ANASAYFA arrow right Güncel

Çamurdan elektrik üretiliyor

Çamurdan elektrik üretiliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.25
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), Türkiye'de ilk kez atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurdan elektrik üretti.
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), Türkiye'de ilk kez atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurdan elektrik üretti.
GASKİ tarafından 18 ay önce çalışmalarına başlanan ve yurt dışında 30 milyon avro maliyete kurulabildiği belirtilen tesis, Gaziantep'te yaklaşık 9 milyon TL'ye tamamladı. Deneme çalışmalarının ardından tesisteki çamurlardan saatte bin 500 kilovat enerji üretilmesi planlanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her belediyenin arıtma tesisinin bulunduğuna değinerek, arıtma tesislerinden çıkan çamurun belediyeler için önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Çamurun doğal yollarla açık alanda ya da kurutma tesislerinde kurutulduktan sonra bertaraf edildiğini aktaran Güzelbey, bu konuda GASKİ olarak bir tesis kurduklarını ve bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade ederek, tesisin çalışmasına ilişkin şu bilgileri verdi:
''Arıtma çamurundan çıkan atıkları tesisimizde yakıyoruz. Yakma sonucunda ortaya çıkan enerjiyle de elektrik santralı kuruyoruz. Çok önemli bir çevre projesini hayata geçirdik. Şu anda deneme çalışmalarımız devam ediyor. Tesisin bize maliyeti yaklaşık 9 milyon TL oldu. Bizim için bir başka sevindirici olay da tesisin Türk mühendislerinin çalışması olması.''
''Sistem kendi enerjisini üretecek''
GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy da arıtma tesisinin çamurlarını önce kurutup daha sonra 850 derecelik ateşte yaktıklarını belirtti.
Çamuru yaktıktan sonra günlük 180 ile 200 ton çamuru, 7 ile 8 tona düşürdüklerini aktaran Uslusoy, ''Çevreye zararlı hiçbir atık bırakmıyoruz. Gaziantep bir ilki başardı. Tesiste ilk ateşlemede doğalgaz kullanıyoruz. Tesisi çalıştırdıktan sonra dışarıdan hiçbir enerji kullanmayacağız. Sistem kendi enerjisini üretecek'' dedi.
Uslusoy, tesiste doğaya zarar vermemesi için ''Baca gazı arıtma sistemi'' kullanıldığını ve bunun ölçümleriyle sistemin kontrol altında tutulduğunu da kaydetti. AA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *