ANASAYFA arrow right Güncel

“AKP’nin Suriye bumerangı ülke ekonomisini de vuruyor”

“AKP’nin Suriye bumerangı ülke ekonomisini de vuruyor”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.24
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Hükümetin Suriye politikasının faturasının giderek büyüdüğünü ifade ederek, “AKP’nin Suriye bumerangı ülke ekonomisini de vuruyor” dedi. 

CHP’li Oran, Suriye ile gelinen son durumun ekonomiye etkisine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporun özetini yazılı bir açıklama ile duyuran CHP’li Oran, ABD’nin, gelecek nesillerinin ihtiyacı olan enerji arzını güvenceye almak, bu doğrultuda dünya enerji kaynakları üzerindeki hâkimiyetini perçinlemek amacıyla, BOP kapsamında Ortadoğu ülkelerinde “Arap Baharı” adı altında yürüttüğü ülke sınırları ve yönetimlerini değiştirme operasyonun Suriye’de istendiği gibi yürümediğini söyledi.

Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin
ve Şanlıurfa kötü etkilendi
Oran, “Ancak BOP taşeronluğu kapsamında Suriye yönetimini devirme görevi verilen AKP hükümetinin, örtülü bir savaş boyutuna getirdiği süreçten en fazla Türkiye ekonomisi zarar görüyor; yaşanan gerilimin başta sınır ve bölge illeri olmak üzere Türkiye’ye faturası giderek büyüyor” dedi. 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 
“Son yıllarda ticaret, turizm ve emlak alanında hızla gelişen Türkiye-Suriye ilişkileri, bu ülkede AKP’nin körüklediği ve açık-gizli biçimde içinde yer aldığı iç savaş sürecinde hızla kötüleşti. Özellikle Suriye’ye yakın olan Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa gibi illerin ekonomileri durumdan olumsuz etkilenmeye başladı. Dolaylı etkilerle birlikte bu süreç başta Suriye ile yakın ilişkide olan iller olmak üzere Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor. 
İhracatında Suriye’nin önemli yer tuttuğu Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa’nın oluşturduğu 7 sınır, komşu ve bölge ilinin, bu ülkeye toplam dış satımı ilk yedi ayda yüzde 58 azaldı. 7 ilin geçen yıl ilk yedi ayda Suriye’ye 194.5 milyon dolar olan ihracatı bu yıl 82.3 milyon dolarda kaldı. Bu illerin Suriye’ye ihracatındaki düşüş özellikle Temmuz ayında yüzde 85’e ulaştı. 
Suriye ile yaşanan gerilimin etkisi komşu illerle sınırlı kalmadı. Türkiye’nin toplam ihracatının olduğu gibi Suriye’ye ihracatın da en büyük bölümünü yapan İstanbul’un bu ülkeye geçen yıl ilk yedi ayda 330.2 milyon dolar olan ihracatı yüzde 43.5 düşüşle bu yıl 186.7 milyon dolara indi. Kocaeli’nin bu ülkeye ihracatı da yüzde 98.9 düşüşle 275.7 milyon dolardan 3.1 milyon dolara geriledi.”

Türkiye’nin Suriye’ye geçen yıl ilk yedi ayda 1 milyar doları aşan ihracatının, bu yıl yüzde 66.5 düşüşle 338.2 milyon dolara indiğini anımsatan Oran, “İhracatta geçen yıla göre 700 milyon dolara yakın kayıp var” dedi. Oran açıklamasında şöyle dedi: 
“Türkiye, Suriye’nin en fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında yer alırken, 2010’dan itibaren en fazla ithalat yaptığı ülke konumuna gelmişti. Suriye’den gelen turist sayısı yılın ilk yedi ayında geçen yıla göre yüzde 35.3 azalarak 439 binden 284 bine geriledi. Suriyeli turist sayısındaki 155 bin kişilik düşüş 100 milyon doların üzerinde kayıp anlamına geliyor. Bu gelişme, turist sayısının büyük bölümünü Suriyelilerin oluşturduğu Şanlıurfa, Mardin, Hatay, Gaziantep, Kilis gibi illerin ekonomisini doğrudan etkiliyor. Ekonomisinde Suriye ile ticaretin önemli yer tuttuğu bölge illerinin ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar, bu illerde toplanan vergi gelirlerinde düşüşe yol açtı.”
Oran, Türkiye’de kamp, okul, yurt vb. tesislerde ağırlanan 80 bine yakın rejim muhalifi Suriyeliye yapılan harcamaların 400 milyon liraya yaklaştığının tahmin edildiğini belirtti. Oran, “Bunlar içinde günü birlik sınırı geçerek savaşıp geri dönen terörist gruplar da var. Devletin, Suriyeli muhaliflere insanı yardımın dışında silah, mühimmat, lojistik sağladığı söyleniyor. Sığınmacılar özellikle Gaziantep’teki kiraları 3 katına çıkardı. Orta halli göçmenler Hatay, Kilis ve Adana, daha varlıklılar ise Mersin’i tercih ediyor” dedi.SHA



İlginizi Çekebilir
“Van halkı ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ dediği zaman batıda zamanında duymamış olabiliriz”
“Van halkı ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ dediği zaman batıda zamanında duymamış olabiliriz”
CHP’li Alp: Van'a da İstanbul gibi sahip çıkılsaydı, kayyım anlayışı bu kadar kitleselleşmeyecekti
#Güncel / 09 Mayıs 2025
Gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı Antep borç batağında
Gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı Antep borç batağında
Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin tavan yaptığı Antep’te hem kullanılan kredi hem de takibe düşen kredi miktarındaki artış...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
Halkın yaşadığı ekonomik darboğazı ortaya koyan şeffaf bir anlayışa ihtiyaç var
Halkın yaşadığı ekonomik darboğazı ortaya koyan şeffaf bir anlayışa ihtiyaç var
Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuna duyurdu. Nisan ayında aylık yüzde 3 olarak açıklanan enflasyon yıllık yüzde 37 olarak hesaplandı.
#Güncel / 08 Mayıs 2025
2 milyon civarında insan açlık sınırı altında yaşamını sürdürüyor
2 milyon civarında insan açlık sınırı altında yaşamını sürdürüyor
DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, ‘’ Günümüzde 14 bin lira emekli maaşı ve 22 bin 104 lira asgari ücret ile geçinmek çok zor. En düşük ev kirası 10 bin liranın...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
“AKP döneminde 1000’e yakın çocuk işçi hayatını kaybetti”
“AKP döneminde 1000’e yakın çocuk işçi hayatını kaybetti”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), 2025 yılı Nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. En az 152 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, çocuk...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
AP:Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı
AP:Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı
Avrupa Parlamentosu (AP), Strazburg'daki Genel Kurul oturumunda dün kabul edilen 2023-2024 Türkiye raporu ile ilgili "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci dondurulmuş h...
#Güncel / 08 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *