ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçi, büyük hayal kırıklığı yaşadı

Çiftçi, büyük hayal kırıklığı yaşadı
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2024 / 19.35
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2024 / 19.35

Buğday ve arpaya ton başı destek ödeme desteği arttırılmalı

Hububatta istenilen rekoltenin elde edilemediğini sözlerine ekleyen Ziraat Mühendisi Gökhan Keskinsoy, ‘’Olumsuz tablonun ortadan kaldırılması ve rekoltenin düştüğü de göz önünde bulundurularak acilen açıklanan alım fiyatlarının revize edilerek, buğday için ton başına bin 750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılması gerekiyor’’ dedi.

Bahar aylarında yağışların düzensiz ve geç gelmesi, akabinde sıcaklıkların aniden yükselmesinin bazı bölgelerde bitkide dane oluşumunu olumsuz etkilediğini dolayısıyla ani sıcaklık değişimlerinin bitkiyi strese soktuğuna dikkat çekti. Keskinsoy, ‘’Yaşanan küresel iklim değişikliği sonucunda ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de hububatta rekolte kaybı yaşanmasına neden oldu. Dolayısıyla çiftçileri büyük umutlarla başladığı hububat hasadını hayal kırıklığı ile sonlandırdı’’ ifadelerini kullandı.

Keskinsoy, ‘’Açıklanan müdahale alım fiyatında olduğu gibi bazı bölgelerde verimde de umduğunu bulamayan çiftçilerimiz bir sonraki sezona hazırlık yapmak konusunda tedirgin. Serbest piyasada arpa fiyatları müdahale alım fiyatı açıklanmadan önceki fiyatlara göre yüzde 7,7, buğday fiyatları ise yüzde 6 oranında geriledi’’ tespitinde bulundu.

Geçtiğimiz hafta arpa fiyatları ortalama ton başına 7 bin 70 lira, ekmeklik buğday fiyatları ton başına 9 bin lira, makarnalık buğday fiyatları ise ton başına 9 bin 607 lira seviyelerine kadar düştüğünü hatırlatan Keskinsoy, ‘’Ekmeklik buğday fiyatlarında müdahale alım fiyatı açıklandıktan sonraki dönemlerde borsalarda yüzde 5 ile yüzde 13,4 oranlarında, arpada ise yüzde 10,7 ile yüzde 14,8 oranlarında düşüş oldu’’ açıklamasını yaptı.

Uzun vadeli tarım politikaları bir an önce hayata geçirilmeli

‘Hububatın suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerdeki Mart-Nisan ve Mayıs aylarında düzensiz yağışlar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturdu’ ifadelerini kullanan Keskinsoy, ‘’Türk çiftçisi her türlü olumsuzluğa rağmen fedakâr bir şekilde üretime devam etse de onlara verilecek en büyük destek doğru hazırlanmış, ülke ve çiftçi menfaatleri doğrultusunda saha gerçekleriyle örtüşen uzun vadeli tarım politikaları bir an önce hayata geçirilmeli’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *