Abant İzzet Baysal Üniversitesi, “Türkiye ile Suriye arasındaki krizin Gaziantep ve Hatay bölgesi ekonomileri üzerindeki etkileri” konulu geniş çaplı bir araştırmaya imza attı
Türkiye’nin neredeyse diğer ucundaki Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin, Türkiye-Suriye krizinin ardından bölge kentlerinin ekonomilerinde yaşanan sıkıntıları ortaya çıkaran bilimsel bir araştırma yapması, “Gaziantep Üniversitesi ne yapıyor” tartışması yarattı. Gaziantep Üniversitesi’nin içinde bulunduğu kentle bir türlü kaynaşamadığına vurgu yapılırken, “Üniversitenin kente ne kadar uzak olduğu, bilimsel çalışmalar konusundaki yetersizliği bir kez daha ortaya çıktı. Böyle bir araştırmayı herkesten önce Gaziantep Üniversitesi’nin yapması gerekmez miydi” diye tepki gösterildi.
Raporu üç uzman hazırladı
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi, Doç. Dr. Veysel Ayhan, Yrd. Doç. Dr. Müslüm Basılgan ve IMPR Araştırmacısı Ümit Algan’ın imzasını taşıyan 65 sayfalık araştırmada araştırmada, “Karşılıklı yatırımların doğrudan Gaziantep ekonomisi üzerindeki etkileri, Suriye’deki Gaziantepli şirketlerin doğrudan yatırımları ve ihracatları bağlamında krizden etkilenmeleri, krizin etkisini azaltmak için Gaziantepliler’in talep ettikleri destek adımları” ele alınıyor.
Yatırımların durduğuna dikkat çekildi
Ankara-Şam arasındaki ticaret hacminin 2012 sonu itibariyle 5 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiği ve yılda 450 bin civarında aracın Türkiye’den Suriye’ye geçtiği belirtilen açıklamada, “Bunların bir kısma Suriye’de kalırken, önemli bir kısmı Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarına mal taşımaktaydı. Diğer taraftan Rakka’da kurulan çimento fabrikası ve Asi Nehri üzerindeki 280 milyon avroluk yatırımın da durması, Halep ve Şam’da yapılam Türk menşeli otellerin, El Şeyh Nacar Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan Gaziantep merkezli fabrikalrın geleceğini de tartışmalı hale getirmiştir” denildi.
Sınır ticaretinin durmasının
olumsuzlukları vurgulandı
Türkiye- Suriye, Ürdün-Suriye sınırında kayıt dışı diye nitelendirilen önemli bir sınır ticaretinin bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada, “Temel ihtiyaç maddeleri başta olmak üzere, sigaradan şekere kadar birçok mal sınırdan karşılıklı geçmekteydi. Sınır ticaretinin durma noktasına gelmesi ise Kilis, Gaziantep, Mardin ve Hatay illerinin ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir” şeklindeki bulgulara yer verildi.