ANASAYFA arrow right Güncel

Birçok çiftçi icralık olacak

Birçok çiftçi icralık olacak
YAYINLAMA: 29 Mayıs 2024 / 19.58
GÜNCELLEME: 29 Mayıs 2024 / 19.58

Uygulanan tarım politikaları ve girdi maliyetlerinin artması nedeniyle üretimden her yıl uzaklaşan çiftçi, bir darbe de faiz oranlarının yükselmesinden aldı. Kullanılan tarımsal kredi faiz oranlarının yüzde 10’dan yüzde 25’e yükselmesi sonucunda ne yapacağını bilmeyen çiftçiler, bir çıkış yolu arıyor.

Çiftçilerin bankalara olan borcu gün geçtikçe artıyor

Ülkenin bel kemiği olan çiftçiler yükselen faiz karşısında büyük bir şaşkınlık içerisinde. Üreterek ve gece gündüz çalışarak vatandaşın gıda arzını karşılayan çiftçilerin kullandığı krediler yüzde 10’dan yüzde 25’e çıktı. Faizlerin yükselmesi ile birlikte daha önce çekilen ve ödemesi devam eden ödemelerin yükü daha da ağırlaşacak.

Çiftçinin borcu faiz oranlarının

yükselmesiyle daha da katmerlendi

Ziraat Mühendisi Gökhan Keskinsoy, ‘’Çiftçilerin bankalara olan borçları gün geçtikçe artıyor. Şu anda çiftçilerin yüzde 80’i bankalara borçlu durumda. Mevcut kredilerini ödemeyen çiftçinin borcu faiz oranlarının yükselmesiyle daha da katmerlendi. Borç yükü altında ezilen çiftçi traktörünü, tarlasını ve diğer ekipmanlarını satıp üretimden uzaklaşacak, birçok çiftçi icralık olacak’’ uyarısında bulundu. 

Böyle faiz artışını kimse hesaplamadı

‘Banka kredisi kullanan çiftçilerin yüzde 59'u tek banka, yüzde 26'sı iki banka ve yüzde 8'i ise üç bankadan kredi alarak çalışıyor’ diyen Keskinsoy, bankaya borcu olmayan çiftçinin bulunmadığını dile getirdi. ‘’Ekonomik kriz tüm sektörleri etkilediği gibi ülkenin bel kemiği olan çiftçileri de olumsuz etkiledi. Üretimden para kazanamayan ancak üretmeye devam eden çiftçi kazandığını faize ve krediye yatırıyor. Alınan karar ile çiftçinin ihtiyaç anında kullandığı kredilerin faizi yüzde 15 artışla yüzde 25’e dayandı. Böyle faiz artışını kimse hesaplamadı. Gider arttı. Eğer hasat döneminde istediği geliri sağlayamazsa çiftçi çoğu icralık olacak’’ açıklamasını yaptı.

Faizlerin yükseltilmesi üretimi
ve çiftçimizi olumsuz etkileyecek

Çiftçilerin ülkenin bel kemiği olduğunu dile getiren Keskinsoy, üreticilerin değerinin ve kıymetinin hiçbir zaman bilinmemesinden dert yandı. ‘2020 yılında COVİD-19 gibi bir salgını yaşadık. Bu salgın döneminde ülkemizde hiç kimse evinden çıkamazken, çiftçiler halkın gıdasını karşılamak için tarlalar da çalışmaya devam etti. O dönemde insanlar araba, ev, ayakkabı, elbise ve diğer eşyalara hücum etmedi. Hayatını idame ettirmesi için gıdaya, bakliyata akın etti. O zamanlarda çiftçinin değeri ve kıymeti anlaşıldı denildi, lakin şimdi görüyoruz ki hiç anlaşılmamış. Faizlerin yükseltilmesi üretimi ve çiftçimizi olumsuz etkileyecek. Çiftçileri üretimden uzaklaştırmamak için faiz kararından bir an önce vazgeçilmeli ve gereken destekler verilmeli ki üretim devam etsin. Eğer hiçbiri olmazsa tarımda zor günler bizi bekliyor’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *