ANASAYFA arrow right Güncel

Bazı ameliyatlar malzeme olmadığı için erteleniyor

Bazı ameliyatlar malzeme  olmadığı için erteleniyor
YAYINLAMA: 25 Temmuz 2024 / 17.03
GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2024 / 17.04

Ekonomik krizin sağlığı çok ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyleyen Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı K. Doğan Eroğulları, ameliyatların bir kısmının malzeme olmadığından ertelendiğinin altını çizdi.

Uygulanan kötü politikalar halkın sağlığını doğrudan etkiliyor

Hekimlerin tükenme noktasına geldiğini ve sağlıkta şiddetin devam ettiğini belirten Eroğulları, ‘’Özerklikleri kaybolan hekimler artık hastane de hekimlik yapamıyorlar. O yüzden Antep’te birçok hekim muayene açmaya başladı. Bir yurttaş özel ya da devlet hastanesine gittiğinde doktor reçete yazabiliyor, ancak özel muayenesi olan hekimler ise reçete yazamıyor. Buna anlam veremiyoruz. Bu halkın hekim seçme hakkına müdahale. Maalesef uygulanan kötü politikalar halkın sağlığını doğrudan etkiliyor’’ şeklinde konuştu.

Politika değişmediği sürece sağlıktaki sorunlarda çözülmez

Eroğulları, ‘’Önceki dönem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, meslektaşımızdı. Hekimliğinden kaynaklı olarak bir mağduriyet söz konusu olursa Türk Tabipler Birliği’nin yanında olduğumuzu söylemiştik. Fahrettin Koca, Türk Tabipler Birliği görevden alınmadan önce görevinden alındı. Şimdi ise Sağlık Bakanlığı’na Kemal Memişoğlu getirildi. Ancak hangi isim Sağlık Bakanı olursa olsun çökmüş ve birikmiş sorunları çözmesi mümkün değil. Sağlık Bakanı değişti, randevu sorunu mu çözülecek veya aşılar hemen mi tedarik edilecek? Politika değişmediği sürece sağlıktaki sorunlarda çözülmez’’ ifadelerini kullandı.

Aylar sonrasına randevu alınamıyor

İnsanların aylar sonrasına randevu alamadığını ve muayene sürelerinin 5 dakika ile sınır olduğunu dile getiren Eroğulları, ‘’Performans baskısı, tükenmiş hekimler gibi birçok sorunu kim gelirse gelsin çözemez. Onun için Türk Tabipler Birliği ve sendikalarla hep birlikte bir masa etrafında sorunları ve çözüm önerilerini tartışmamız lazım. Koruyucu hekimliğin öncelenmediği, insanların hasta olmadan önce hastalanmasının önlenmediği ve basamaklı bir sağlık sistemi getirilmediği sürece kimin Sağlık Bakanı olduğunun bir önemi yok’’ açıklamasını yaptı.

Aile sağlığı merkezlerinde malzeme yok

Sağlıkta en az payın koruyucu sağlık hizmetlerine ayrıldığını hatırlatan Eroğulları, ‘’Sağlık bütçesinin büyük bölümü Şehir Hastanesi’ne yani ranta gidiyor. O yüzden sağlık bütçesinin doğru yönetilmesi lazım. Koruyucu hekimliğin desteklenmesi gerekiyor. Kahramanmaraş depremlerinde Antep’te ki birçok aile sağlığı merkezi hasarlı binaların altında bulunuyor. Bunun yanı sıra aile sağlığı merkezlerinde malzeme yok’’ tespitini yaptı.

Müşteri garantisi verdiğimiz hastaneler için devlet hastanelerini kapatıyoruz

Sağlığa erişimin kolay olması gerektiğini sözlerine ekleyen Eroğulları, ‘’Beykent ya da İbrahimli’de ikamet eden bir yurttaşın Şehir Hastanesi’ne gitmesi için ne kadar zaman ayırması ne kadar ücret ödemesi gerektiği ortada. Müşteri garantisi verdiğimiz hastaneler için devlet hastanelerini kapatıyoruz. Bir afet, bir travma ve yangın sonucu yaralanmada insanlar şehir hastanesine nasıl ulaşacak? Bu planlamaların tümünün baştan yapılması gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *