneği, 2023’te en az 68 motokuryenin trafik kazalarında öldüğünü açıkladı. Rapora göre, geçtiğimiz yılın ölüm verileri 2020'ye göre iki katını aşmış durumda.

Motokuryeler, iş güvencesi olmadan, hız baskısı ve niteliksiz ekipmanlar eşliğinde ölümle burun buruna olmaya devam ediyor. Trafikte yaşanan motokurye ölümleri alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle her geçen gün artıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin Kurye Hakları Derneği çatışı altında paylaştığı 2023 Motokurye Ölümleri Raporu'na göre 2023 yılında en az 68 motokurye, iş cinayetlerinde öldü.

Kurye Hakları Derneği’ne göre motokuryelerin yaşadığı zaman kısıtlaması, yeterli ekipman ve eğitimlerinin olmaması, İstanbul trafiğinde sürücülerin motosikletlere duyarlı olmaması gibi etkenler kazalara davetiye çıkarıyor.

Rapora göre 2022 yılında motokurye ölüm sayısı Türkiye genelinde 58 olurken 2023 yılında ise, 68’e yükseldi.

Dernek, raporun sunuş yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Kurye Hakları Derneği olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’de çalışırken hayatlarını kaybeden moto kuryelerin kaydını tuttuk. Geçen yıl en az 58 olarak saptadığımız moto kurye ölümlerine karşılık bu yıl en az 68 moto kuryenin çalışırken hayatını kaybettiğini tespit ettik. Bu artan sayı sektörde iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili ciddi sorunların devam ettiğine işaret ediyor. Biz de bu sorunlara dikkat çekebilmek, kurye ölümlerine sebep olan faktörlerin incelenip gerekli düzenlemelerin yapılmasına ve önlemlerin alınmasına bir katkı sunabilmek ve en temelde insan hayatının değerini savunmak amacıyla bu raporu yayınlıyoruz."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *