ANASAYFA arrow right Güncel

Babacan: Kredi hacmi ortalama yüzde 15 büyür

Babacan: Kredi hacmi ortalama yüzde 15 büyür
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.53
“2012 yılı 2011'den her açıdan daha iyi bir yıl olacak. 2011'de yüzde 7,5'luk büyüme öngördük, ancak yüzde 8'i de geçen bir büyüme ile bu yılı kapatıyoruz. Yeni teşvik sisteminde bölgesel perspektifimiz kalıyor, özellikle az gelişmiş bölgelerimizi desteklemek için, ancak stratejik yatırımlar ve yüksek teknolojili yatırımlar diye 2 yeni teşvik alanı oluşturuyoruz.”

TÜSİAD 42. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Babacan, 3 aylık ortalamalara göre ve mevsimsel etkilerden arındırıp bakıldığında cari açıktaki geri dönüş göründüğünü, finansman kalitesinin de artığını belirtti. Kredi büyüme hızının artık geri döndüğüne işaret eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yılki kredi büyümesini ortalama yüzde 15 beklediklerini söyledi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin 42. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Babacan, bu yıl yüzde 4 büyüme öngördüklerini, "Büyüme, Avrupa'da işler iyi giderse yukarı, kötü giderse aşağı yönlü revize etmek gerekebilir" dedi.
Enflasyonda genel trendin aşağı doğru olacağını kaydeden Babacan, "Ekonomide halen çıktı açığı var, bu devam ettiği sürece enflasyonun tehlike arz etmeyeceğini düşünüyoruz. TL'deki oynaklık diğer ülkelere göre daha düşük seyrediyor, bu yıl başından itibaren Türkiye'ye net döviz girişi 1.5 milyar dolar oldu. Kredi büyüme hızı artık geri dönmüş durumda, bu yılki kredi büyümesini ortalama yüzde 15 bekliyoruz. 3 aylık ortalamalara göre ve mevsimsel etkilerden arındırıp bakarsak cari açıktaki geri dönüş görünüyor, finansman kalitesi artıyor. Cari açıktaki bu trendin de devam edeceğini öngörüyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.
2012, 2011'den daha iyi bir yıl olacak
Orta vadeli programda ihtiyatlı şekilde 2011'de yüzde 7,5'luk büyüme öngördüklerini, ancak yüzde 8'i de geçen bir büyüme ile bu yılı kapatmış olacaklarının görüldüğünü ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
"2012 ile ilgili farklı senaryolar düşünülebilir. Avrupa'da ne olacağı ile ilgili farklı tablolar karşımıza çıkabilir. Ama biz şöyle ya da böyle bugünkü tablonun bir şekilde sürdürüleceği varsayımı ile 2012 yılında yüzde 4'lük bir büyüme olacağını tahmin ediyoruz. Tabii Avrupa'da işler kötüye giderse bu rakamın aşağıya doğru revize edilmesi lazım. Avrupa'da birden, bir toparlanma, iyi kararlar alınmaya başlanırsa da bu rakamı yukarı doğru revize etmek lazım. Ancak şuna dikkatinizi çekmek istiyorum ki yüzde 7,5-8'den 4'e inişi bazen daralma diye sunuyorlar, 'geriye gideceğiz, işler 2011'den daha kötü olacak gibi bir algı var. Bunlar büyüme hızları. 2012 yılı 2011'den daha iyi bir yıl olacak her açıdan. Ama 2010'dan 2011'e geçerkenki o hamleden belki biraz daha yavaş bir şekilde daha iyiye doğru gideceğiz. Sonuç bundan ibaret. Geçen seneye göre daha düşük büyüme, işlerin daha kötü olacağı değil yine de daha iyi olmaya devam edeceği, ama artış hızının belki biraz düşeceğini gösteriyor."
İki yeni teşvik alanı oluşturuyoruz
Babacan, yeni teşvik sisteminin önemini vurgulayarak, "Yeni teşvik sisteminde bölgesel perspektifimiz kalıyor, özellikle az gelişmiş bölgelerimizi desteklemek için, ancak stratejik yatırımlar ve yüksek teknolojili yatırımlar diye 2 yeni teşvik alanı oluşturuyoruz. Onun haricinde yapıda çok büyük değişiklik yok. Oranlar biraz değişiyor, günün gereği sektörler değişiyor. Stratejik dediğimiz sektörlerde ve yüksek teknoloji dediğimiz sektörlerde daha derinleştirilmiş teşvikler söz konusu olacak. Teşviklerin de daha kısa zamanlarda nakit dönüşünün yatırımcılara sağlanmasıyla ilgili bazı düzenlemelere gidilecek. Bunun detaylarını birkaç haftaya kadar açıklayacağız" diye konuştu.ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *