ANASAYFA arrow right Güncel

Anne-bab okulu başldı

Anne-bab okulu başldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.47
Özel Mutafoğlu Okulları’ nda “Anne-Baba Okulu” adlı eğitim programına başlandı
Özel Mutafoğlu Okulları’ nda “Anne-Baba Okulu” adlı eğitim programına başlandı

Özel Mutafoğlu Okulları tarafından, çocuklarını geleceğe hazırlama adına hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan annelere bir nebze de olsa faydalı ve destek olabilmek amacıyla dört hafta sürecek bir “Annelik Eğitimi” programı başlatıldı.
Bu haftanın ilk seminer konusu " Kişilik Oluşumu ve Davranış Yöntemleri " oldu.
Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramin Aliyevin sunumu ile gerçekleştirilen seminerde Aliyev, şunları kaydetti. “Çocuk dünyaya geldiğinde ilk önce anne-babasıyla iletişim kurar. Anne, babanın çocuğa olan sevgisi, ilgisi, gözlemlemesi, ihtiyaçlarını karşılaması onu bir birey haline getirecektir. Amaç kuşkusuz sağlıklı bir kişiliğe sahip insan yetiştirmektir. Çocuk her gelişimi döneminde farklı gereksinimlere sahiptir. Bunların önemli bir bölümü aile tarafından karşılanır. Gereksinimleri karşılanmayan çocuk kendi öz benliğinden utanç duymaya başlayarak sağlıksız büyür” dedi.
Aliyev, Çocuğun temel gereksinimlerini şu şekilde sıraladı;
1- DOKUNULMA : Çocuğa dikkat etme, davranışlarını seyrederek ona “aferin, haydi yine yap” gibi geri bildirim verme, tutma ve kucaklama, yüreklendirme, övme ve ona sıcaklık gösterme.
2- GÜVEN : Çocuğun sağlığıyla ilgilenme, yeteri kadar yiyecek ve giyecek verme, onu tehlikeli durumlardan koruma.
3- YAPI/DÜZEN: Çocuğa yön verme, örnek olma, yapabileceği ve yapamayacağı davranışların sınırlarını belirtme, tutarlı hareket etme.
4- SOSYALLEŞME : Çocuğun duygularını olduğu gibi tanımlama, onu yansıtma, ona zaman verme, dış dünya ile arasında köprü görevini görme, özdeşim kurabileceği bir kişi olma.
5- UYARILMA: Oyun yoluyla ve çocuğun dünyasına giren değişik olaylarla acı, haz, neşe, heyecan gibi duyguları açığa çıkarma.
6- KENDİNİ DEĞERLİ GÖRME : Çocuğu ciddiye alma, “ben önemliyim, bana kötü bir şey olmasını istemezler, beni ben olduğum için seviyorlar” duygusunu verme. Bu gereksinimler karşılanmadığı zaman çocuğa “sen ve senin gereksinimlerin önemli değil” mesajı verilmiş olur. Çocuk, normal yollardan karşılanmayan gereksinimlerini normal dışı yollardan elde etmeye çalışır. Normal koşullarda anne, babasının dikkatini çekemeyen çocuk, onaylanmayan davranışlarda bulunarak dikkat çekmeye çalışır. Her yaşta insanın önemli iki temel ruhsal gereksinimi vardır;
1- Sevmek ve sevilmek
2- Kendisi ve başkaları için değerli olmak.
Aliyev, “Sağlam ve sağlıklı kişilik gelişimi için çocuğun gereksinimlerinin doyurulması ve ileride bu gereksinimlerini kendi kendine doyurabilme yetenek ve sorumluluğunun gelişmesine olanak sağlanması gerekir. Ailenin çocuğa karşı tutumunun iki temel öğesi vardır: Sevgi ve Disiplin. Anne ve babanın yaklaşımında, bu iki unsurun ölçüsü ve kararlılığı çocuğun davranışlarını büyük ölçüde belirler” dedi.
Daha sonra anne – baba tutum şekillerine değinen Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramin Aliyev, “Aşırı verici, koruyucu ve aşırı disiplinsiz, ilgisiz tutum, anne - babanın tutumları arasında tutarsızlık, güven verici, hoşgörülü – demokratik aile tutumu üzerinde önemle durdu.
Seminer sonunda Aliyev, “Sizler ebeveyn olarak; işbirliğine yatkın, çalışmaktan zevk alan, kendini ve diğer insanları seven, yaratıcı, vicdan sahibi bireylerin yetişmesi için, sevecen ve dengeli bir ortamda, sorumlulukların paylaşıldığı, hoşgörünün hakim olduğu, demokratik bir tutumla, duyarlı, dengeli ve sağlıklı çocuklar yetiştirebilirsiniz” diyerek seminerine son verdi.SHA






Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *