ANASAYFA arrow right Güncel

Antep’te bebek ölüm hızı oranı ülke ortalamasının çok üstünde

Antep’te bebek ölüm hızı oranı  ülke ortalamasının çok üstünde
YAYINLAMA: 22 Ekim 2024 / 19.14
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2024 / 19.14

İstanbul’da bebekleri öldürerek para kazanan yenidoğan çetesinin ortaya çıkmasıyla birlikte gözler bebek ölüm oranının en fazla olduğu Antep’e çevrildi

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, ‘’Yıllardır bebek ölüm hızının en yüksek olduğu illerden biri de Antep. Ülke genelinde binde on olan bebek ölüm hızı oranı Antep'te binde on yedi nokta yedi ile ülke ortalamasının çok üstünde’’ dedi.

Antep sağlıkta özelleştirmenin üssü oldu

Vatandaşa hesap verilmesi gerektiğini kaydeden Karaca, ‘’İktidar yıllardır Antep’i bölgenin sağlık üssü yapacağını söylüyor. Ama Antep sağlıkta özelleştirmenin üssü oldu. Parası olmayanın ölüme gönderildiği bir sistem yaratıldı. Böyle bir düzenin ne hekime, ne hemşireye, ne sağlık emekçisine, ne de hastaya tek bir faydası yok. Sağlıkta özelleştirme sadece ve sadece patronlara yarıyor. Halka ise ölümden başka hiçbir şey düşmüyor. Halk sağlığı için sağlıkta özelleştirme derhal son bulmalı’’ çağrısında bulundu.

Konuyu soru önergesi ile meclis gündemine taşıdık

Karaca, ‘’Antepliler; 'Antep'te de bir yenidoğan çetesi mi var?' diye soruyor.  İl Sağlık Müdürlüğü çalakalem verdiği acele cevapta 73 sayısı asılsız dedi. Sadece yalanlama var ama gerçek yok. Bir yurttaş, 2018'de Antep'te bir özel hastanede doğan bebeği dahil, o hastanede doğan bütün çocukların yoğun bakıma alındığını iddia ediyor. İnceleme yapılsın diye bas bas bağırıyor, CİMER'e şikayet ediyor. Yurttaşa verilen cevap dalga geçer gibi ‘Hekimler hastalara göre tedavi uyguluyor' başka bir açıklama yok. Konuyu soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdık’’ açıklamasını yaptı.

Gaziantep'te adli ya da idari soruşturma başlatılan bir sağlık kuruluşu var mı?

Gaziantep’te son 10 yılda kaç bebeğin öldüğünü, ölen bebeklerin kaçının özel hastanede hayatını kaybettiğinin açıklanması gerektiğini vurgulayan Karaca, ‘’Ölen bebeklerin kaçı Suriyeli? Bebek ölümleri ile ilgili Gaziantep il Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na kaç başvuru yapıldı? Başvurular sonucunda herhangi bir hastane hakkında soruşturma başlatıldı mı? Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü 'Bebek Ölümleri İl İnceleme Komisyonu çalışıyor' diyor. Öyleyse, Gaziantep'te neden bu kadar çok bebek ölüyor? Halihazırda yenidoğan çetesi olayına paralel şekilde Gaziantep'te hakkında adli ya da idari soruşturma başlatılan bir sağlık kuruluşu var mı?’’ sorusunu sordu.

Yeni doğan bebekleri günlük 8 bin lira uğruna öldüren çete hepimizi derinden sarstı

‘İnsan canının kar uğruna nasıl hiçe sayıldığını zaten hepimiz biliyorduk ama yeni doğan bebekleri günlük 8 bin lira uğruna öldüren çete hepimizi derinden sarstı’ ifadelerini kullanan Karaca, ‘’Sağlığı piyasalaştıranların kanlı ellerinin ülkenin her karışında dolaştığını bildiğimiz için neredeyse tüm şehirlerden acaba sorusu da yükselmeye başladı. Yıllardır bebek ölüm hızının en yüksek olduğu illerden biri de Antep. Ülke genelinde binde on olan bebek ölüm hızı oranı Antep'te binde on yedi nokta yedi ile ülke ortalamasının çok çok üstünde. Biz daha önce de bu konuyu gündeme getirmiştik’’ şeklinde konuştu. 

Antep'te bebek ölümlerinin özel sağlık kuruluşlarında dönen dolapların peşindeyiz

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Sağlık hizmeti tamamen ücretsiz, kamusal hak olarak düzenlenmeli. Aksi halde bu cinayetler devam edecek. Antep'te bebek ölümlerinin özel sağlık kuruluşlarında dönen dolapların peşindeyiz. Antep'te bu konuda mağdur olan tüm yurttaşlarımıza buradan sesleniyoruz; bize ulaşın, hak mücadelesini birlikte verelim, hesabı birlikte soralım.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *