ANASAYFA arrow right Güncel

Çocuk İzleme Merkezleri hizmet veriyor

Çocuk İzleme Merkezleri hizmet veriyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.46
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların 3’te birinin şişman olduğunu, yüzde 77'sinin egzersiz yapmadığını belirterek, bununla mücadele etmek için çalıştıklarını söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların 3’te birinin şişman olduğunu, yüzde 77'sinin egzersiz yapmadığını belirterek, bununla mücadele etmek için çalıştıklarını söyledi.
Bakan Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ‘Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın 10. Yılı’ adını verdiği bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı.
Bakan Akdağ, ilk Çocuk İzleme Merkezinin 2010 yılında faaliyete geçirdiklerini bugün Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir. Kayseri, Samsun Çocuk İzleme Merkezlerinin hizmet verdiğini belirtti.

Türkiye ile aynı gelir grubunda ülkelerde beklenen yaşam süresinin 2000-2009 arasında 2 yıl uzarken, Türkiye’de bu artışın 5 yıl olduğunu belirten Bakan Akdağ, “Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulama süresinde Türkiye’de doğumda beklenen yaşam süresindeki iyileşme Avrupa Bölgesi’nden daha büyük olmuştur” dedi.
Son 10 yılda Türkiye ile aynı gelir grubunda olan ülkelerde bebek ölümlerinin yüzde 41 azaltıldığını kaydeden Akdağ, “DSÖ Avrupa Bölgesinin 2015 yılı milenyum hedefin binde 9’dur. Türkiye, bu hedefi geçerek üst gelir grubu ülkelerin ortalamalarına yaklaştı” diye konuştu.
Akdağ, son 10 yılda Türkiye ile aynı gelir grubunda olan ülkelerde anne ölüm oranlarının yüzde 30 azaltıldığını, DSÖ Avrupa Bölgesinin 2015 yılı milenyum hedefi olan yüzbin canlı doğumda anne ölüm oranı 25 hedefine 2011 yılında ulaştıklarını ifade etti. Akdağ, “Anne ölüm oranlarını politik öncelik olarak belirlemek, buna göre finansman ayırmak, hizmet ve politikaları kültürel hassasiyetlere göre düzenlemekle sağlandı.
Bu hizmetler hamileler için hastane yakınında doğum öncesi bakımevlerinin kurulmasını ve acil obstetrik vakalarda ücretsiz kara ve hava ulaşımının sağlanmasını içerir” şeklinde konuştu.
Göreve geldiklerinde Türkiye’nin doğusunda çok ciddi hekim açıklığı olduğunu belirten Akdağ, “Bu oran eskiden 1/13 iken şimdi ise bu oran 1/3” dedi.
Türkiye’nin aşılamada Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biri olduğunu belirten Akdağ, 1993 yılında yüzde 77 olan aşılama oranının 2012 yılında yüzde 97’ye ulaştığını söyledi. Akdağ, 1993 yılında 6 aşının bugün ise 13 aşının ücretsiz olarak vurulduğunu söyledi. Akdağ, dünyanın birçok ülkesine göre çok ucuz fiyatlarla aşı elde ettiklerini ifade etti.
Obezite ile mücadele ettiklerini anlatan Bakan Akdağ, “Vatandaşlarımızın 3’te biri şişman. Her gidilen yere araç ile gitme, asansör kullanma gibi alışkanlıklar var. Yada fazla yemek yiyorlar. Egzersiz yapmayanların oranı yüzde 72. Biz medya kampanyaları ile kişinin kendi şişmanlığının farkında olmasını sağlıyoruz. Basitçe daha az yemeği daha çok hareket etmeyi teşvik ediyoruz” dedi.
Akdağ, hareket etme konusunda yöresel kampanyalar düzenlediklerini söyledi. Akdağ, obezite ve tütün ile mücadele edilmediği takdirde ileride toplumda daha büyük sağlık problemlerinin yaşanacağına dikkat çekti. Tütün kullanma oranının düştüğünü belirten Akdağ, 2008’te yüzde 27.2 olan oranın 2012 yılında yüzde 24’e olduğunu ifade etti.
Çocuğa yönelik istismarla etkin mücadelenin bir parçası olan Çocuk İzleme Merkezlerini kurduklarını belirten Bakan Akdağ, ilk Çocuk İzleme Merkezinin 2010 yılında faaliyete geçirdiklerini bugün Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir. Kayseri, Samsun Çocuk İzleme Merkezlerinin hizmet verdiğini belirtti.
Vatandaşların 182 Çağrı Merkezi’ni arayarak randevu aldıklarını anımsatan Bakan Akdağ, aramanın 4 lira olduğu yönünde yapılan spekülasyonları yalanladı. Bakan Akdağ, aramanı ev telefonu ile yapılmasında 20 kuruş ücret alındığını söyledi. Akdağ, sağlık harcamalarını aşırı arttığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Akdağ, 2002 yılında kamu sağlık harcamalarının GSYİH oranına yüzde 3.8 iken bugün 4.4 olduğunu açıkladı. Akdağ, hizmet kalitesini artırmak ve maliyeti etkin sağlık hizmeti dengesini kurabilmek amacıyla inşasına başlanılan şehir hastanelerini ülkenin dört bir tarafına yaygınlaştıracaklarını söyledi.
Bakan Akdağ, Türkiye'nin sağlıkta başarılı bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın 2013 yılı bütçesi 16 milyar 894 lira olarak öngörülüyor.İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *