ANASAYFA arrow right Güncel

Antep’te 6 ayda önlenebilir nedenlerle 8 çocuk öldü

Antep’te 6 ayda önlenebilir  nedenlerle 8 çocuk öldü
YAYINLAMA: 30 Temmuz 2024 / 18.58
GÜNCELLEME: 30 Temmuz 2024 / 19.03

Türkiye’de 2024 yılının ilk altı ayında, en az 343 çocuk önlenebilir sebepler dolayısıyla yaşamını yitirdi

FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin hazırladığı verilere göre, çocuk ölümlerinin büyük bir kısmı devletin ihmalleri ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu meydana geldi.

Emrah Fak (3)14 Şubat. 2024 tarihinde Gaziantep’'te evlerinin önünde oyun oynarken otomobil çarpan Emrah Fak (3) yaşamını kaybettiği belirlendi.

Recep Doğruer (4) 15 Mart 2024 tarihinde Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde cadde üzerinde karşıdan karşıya geçmeye çalışan 4 yaşındaki Recep Doğruer’e seyir halinde ilerleyen otomobil çarptı. Ağır yaralanan çocuk hastanede hayatını kaybetti.

P.S. (17) 20 Mart 2024 tarihinde Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde iddiaya göre, ailesi tarafından istemediği biri ile evlendirilen 17 yaşındaki P.S., evde kimsenin olmadığı bir sırada tabanca ile kendisini kafasından vurdu. Hastaneye kaldırılan P.S. kurtarılamadı.

Bilge Z (4) 9 Nisan 2024 tarihinde Gaziantep Yavuzeli ilçesinde babasının kullandığı traktörün altında kalan ve ağır yaralanan Bilge Z. (4) yaşamını kaybettiği belirlendi.

Bulut Cengiz (7) 9 Haziran 2024 tarihinde, Gaziantep'in Şahinbey ilçesi Narlıtepe Mahallesi'nde akşam saatlerinde bir otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan 7 yaşındaki Bulut Cengiz'e çarptı. Çevredekilerin ihbarıyla kaza yerine 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kazada ağır yaralanan Cengiz, kaldırıldığı Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahaleye rağmen 10 Haziran 2024 tarihinde kurtarılamadı.

Muhammed Hinki (14) 18 Haziran 2024 tarihinde, Gaziantep’in İslahiye ilçesi Yesemek Mahallesi’nde Antep’te ailesiyle birlikte gelerek biber tarlasında tarım işçiliği yapan Suriyeli Muhammed Hinki (14), sıcak havadan bunalıp gölete girdi. Gölette boğulan çocuğa ilk müdahale gerçekleştirildi ardından hastaneye kaldırıldı. Burada yaşamını kaybetti.

Nazlı Batran (6) ve Reyyan Ali (16) 1 Haziran 2024 tarihinde, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde kontrolden çıkan minibüs, önündeki motosiklete çarptıktan sonra kaldırımdaki yayaların arasına daldı. Kazada Nazlı Batran (6) ile Reyyan Ali (16) hayatını kaybetti.

Ali Hamo Hlawi (11) 11 Haziran 2024 tarihinde Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bisikletiyle karşıdan karşıya geçmek isteyen 11 yaşındaki Ali Hamo Hlawi, cadde üzerinde seyir halinde olan motosikletlinin çarpması sonucu yola savrularak ağır yaralandı. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan 11 yaşındaki Ali, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. 3 günlük yaşam mücadelesini kaybederek 14 Haziran 2024 tarihinde, yaşamını kaybetti.

FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin hazırladığı verilere göre, çocuk ölümlerinin büyük bir kısmı devletin ihmalleri ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu meydana geldi.

FİSA Çocuk Hakları Merkezi'nin Bilgi Notu'nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Bilgi Notu'ndan öne çıkan veriler şöyle:

Devletin negatif yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu 34 çocuk hayatını kaybetti. Bu ölümler, kamu görevlilerinin doğrudan ve dolaylı ihmaline bağlı olarak gerçekleşti.

Doğrudan Kamu Görevlilerinin Gerçekleştirdiği Yaşam Hakkı İhlalleri:

Zırhlı araç veya kolluk görevlisi aracı tarafından ezilme, çarpma vb.: 1 çocuk

Mayın ve çatışma atıklarının patlaması: 1 çocuk

Kamu Görevlilerinin İhmali Sonucu Gerçekleşen Yaşam Hakkı İhlalleri:

Bakım hizmeti alırken: 2 çocuk

Eğitim hizmeti alırken: 7 çocuk

Orman yangınları: 2 çocuk

Sağlık hizmeti alırken: 13 çocuk

Sınır geçişi sırasında: 7 çocuk

Yerel yönetim hizmetleri alırken: 1 çocuk

Devletin ihmali sonucu gerçekleşen yaşam hakkı ihlalleri: 309 çocuk

Devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda 309 çocuk yaşamını kaybetti. Bu ölümler çeşitli sebeplerle gerçekleşti:

İntiharlar: 32 çocuk

Bireysel Silahlanma: 8 çocuk

Karşıt Gruplar Arasında Çıkan Çatışmalar: 1 çocuk

Şüpheli Ölümler: 17 çocuk

Şiddet:

Çocuk cinayetleri: 6 çocuk

Ev içi şiddet: 4 çocuk

Toplumsal cinsiyet temelli şiddet: 9 çocuk

Akran şiddeti: 4 çocuk

İhmal:

Ev içi fiziksel güvenlik/ev kazaları: 28 çocuk

Kentsel ve kırsal açık alanda yaşanan olaylar: 44 çocuk

Soba/doğalgaz zehirlenmeleri: 2 çocuk

Trafik kazaları: 95 çocuk

Yangınlar: 15 çocuk

Diğer durumlar: 11 çocuk

İş Cinayetleri: 33 çocuk

Çocuk işçi ölümleri: 22 çocuk

İş yeri kazaları: 11 çocuk

İş Cinayetleri: 33 Çocuk

2024 yılının ilk altı ayında en az 33 çocuk iş cinayetleri sebebiyle hayatını kaybetti. Ekonomik koşulların ağırlaşması nedeniyle uzun saatler ve kötü koşullarda çalıştırılan çocukların 11’i iş yerinde gerçekleşen olaylar, 22’si ise çalıştırıldıkları yerlerdeki ihmaller sonucu yaşamını yitirdi. 

İş cinayetleri sonucu ölen çocukların en az 3’ü MESEM’lere devam ediyordu, 7’si mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyordu, 1’i ise motokurye olarak görev yapıyordu.

195 çocuk ihmal sonucu yaşamını kaybetti

*2024 yılının ilk altı ayında; en az 28 çocuk, ev içi fiziksel güvenlik/ev kazaları nedeniyle en az 44 çocuk, kentsel ve kırsal açık alanda yaşanan olaylarda en az 2 çocuk, soba/ doğalgaz zehirlenmeleri sonucu en az 95 çocuk, trafik kazalarında en az 15 çocuk, yangınlar sonucu en az 11 çocuk, diğer durumlar sebebiyle yaşamını kaybetti.

*Bireysel silahlanma sonucu en az 8 çocuk ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalarda en az 1 çocuk yaşamını kaybetti.

*İntiharlar sonucu en az 32 çocuk yaşamını kaybederken, şüpheli şekilde en az 17 çocuk yaşamını kaybetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *