ANASAYFA arrow right Güncel

Anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine haftada üç gün süt dağıtılacak

Anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine haftada üç gün süt dağıtılacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.46
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, okul sütü uygulama esasları tebliğinin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını bildirerek, “2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, özel okullar dahil, anasınıfı ve ilkok
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, okul sütü uygulama esasları tebliğinin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını bildirerek, “2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, özel okullar dahil, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine, pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılacak” dedi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğ ile okul sütlerinin alımının, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak ihaleyle gerçekleştirileceğini vurguladı. 

Karar uyarınca yapılacak ödemelerin, genel bütçeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na tahsis edilen ödenekten karşılanacağını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Tüm dünya ülkeleri, süt tüketiminin artırılması adına ciddi çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların yürütülmesinde ve yeni inisiyatiflerin oluşturulmasında devlet, sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarının işbirliği esas alınmaktadır. Ayrıca, tüm bu girişimlere halkın katılımı da son derece önemlidir. Ancak ne yazık ki Türkiye’de içme sütü tüketim alışkanlığı yaygın değildir. Türk halkı sütten çok çay ve gazlı içecekler tüketmektedir. Gelişmiş ülkelerde içme sütü tüketim rakamlarının Türkiye ile karşılaştırıldığında çok ciddi farkların olması bu veriyi destekler niteliktedir. 
Ülkelerin geleceği açısından eğitim, sağlık ve beslenme düzeylerini ifade eden sosyal kalkınmanın, kişi başına düşen milli gelir ve yıllık büyüme hızını ifade eden ekonomik kalkınma kadar önemli olduğu da bir gerçektir. Bu anlamda, tüm toplumlarda sağlık ve beslenme bakımından en duyarlı grubu çocuklar oluşturmaktadır. Çünkü çocuklar, ‘hem korunmaya muhtaç hem de bir toplumun geleceğini oluşturan en güçlü bireyleri’ ifade ederler.”
Sağlığı etkileyen birçok olumsuz tutum ve davranışın 15 yaşına kadar edinildiğinin bilindiğini belirten Bayraktar, “Kazanılmış tutum ve davranışlar sağlığımıza zararlı da olsa, değiştirilmesi çok zordur. Bu nedenle zararlı alışkanlıklar edinilmeden doğru bilgilerin verilmesi, sağlıklı tutum ve davranışların kazandırılmasında okul çağı çok önemlidir. Okul çağı, etkilenme devresidir. Eğer bu devre içinde çocuğa iyi bir sağlık bilgisi verilir, sağlıklı beslenme ve sağlıkla ilgili diğer konularda doğru davranışlar kazandırılabilirse sağlık konusunda bilinçli bireyler ve dolayısıyla sağlıklı toplum yetiştirilmiş olacaktır. 
Çocukların, geleceğin fiziksel ve zihinsel sağlıklı toplumunu oluşturabilmesi için de sağlıklı beslenmesi şarttır. Çünkü ‘sağlıklı beslenme sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk da sağlıklı yetişkinlik ve sağlıklı nesiller’ demektir. Bu yüzden henüz küçük yaşta iken çocuklara düzenli süt tüketimi alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

Okul sütü programları aynı zamanda süt hayvancılığında istikrarı sağlamak ve süt piyasasını düzenlemek için bir araç olarak kullanıldığını bildiren Bayraktar, “Yakın zaman için 25 milyon ton süt üretiminin hedeflendiği Türkiye’de, böylesine düşük tüketim miktarları ile üretilen sütün nasıl tüketileceği merak konusudur” dedi. Hükümetin geçen yıl uygulamış olduğu her gün 7.2 milyon okul çağındaki çocuğa 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtımının eleştirilere ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Bayraktar, TZOB olarak uygulama döneminde de belirttikleri üzere, bu programı çok önemsediklerini ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar desteklediklerini vurguladı.SHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *