ANASAYFA arrow right Güncel

Anız yakmak, canlıları olumsuz etkiler, tarımsal verimi düşürür

Anız yakmak, canlıları olumsuz etkiler, tarımsal verimi düşürür
YAYINLAMA: 05 Haziran 2024 / 18.49
GÜNCELLEME: 05 Haziran 2024 / 18.49

Kuraklığın her geçen gün arttığı günümüzde anız yakılmasının toprağı daha da olumsuz etkilediği konusunda uyaran Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, anız yakmanın telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olabileceğini söyledi

Anız yakmanın toprağı ve canlıları olumsuz etkilediğini, tarımsal verimliliği düşürdüğünü dile getiren Çolak, ‘’Anız yakmak toprağın yanı sıra üzerinde yaşayan tüm canlıları ve mikro organizmaları da beraberinde yakmak anlamına geliyor. Çünkü yangın ile beraber toprağın üst kısmında oluşan yüksek sıcaklık tüm yararlı ve faydalı organik maddelerin yok olmasına, toprak yapısının bozulmasına ve tarım alanlarının verimsizleşmesine neden oluyor’’ dedi.

Hiçbir şekilde anız yakılmasını tasvip etmiyoruz

Çolak, ‘Geçmiş yıllarda anız yakılması yapılıyordu. Çünkü o zamanlar saplar daha kalın oluyordu ve sap toplama makineleri yoktu. Ancak şu anda tarlalarımızda anız fazla bırakılmadığından geriye kalan kısmı da yeni alet ve ekipmanlar sayesinde tarlaları temizleyebilirler. Hiçbir şekilde anız yakılmasını tasvip etmiyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Anız yakılmasıyla topraktaki besin elementleri ve tüm canlılar zarar görür

Anız yakmanın olumlu yanlarının olmadığı ancak zararının çok olduğunu kaydeden Çolak, ‘’Anız yakılmasıyla birlikte topraktaki besin elementleri ve tüm canlılar zarar görüyor. Elektrik direkleri yanıyor, telefon kabloları yanıyor. Yani anız yakmanın zararları saymakla bitmez. Günümüzde teknolojiler gelişti. Biçer döverler tabana yakın biçim yapıyor ve doğrudan anıza ekim makineleri var. Dolayısıyla anız yakmadan da ekipmanlar sayesinde aynı işi yapabilirler’’ ifadelerini kullandı.

Bir sigara izmariti binlerce dekar araziyi yok edebilir

Bölgemize arpa hasadının tamamlandığını buğday hasadına başlanacağını sözlerine ekleyen Çolak, ‘’Bölgemizde daha biçilmeyen birçok tarım arazisi bulunuyor. Tarım arazilerinin yanı sıra hasadı yapılmayan fıstık ve sebze-meyve bahçeleri bulunuyor. Ateş yakıldığında çevredeki tüm arazilere yayılabilir. Vatandaşlara ve sürücülere uyarılarda bulunuyoruz, kesinlikle sigara izmaritlerini söndürmeden atmasınlar. Bir sigara izmariti binlerce dekar araziyi yok edebilir, verimsiz hale getirebilir’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *