ANASAYFA arrow right Güncel

Çözüm sürecine herkes elbirliği ile katkı sunmalı

Çözüm sürecine herkes elbirliği ile katkı sunmalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Güneydoğum Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen “Doğu-Güneydoğu için Doğru Sürdürülebilir Kalkınma Modeli Arayışı’’ konulu panel, Hasan Kalyoncu Üniversitesi konferans salonunda yapıldı.

Panelde yaptığı konuşmada, bugün Türkiye’nin en önemli konularından birisinin barış süreci olduğunu bildiren GSO Başkanı Adil Konukoğlu, çözüm sürecine herkesin elbirliğiyle katkı koymak zorunda olduğunu söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin varlıklı insanlarına büyük sorumluluk düştüğüne işaret eden Konukoğlu, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşamak yerine kendi şehirlerine gidip yatırım yapması ve istihdam sağlaması gerektiğini belirtti.

Yatırımcı çekemiyoruz
Konukoğlu, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin şu anda en büyük problemi; yatırımcı çekememek. Bu problemi çözmenin tek yolu; bölgeye yatırım yapacak İstanbul’a göçmüş olan Güneydoğulu insanları buraya getirmektir.Onun için de önce güven ortamını sağlamalıyız. O zaman elbirliği ile bu sürece destek olmalıyız’’ diye konuştu.
Yatırım yapılırken her şehrin
dinamikleri dikkate alınmalı
Rektör Yılmaz’dan sonra panelde konuşmasını gerçekleştiren GSO Başkanı Adil Konukoğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bölge işadamlarının daha fazla yatırım yapması gerektiğini belirterek, “Yatırım yapılırken her şehrin dinamikleri dikkate alınmalıdır. Bunları geliştirdiğiz takdirde topyekun kalkınmayı sağlarız” dedi.
Bu şehir üretmeye
binlerce yıl önce başlamış
Gaziantep ekonomisinin son yıllarda önemli bir mesafe kat ettiğine dikkat çeken Konukoğlu, şunları söyledi: “Bu şehir üretmeye binlerce yıl önce başlamış. Kurtuluş Savaşı sırasında Gaziantep’in çalışan ve eğitimli nüfusunun önemli bölümünü kaybetti.Gaziantep, Kurtuluş Savaşı sırasında işgal edilmesiydi. Gaziantep bugün dünyada bir Londra, bir New York, bir Paris ve Tokyo gibi konuşulurdu.”


Şehir olarak yoktan bu noktalara gelindiğini belirten Konukoğlu, bu yıl 6,5 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirileceğini vurguladı. 240 bin kayıtlı çalışanları olduğunu bildiren Konukoğlu, Türkiye’de makine halısının yüzde 94’ünün, poliprobilen ipliğin yüzde 86’sının, dokusuz kumaşın yüzde 80’ininin ayrıca makarnasından ununa kadar gıda sektöründe birçok ürünün Gaziantep’te üretildiğini ve ihraç edildiğini söyledi.
Gaziantep, GAP güneşinin
yükseldiği şehirdir
“Gaziantep, GAP güneşinin yükseldiği şehirdir” diyen GSO Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep olarak 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat yapmayı, 350 bin istihdam sağlamayı, yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

Sanayinin oluşabilmesi için
en az 50 yılık kültür lazım
Türkiye’nin tüm bölgeleriyle birlikte topyekün kalkınması gerektiğine vurgu yapan Konukoğlu, son çıkan Teşvik Yasası’nın bugüne kadar yapılan en adaletli teşvik yasası olduğunu belirtirken, “Tek itirazım var; burada istiyoruz ki her yerde sanayi yapalım. Sanayinin oluşabilmesi için en az 50 yılık kültür lazım” dedi.
Bölge kalkınmasına
hız katacak projeler var
GSO olarak, sanayicinin rekabet gücünü artıracak ve bölge kalkınmasına hız katacak projeler yürüttüklerini anımsatan Konukoğlu, “Hassa-Dörtyol Tünel Projesi” sayesinde sanayicinin limanlara ulaşımının kısalacağını, Gaziantep ve Kilis arasında 35 milyon metrekarelik alanda kurulacak Şahinbey-Polateli Organize Sanayi Bölgesi’nin de yer seçiminin yapıldığını bildirdi.
Gelecek kuşakların ihtiyaçları
göz önünde bulundurulmalı
Panelin açılış konuşmasını ev sahibi konumunda olan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz yaptı. Yılmaz konuşmasında sürdürülebilir kalkınmanın önemini vurgulayarak, yatırım yaparken ve sanayileşirken gelecek kuşakların ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması, çevre ile sosyo-ekonomik ilişkileri doğru kullanmak gerektiğini kaydetti.
Doğu ve Güneydoğu özel bir bölge
Yılmaz, sürdürülebilir kalkınma için üniversite, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini aktararak, “Doğu ve Güneydoğu özel bir bölge. Kalkınma için sanki biraz geride kalmış gibi gözüküyor, batı bölgelerine göre dezavantajlı gibi.Ama, doğru bir sürdürülebilir kalkınma modelini burada oluşturursak avantajlı konuma gelebilir.Dezavantajdan bir fırsat çıkarma şansımız olabilir. Gaziantep bölge için çok önemli lokomotif bir il. Sanayisi ile bu bölgeyi, belki ülkeyi sürükleyecek bir il olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Panelde konuşmasını gerçekleştiren Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka da derneğin, Güneydoğu’nun temel sorunlarına bilimsel temelde eğilmek ve bu anlamda çalışmalar yapmak ve özellikle eğitimi baz almak üzere kurulduğunu anlatarak, üniversitelerle işbirliği içinde çalışmaya önem verdiklerini belirtti.
“Doğu-Güneydoğu için Doğru Sürdürülebilir Kalkınma Modeli Arayışı’’ konulu toplantıya; Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Yardımcı Doçent Doktor Filiz Gülpak, Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *