ANASAYFA arrow right Güncel

AKP'nin asıl amacı eğitimin niteliğini artırmak değil

AKP'nin asıl amacı eğitimin niteliğini artırmak değil
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.55
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.55
Mehmet Bozgeyik, FATİH Projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığı ve büyük bir firma arasında, akıllı tahtalar için 339,6 milyon TL’lik hayli hacimli bir sözleşme imzalandığını açıkladı

Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, “Fırsat eşitliğini FATİH Projesi ile sağlayacağını söyleyen MEB’in sadece sermaye çevrelerine, büyük şirketlere böylesi projelerle borsadaki hisselerini harekete geçirecek büyük fırsatlar sunduğu açıktır” dedi. 
Bozgeyik, Eğitim Sen Genel Merkezi’nde FATİH (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi Geliştirme Hareketi) Projesi’ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, AKP’nin eğitimin niteliğini artırmaktan ziyade çeşitli sermaye çevrelerinin pastadaki paylarını artırmayı hedeflediğini öne sürdü.

Tek başına teknolojik ürünlerle
eğitimin niteliğini geliştiremezsiniz

MEB’in gördüğü ve çözüm ürettiği sorunların, eğitimin temel sorunlarına “teğet geçtiğini” ve eğitim hizmetini ticarileştiren politikalar doğrultusunda hizmet gördüğünü vurgulayan Bozgeyik, şunları ekledi: “FATİH Projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığı ve büyük bir firma arasında, akıllı tahtalar için 339,6 milyon TL’lik hayli hacimli bir sözleşme imzalanmış ve eğitim hizmetinin giderek derinleşen sorunlarının üstü süslü söylemlerle kapatılmak istenmiştir. Unutulmamalıdır ki, asıl yatırım yapılması gereken alan, öğretmen yetiştirme sistemidir. Çünkü eğitimin niteliği öğretmenin niteliği ile doğru orantılıdır. Tek başına teknolojik ürünler aracılığıyla eğitimin niteliğini geliştirmek mümkün değildir.” 



Sağlıklı bir eğitim ortamı mevcut değil



Bozgeyik, eğitim sisteminin temel sorunlarının aciliyetle çözüm beklediğini belirterek, öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına yaklaşık 60 bin ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapıldığını ve MEB’in yaptığı açıklamaya göre, 146 bin 194 öğretmen açığı bulunduğunu hatırladı. Türkiye’deki 8 milyon engellinin yaklaşık yüzde 30’unun okuma yazma bilmediğini bildiren Bozgeyik, ilköğretimde ikili ve taşımalı eğitim sorununun halen çözülmeyi beklediğine, kalabalık sınıfların, okulların fiziki yapı ve donanım açısından yaşadığı eksikliklerin sağlıklı bir eğitim hizmetini güçleştirdiğine dikkat çekti. 


Eğitim araç ve gereçleri incelemeden
uygulamaya konulamaz
FATİH Projesi kapsamındaki eğitim araç ve gereçlerinin herhangi bir incelemeden geçirilmemesi nedeniyle, başlatılan pilot uygulamanın durdurulması gerektiğini savunan Bozgeyik, “Yürüttüğümüz hukuki mücadele kapsamında Danıştay 8. Dairesi, eğitim araç ve gereçlerinin incelenmeden uygulamaya konulabileceği yönündeki ilgili yönetmelik hükmü hakkında, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu çerçevede MEB’e, Talim ve Terbiye Kurulu’nun denetiminden geçmeyen söz konusu tablet bilgisayar ve akıllı tahtaların dağıtımının durdurulması istemiyle 7 Şubat 2012 tarihinde başvuruda bulunduk. Bu başvuruya olumsuz cevap verilmesi durumunda da hukuksal mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. 


Bilişim teknolojisi derslerini neden kaldırdılar?
Bozgeyik, eğitimi teknoloji odaklı hale getirmek istediğini iddia eden AKP’nin, Bilişim Teknolojisi dersini 4. ve 5. sınıflarda kaldırmasının; 6, 7 ve 8. sınıflarda da seçmeli hale getirmesinin ciddi bir çelişki olduğunu vurgulayarak, MEB’den şu sorulara yanıt vermesini istedi:
Öğretmeni olmayan çocuk tablei ne yapacak?

“-Altını çizdiğimiz sorunlara çözüm üretilememesi eğitimin niteliğini nasıl etkilemektedir? 
-MEB tarafından e-öğrenmenin pedagojik boyutu ve ülkemizdeki etkinliği ile ilgili hangi bilimsel araştırma ya da çalışmalar yapılmıştır? 
-Bilişim Teknolojisi öğretmeni ataması yapılacak mıdır? MEB’in bu branşta ne kadar öğretmene ihtiyacı vardır? 
Çocuklarımızın öğretmenleri yokken, tablet bilgisayarları öncelikli kılan gerekçe nedir? 
-Çocuklarına harçlık veremeyen, dişinden tırnağından artırarak dershanelere para yetiştirmeye çalışan velilerimizin sayısı giderek artarken, tablet bilgisayarlar bu sorunu çözecek midir? 
-Okullara yeterli ödenek ayrılmazken, velilerimizden çeşitli adlar altında para toplanmaya devam edilirken milyonlarca TL’lik ihalelerin yapılmasının nedeni nedir? 
-60 kişilik bir sınıfta tablet bilgisayarlarının hepsi aynı anda açık olduğunda, etrafa yayılan radyasyon miktarının ölçümü yapılmış mıdır? 
-MEB her sınıfı baz istasyonuna çevirebilecek bir projenin, çocuklarımızın sağlığı üzerinde yaratacağı olası etkileri araştırmış mıdır?”(ANKA)
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *