ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçinin yüzde 50’si bankalara borçlu, yüzde 25’i ise icralık

Çiftçinin yüzde 50’si bankalara  borçlu, yüzde 25’i ise icralık
YAYINLAMA: 10 Eylül 2024 / 19.03
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2024 / 19.03

Maliyet artışları ile birlikte toprakların ekilmeme ihtimali olduğu uyarısında bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, belediyelerin yüzde 50 hibeli gübre ve tohum desteğine devam etmesi çağrısında bulundu

 

Çiftçilerin yüzde 50’sinin bankalara borçlu ve yüzde 25’inin ise icralık olduğunu vurgulayan Çolak, önümüzdeki ay hububat ekim hazırlıklarının başlayacağının altını çizdi, gübre ve mazot desteği verilmezse tarlaların boş kalacağını belirtti.

Destek verilmezse birçok çiftçimiz tarlasını ekemeyecek

Antep fıstığının hasadının sonuna yavaş yavaş gelindiğini ifade eden Çolak, ‘’Çiftçilerimiz Antep hasadını tamamladıktan sonra önümüzdeki ay hububat ekim çalışmalarına başlayacak. Ancak çiftçi tohum, gübre ve mazot pahalı olduğundan tarlayı nasıl ekeceğinin hesabını yapıyor. Destek verilmezse birçok çiftçimiz tarlasını ekemeyecek’’ ifadelerini kullandı.

Mazot ve gübre desteklemeleri devam ediyor

‘Tarım ve Orman Bakanlığı zamanında destek vermesi önemli’ diyen Çolak, planlı tarıma geçilecek olmasının önemli olduğunu lakin bunun takip edilmesi gerektiğini vurguladı. ‘’Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan yeni tarım üretim modeli kapsamında açıklanan destekler ile mazot ve gübre destekleri birbirinden farklı. Mazot ve gübre desteği kaldırıldı gibi söylentiler var. Bu konuda çiftçilerimizde arıyor. Ancak mazot ve gübre desteklemeleri kaldırılmadı, devam ediyor’’ şeklinde konuştu.

Ülke genelinde çiftçilerin yaş ortalaması 58

Çolak, ülke genelinde çiftçilerin yaş ortalamasının 58 olduğunu sözlerine eklerken, ‘’Çiftçi para kazanamadığı sürece köyde durmaz. Şu anda çiftçilerin yaş ortalaması 58. 10 yılda ne olacağını hükümetin düşünmesi lazım. Her zaman söylediğimiz gibi genç çiftçileri köyde tutmalıyız. Bunun da yolu para kazanmalarından geçer’’ açıklamasında bulundu.

Çiftçi faizini ödediği krediyi istediği gibi kullanamıyor

Ziraat Bankası’ndan dert yanan Çolak, ‘’Ziraat Bankası, sözde çiftçileri sübvansiyonlu kredi sağlıyor. Ancak çiftçi kullanacağı kredinin sadece yüzde 15’ini nakit alabiliyor. Yüzde 85’ne de sadece mazot ve gübre alabiliyor. Onun dışında bir şey alamıyor. Çiftçi faizini ödediği krediyi istediği gibi kullanamıyor. Bu sorunun bir an önce düzeltilmesi ve kredilerin nakit olarak ödenmesi sağlanmalı’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *