ANASAYFA arrow right Güncel

Arıcılıkla uğraşan nüfus yaşlanıyor

Arıcılıkla uğraşan nüfus yaşlanıyor
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2024 / 21.02
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2024 / 21.02

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, arıcılıkla uğraşan nüfusun gittikçe yaşlandığını belirtti.

Türkiye’deki arıcıların yaş ortalamasının çiftçi yaş ortalaması ile aynı olduğunu dile getiren Koca, “Şu anda ülke genelinde arıcılıkla uğraşanların yaş ortalaması 56. Çünkü kimse köyde yaşamak istemiyoruz. Arıcılık kesinlikle genç işi ve gençlerin yapması gereken bir meslek. O yüzden tarım liselerinin yeniden açılması gerekiyor. Bu şekilde bir nebzede olsa arıcılıkla uğraşan nüfusun gençleşeceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Gaziantep’te 700 kilogram arı sütü üretiliyor

Arı sütü üretiminin başladığını söyleyen Koca, “Ülke genelinde yıllık 7-8 ton arı sütü üretimi yapılırken, Gaziantep’te ise 700 kilogram üretiliyor. Bu rakam kentimiz açısından iyi. Hedefimiz ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’deki arı sütü üretiminin yüzde 30’unu sağlamak” ifadelerini kullandı.

Arı sütünün kilogramı 25 bin lira olacağı öngörülüyor

Koca, “Geçen yıl 17 bin lira olan arı sütünün kilogramının bu yıl 25 bin liradan satılacağını öngörüyoruz. Arı sütünün artması veya azalması arıcıların performansına bağlıdır. Arı sütü, 5 duyu organının iyi çalışmasını sağlar, hücre yenileyici özelliği var. Çocukların bağışıklık güçlenmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

Girdilerin artması fiyatları ister istemez etkileyecek

Sezon sonu olması dolayısıyla bal satışlarında bir düşüş olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Koca, bu durgunluğun her yıl yaşandığını kaydetti. “Yeni sezon ile birlikte sektörde bir hareketlilik göreceğiz diye umuyoruz. Ayrıca enflasyon ülkemizde ki tüm sektörleri etkilediği gibi arıcıları da olumsuz etkiledi. Çünkü kullandığımız girdi maliyetlerimiz çok hızlı yükseliyor. Girdilerin artması fiyatları ister istemez etkileyecek” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *