ANASAYFA arrow right Güncel

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: Onlar korunmaya ve sevilmeye muhtaç

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: Onlar korunmaya ve sevilmeye muhtaç
YAYINLAMA: 04 Ekim 2024 / 11.47
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2024 / 11.47

Bu özel günün temel amacı, insanların yalnızca kendileriyle değil, diğer canlılarla da paylaştıkları bir evrende yaşadıklarını hatırlatmaktır

4 Ekim, Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak her yıl hayvan haklarına dikkat çekmek ve doğadaki canlıların korunmasını teşvik etmek amacıyla kutlanıyor.

İtalya'nın Floransa kentinde düzenlenen Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi'nde, 1931 yılında alınan karar ile hayata geçirilen bu özel gün, hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve onların da doğal yaşamın bir parçası olduğunu vurgulamayı hedefliyor. 

Bu özel gün, hayvanlara yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve hayvanlarla ilgili yasal düzenlemelerin ortaya koyulmasını amaçlıyor. Toplumsal bilinç yaratılması için önemli bir fırsat sunan bu anlamlı gün, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve okul yönetimlerinin de desteğiyle düzenlenen etkinlikler ile hayvan haklarına ve onları koruma çalışmalarına dair farkındalık yaratıyor. 

Türkiye'de Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu

Hayvanseverler, ilk defa İngiltere'de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular. Türkiye'de, Hayvanları Koruma Derneği ise 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçla yola çıkan dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular.

1931 yılında Floransa'da gerçekleştirilen uluslararası bir toplantıda, dünya genelinde nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvan türlerine dikkat çekmek amacıyla 4 Ekim, Hayvanları Koruma Günü olarak ilan edildi. Bu özel günün temel amacı, insanların yalnızca kendileriyle değil, diğer canlılarla da paylaştıkları bir evrende yaşadıklarını hatırlatmaktır. Ayrıca, evde bakılan hayvanlara merhametli davranmak, yaşam koşullarını iyileştirmek, onları koruyup kollamak ve duyarlı bir tutum sergilemek de bugünün odağındaki konulardandır. 

Hayvanların korunması konusunda farkındalık yaratmak ve insanlarda sorumluluk bilincini arttırmak amacıyla oluşturulan bu gün, hayvanlara daha iyi bir geleceğin kapısını açmayı hedefliyor. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *