ANASAYFA arrow right Güncel

Bireylerin içinde bulundukları topluma sahip çıkmaları gerek

Bireylerin içinde bulundukları topluma sahip çıkmaları gerek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi’nin organizasyonu ile “Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Girişimcilik” üzerine bir panel düzenlendi

Sosyal İnovasyon Merkezi Yöneticisi Suat Özçağdaş, panelde yaptığı konuşmada,
“Bireylerin içinde bulundukları topluma sahip çıkmaları gerekiyor ve o toplumda çözümün bir unsuru haline gelmesi gerekiyor. Türkiye’de bunun gelişmemesinin başlıca nedeni; küçük yaştan itibaren toplumsal sorunlarla ilgili yeterli çalışma yapılmamasıdır” diye konuştu.
Son dönemlerde dünyada demokrasi olmadığını iddia eden bir toplum ya da devlet sistemi olmadığını, bunun da demokrasinin fikren insanların eşitliği düşüncesinin kazanmış olduğunu belirten Sosyal İnovasyon Merkezi Yöneticisi Suat Özçağdaş, demokrasilerdeki bu gelişimin yurttaşların sorumluluğu ile söz konusu olduğunu belirtti.

Suat Özçağdaş konuşmasında şöyle dedi: “Bu doğrultuda hayata geçirilen toplumsal duyarlılık programları, topluma hizmet uygulamaları, sosyal sorumluluk gibi çalışmalar fantezi olsun diye yapılan çalışmalar değil. Çünkü bunlar olmazsa o toplumun düzeni olmuyor. Türkiye’nin temel sorunlarından birisi de bu. Bu tür konuşmaları ne zaman konuşmaya başlasak, genelde hayatın yanında dantel süsü gibi kalıyor. Eğer böyle düşünenler varsa kesinlikle yanlış düşünüyorlar. Çünkü eğer bireyler toplumsal olarak sorumluluğu üzerlerine almazlarsa, bireylerin de o toplumun içinde yaşama şansları kalmıyor. Dünyada, 800 milyonun üzerinde insan bir bardak temiz su bulamıyor.”

Sosyal girişimcilikte ekip olmak çok önemli
Özyeğin Üniversitesi Sosyal Değişim Laboratuvarı Yetkilisi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı Eş Başkanı Mehru Aygül sunumunda, vakıflarının 10 yıllık geçmişi bulunan ve her aşamasında gençlerin ön ayak olduğu, onların istedikleri doğrultuda sosyal sorumluluk projeleri yaptığı ve bir oluşum olduğunu vurguladı. Aygül, “Biz her yıl yaklaşık 40 bin gence dokunuyoruz. 125 üniversite kulübünde Toplum Gönüllüleri Vakfı gönüllüsü var. Türkiye’de sosyal girişimcilik olgusu gittikçe artmaya başladı. Sivil toplum, sosyal sorumluluktan sonra en ilgi çeken kavramlardan biri haline geldi. Türkiye’de birçok sosyal girişimcilik programı var. Sosyal gelişimi bunlardan ayıran şey aslında bir iş modeli üzerine kurulmuş olması. Sosyal girişimcilikte ekip olmak çok önemli... Tek başınıza bu işi yapamazsınız. Fikir sizin olabilir ama onu paylaşıp, biriyle işbirliği yapmadan hayata geçmesi, sürdürülebilir olması imkânsız.”

Bazı şeyleri de bizim yapmamız mecburi
Öğrencileriyle birlikte Köye Öğrenci Yerleştirme (KÖY) projeı yaşama geçirdiklerini belirten Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Rüyam Küçüksüleymanoğlu, son derece başarılı bir şekilde uygulanan projeyi şöyle anlattı: “Biz bir hayal kurduk’ ve ‘Devlet Biziz’ diye iddialı iki slogan ürettik. Her şeyi de devletten beklemememiz gerekiyordu. Bazı şeyleri de bizim yapmamız mecburi. KÖY Projesi Uludağ Üniversitesi’nde faaliyet gösteren, kırsal kalkınmayı, çocukların ufkunu genişletmeyi, köy halkına ek gelir sağlamayı hedefleyen üniversitemizin öğrenci topluluklarının ve aslında herhangi bir topluluğa üye olmayan öğrencilerin oluşturduğu bir platformun projesi. Sağlık, bilim-sanat, eğitim ve kırsal kalkınma köyde yaptığımız çalışmalar. Uludağ Üniversitesi’nde bir stant açıyoruz ve projemizi tanıtıyoruz.”

Başarmak için başlamak gerekir
Panelin son konuşmasını yapan Uludağ Üniversitesi Öğrencisi Yaşar Temiz ise K.Ö.Y Projesi’nin yaşama geçiriliş öyküsünü bir film eşliğinde anlattı. Temiz, öğrencilere, “Kafanızda güzel bir proje varsa onu hayata geçirmek için hiç beklemeyin. Çünkü başarmak için başlamak gerekir” tavsiyesinde bulundu.
Panele; Sosyal İnovasyon Merkezi Yöneticisi Suat Özçağdaş, Özyeğin Üniversitesi Sosyal Değişim Laboratuvarı Yetkilisi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı Eş Başkanı Mehru Aygül, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Rüyam Küçüksüleymanoğlu ile Uludağ Üniversitesi Öğrencisi Yaşar Temiz konuşmacı olarak katıldı.





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *