ANASAYFA arrow right Güncel

Buğday Hanı nostaljik bir görüntü sunuyor

Buğday Hanı nostaljik bir görüntü sunuyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Gaziantep'in tarihi mekanlarından olan ve Gaziantepliler’in buğday almak ve satmak için uğradıkları önemli ticaret merkezlerinden Tarihi Buğday Hanı, şimdilerde farklı bir formata bürünerek yerli ve yabancı turistlere hizmet ediyor.
Kesin yapım tarihi bilinmeyen hanın, ilk olarak Mustafa Ağa tarafından 1640 yılında tekkeye gelir temin etmek üzere yaptırıldığı ancak bu yapının yangınlarla tamamen yok olduğu biliniyor.
Tek katlı sade bir yapı olan Buğday Hanı, beyaz kesme taşlardan inşa edilmiş. Hanın, kuzey cephesinde sokağa bakan dükkanlar bulunuyor. Eser bugün yöresel gıda ürünlerinin satıldığı bir han olarak kullanılmakta.
Tarihi Buğday Hanı içerisinde uzun yıllardır çalışan Osman Değirmenci, tarihi han hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “50 yıldır bu buğday pazarında çalışıyoruz. Buranın geçmişini az çok biliyoruz. Burası daha önceleri buğday hanıydı. Burada buğday satardık. Bu hanın içerisindeki gözlerin hepsinde ayrı ayrı buğday olurdu. Buğday satardık. Köylüler yıllık zahirelerini, 1 ton, 500 kilo, buğdaylarını buraya getirirlerdi. Buğday almak isteyen de satmak isteyen de buraya gelirdi. Daha önceleri karşı tahmis kahvesinin bulunduğu arasayı yazlık olarak kullanıyorduk. Şimdi tabi ki şartlar değişti. Şu an tahmis kahvesinin yazlığı olarak çalışıyor. Evvel Gaziantep'in buğday pazarı olarak sadece burası vardı. Burası tarihi eserdir. Buranın aşağı yukarı 350 senelik bir geçmişi vardır”
Önceleri Gaziantep’in ticaretinde önemli yer tutan tarihi hanın şimdilerde ise yerli ve yabancı turistlere hizmet verdiğini aktaran Değirmenci, “Türkiye'nin dört bir yanından bu tarihi görmeye geliyorlar. Biz de tabii ki buranın içerisinde bekçiliğini yaptık. Önceden burada ticaret daha hızlıydı, daha yoğundu. Tabi şartlar değişti. Bugün turistlere hizmet veriyoruz. Önceleri buraya gelen bir vatandaş bin liralık, 500 liralık evinin zahiresini alırdı. Şimdilerde ise 3 kilogram, 5 kilogram alıyorlar” dedi.
Zamanın değişmesiyle hanın artık farklı bir formatta hizmet verdiğine dikkat çeken Değirmeci, tarihi handa artık modasının geçtiğini söylediği buğdayın satılmadığını ve hanın en eski ziyaretçileri olan güvercinlerin ise unutulmadığını belirterek, “Artık burada buğday işine son verdik. Çünkü artık modası geçti. Şimdi bizim evvelinde bu kuşlarımızın da geçmişi bulunuyor. Buğday kümelerinin üzerine konar, geçimlerini oradan sağlarlardı. Şimdi hayvanlar aç kalınca içeriye saldırıyorlar. İçeriye girdiklerinde fıstığa kadar yemek istiyorlar. Biz bazen burada hayvanların aç olduğunu görüyoruz. Kaldırımlara bir iki kilo buğday atıyoruz” ifadelerini kullandı.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *