ANASAYFA arrow right Güncel

Bayram, otellerin yüzünü güldürdü

Bayram, otellerin yüzünü güldürdü
YAYINLAMA: 15 Nisan 2024 / 18.55
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2024 / 18.55

Kahramanmaraş depremleri ile birlikte durağan bir döneme giren otel ve konaklama sektörünün yüzü 9 günlük Ramazan Bayramı’nda güldü. Bayramın ilaç gibi geldiği sektörde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı.

 

Gaziantep Turizm ve Otelciler Tarihi Konak İşletmecileri Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz, Gaziantep’in 2024 yılında turizmde patlama yapacağını belirtti. Ramazan Bayramı’nın otel ve konaklama sektörü açısından çok iyi geçtiğini kaydeden Yılmaz, “9 günlük bayram sektörümüze adeta ilaç gibi geldi. Otellerimiz yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Dolayısıyla bu yılın turizm açısından iyi geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

Geçen yıl, deprem korkusuyla şehrimize çok fazla turist gelmedi

Otel ve konaklama sektörünün uzun zamandan beri durağan bir dönem geçirdiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri dolayısıyla turizm dolayısıyla da otel ve konaklama sektörü büyük yara aldı. Geçen yıl deprem korkusu nedeniyle şehrimize çok fazla yerli ve yabancı turist gelmemişti. Ancak bu sene ki Ramazan Bayramı yüzlerimizi güldürdü” ifadelerini kullandı.

Ne yazık ki yüksek enflasyon altında eziliyoruz

Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dert yanan Başkan Yılmaz, “Ne yazık ki girdi maliyetlerinin yükselmesinin önüne geçemiyoruz. Pandemi ile başlayan yüksek enflasyon hız kesmeden yükselmeye devam ediyor. A’dan Z’ye tükettiğimiz her şey enflasyona bağlı olarak artıyor. Dolayısıyla otel ve konaklama sektörü olarak yüksek enflasyon karşısında eziliyoruz. O yüzden bir an önce gerekli tedbirlerin alınması ve enflasyonun durdurulması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Konaklama vergisi sektörü zor durumda bırakıyor

Başkan Yılmaz, konaklama vergisinin sektörü zor durumda bıraktığını kaydederken, “Küçük otellerin gelir düzeyi az olduğundan sadece kendi çarkını döndürebilecek kadar kazanıyor. Dolayısıyla yatak kapasitesi 50 ve altında olan işletmelere yönelik ağır olan şartların hafifleştirilmesi gerekiyor. Çünkü elektrik, doğalgaz, personel ve diğer giderlerimiz artıyor. Sigorta primlerinin yüksekliği belimizi büküyor. Bunun yanı sıra kiralar yükseldi. O yüzden ülkemizin bel kemiği olan otel ve konaklama sektörünün desteklenmesi elzem” diye konuştu.

Otellerin doluluk oranı umutlarımızı yeniden yeşertti

Bu yıl yerli-yabancı turist sayısında artış yaşanacağını sözlerine ekleyen Gaziantep Turizm ve Otelciler Tarihi Konak İşletmecileri Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pandemi ve sonrasında Kahramanmaraş depremleri ise kent turizmi sıkıntılar yaşadı. Ancak bayramda ki otellerin doluluk oranı geleceğe dair umutlarımızı yeniden yeşertti. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Baharat Yolu üzerinde bulunan kültür turlarının merkezi haline gelen Gaziantep’in 2024 yılında hem yerli hem de yabancı turist bakımından patlama yapacağını düşünüyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *