ANASAYFA arrow right Güncel

Beyaz ekmek sofralardan kalkmalı

Beyaz ekmek sofralardan kalkmalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.09
162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir, 500 okul veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir
Bir yılda cope atılan ekmekle 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir, 500 okul veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir
Erdoğan, beyaz ekmeğin sofralardan kalkması, buğday unundan, kepek oranı yüksek ekmeğin sofralara gelmesi gerektiğini ifade etti ve “Bunun adımlarını atıyoruz, başladı, hızla da bunu yaygınlaştıracağız” diye konuştu. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yılda 2 milyar ekmeğin çöpe gittiğini, bunun ekonomik büyüklüğünün yıllık 1.5 milyar TL olduğunu ifade ederek, “Bununla 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir, 500 okul veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir” dedi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nın başlaması dolayısıyla TOBB İkiz Kuleler’de düzenlediği törende konuşan Erdoğan, milletin kültüründeki ekmek simgesinin bile refah ve kalkınma anlayışının en önemli göstergesi olduğunu söyledi.
Erdoğan, “Biz ekmeği bir gıda olmasını ötesinde mübarek bir emanet ve nimet olarak görürüz. Bu anlayışı kaybettiğimiz anda özümüze, medeniyetimize yabancılaşır, eleştirdiğimiz kültürlerle aynı seviyeye düşeriz” dedi. Erdoğan ekmeğin fazla kalanlarıyla dudaklarını silenlerin de olduğunu ifade ederek, “Biz bunlardan olamayız” ifadelerini kullandı. 
Zenginleştikçe israfı artan bir yaşam tarzının kendilerinin yaşam tarzı olamayacağını ifade eden Erdoğan, “Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir millet olmak zorundayız” diye konuştu. 
Şu anda dünyada yılda 870 milyon insanın yani dünya nüfusunun yüzde 12.5’inin yetersiz beslendiğini, 10 milyon insanın açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybettiğini, bu tabloyu daha acı hale getiren bir gerçeğin de yılda dünyada 1.3 milyar ton gıdanın israf edilmesi olduğunu anlatan Erdoğan, bu israfın ekonomik değerinin 1 trilyon dolar olduğunu söyledi. Yılda israf edilen gıdanın dörtte birinin bile aç insanlara ulaşması durumunda bu ölümlerin olmayacağını kaydeden Erdoğan, Avrupa ve Kuzey Amerika’da kişi başı gıda israfının 115 kilo olduğunu, ABD’de ise yıllık üretilen gıdanın yüzde 40’ının israf edildiğini belirterek, “Kanada’da yapılan araştırmalara göre yılda 27 milyar dolarlık gıda israf ediliyor. 27 milyar dolar, en fakir 32 ülkenin toplam milli gelirine denk” dedi.

Geçen hafta yaptığı Afrika gezisinde de sefalet ve açlığı yakından gördüğünü anlatan Erdoğan, bir tarafta ekmek bulamayan yığınlar dururken, bir tarafta da tıka basa doyan yiyemediğini çöpe atan bir kitle olduğunu kaydetti. Türk insanının bu konuda adım atması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Hani Tevfik Fikret’in var ya… ‘Yiyin efendiler yiyin’ diyor. ‘Iksırıncaya, tıksırıncaya, patlayıncaya kadar yiyin’ diyor ya… işte maalesef böyle bir güruh var” dedi. 
Tevfik Fikret’in “Han-ı Yağma” şiirinde ise bu dizeler “Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin/Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!” şeklinde yer alıyor.

Yaşanan ekonomik krizlerin ve çatışmaların altında aç gözlülüğün getirdiği adaletsizliğin olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Artan zenginlikle birlikte Türkiye’de de israfın boyutları hiç arzu etmediğimiz şekilde büyüyor. TMO bu konuda son derece anlamlı bir araştırma yaptı. Bu araştırmadan bazı detayları açıklamak istiyorum. TMO’nun yaptırdığı araştırmaya göre Türkiye’de günde 25 bin 310 ton ekmek üretiliyor. Yıllık ekmek üretimi ise 9.2 milyon ton. 250 gramlık standart ekmek dikkate alındığında günde 101 milyon yılda ise 37 milyar adet ekmek üretiliyor. 1 yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar TL. Eski rakamla 26 katrilyon. Tüketime bakılınca günde 24 bin, yılda 8.7 milyon ton. Yani günde 95 milyon, yılda 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun parasal karşılığı 24.3 milyar TL. Buradan israfın boyutu ortaya çıkıyor. Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor.” 
Yılda 2 milyar ekmeğin çöpe gittiğini, bunun ekonomik büyüklüğünün yıllık 1.5 milyar TL olduğunu ifade eden Erdoğan, ekmeğin nerelerde israf edildiğini de anlattı.
Zenginleşen ülkelerde ekmek çeşidinin arttığını ama israfın da arttığını anlatan Erdoğan, ekmek işinde farklı bir noktaya gelinmesi gerektiğini belirtti. Beyaz ekmeğin sofralardan kalkması, buğday unundan, kepek oranı yüksek ekmeğin sofralara gelmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Her şeyden arındırılmış beyaz ekmek, neden bunu yapıyoruz? Dedelerimiz, ninelerimiz bu beyaz ekmeği mi yiyordu? Aksine, buğdayı değirmende öğütüyordu, oradan aldığı unla ekmeği yapıyordu. Bunun adımlarını atıyoruz, başladı, hızla da bunu yaygınlaştıracağız” dedi.

Türkiye’de ekonominin büyümesine paralele olarak israfın da büyüdüğünü anlatan Erdoğan, 2008 yılında günde 5 milyon ekmek israf edilirken, 2012’de bu rakamın 6 milyona çıktığını ifade eden Erdoğan, “Ekmek israfı sadece ekmek israfı anlamına gelmiyor. Tohum, gübre, mazot, su, tuz, elektrik gibi birçok israf ekmekle birlikte gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı. 
1 kilo ekmek için 1.6 litre su harcandığını, böylece yılda israf edilen 6 milyon ekmek için 880 milyar litre suyun israf edildiğini kaydeden Erdoğan, “Yılda ekonomik olarak ekmek israfının karşılığı 1.5 milyar lira ile 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir, 500 okul veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir. İsraf yoluyla biz bu ekonomik kaynağı çöpe atmış oluyoruz. Bu noktada milletçe biz öz eleştiri yapmak zorundayız. Ekmeği alırken, bölerken, masada bırakırken artık bir değil bin defa düşünmek zorundayız” diye konuştu. 
Büyüdükçe israf eden millet olamayacaklarını, medeniyet, kültür ve inançlarının buna müsaade etmeyeceğini, akarsudan abdest alsa o suyu israf etmekten kaçınan bir millet olduklarını belirten Erdoğan, “Bizim muhatabı olduğumuz emir net, bu emir Rabbimizden geliyor: Ey iman edenler yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz” dedi ve müsrifliğin sonunun müflislik olduğunu vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *