ANASAYFA arrow right Güncel

Dershaneler yaşayabiliyorsa çok ciddi anlamda ihtiyaç var demektir

Dershaneler yaşayabiliyorsa çok ciddi anlamda ihtiyaç var demektir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Son günlerde tartışılan dershanelerin ve etüt merkezlerinin kapatılacağına ilişkin tasarıya bir tepki de Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği’nden geldi.
HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı, “Dershaneler kendi kendine doğmadı ki, arz-talep meselesiyle doğdu. Ortada bir ihtiyaç olmasaydı dershaneler zaten yaşayamazdı. Dershaneler yaşayabiliyorsa çok ciddi anlamda ihtiyaç var demektir” dedi. O zaman bu dershanelerin varlık nedenlerini ortadan kaldırıldıktan sonra dershaneler kaldırılması gerektiğini belirten Hasırcı, dershaneler ve okuma salonlarının ihtiyaç olmasının yanı sıra ekonomik anlamda da ülke ekonomisinde önemli bir boyut ifade ettiğini açıkladı.
Son bir buçuk yıldır, Başbakan Erdoğan’ın 25 Mart 2012’de "Üniversite giriş sınavlarını da, üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz" açıklamalarıyla başlayan ve dershanelerin kapatılması, sistem dışına çıkarılması gibi farklı algılamalar yaratan, hiç gündemden düşmeyen, zaman zaman özel dershane girişimcilerini rencide edecek haksızlıklar içeren dershane tartışmaları, medyada yer alan son haberlerle yeni bir boyut kazandığını belirten Hasırcı, “Bu kurumların kapatılması halinde kayıt dışı sistemler ortaya çıkacaktır. Dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılması, girişimcilerini mağdur edeceği gibi başta öğretmenler olmak üzere bu sektöre bağlı ticarethaneler ve yüz binleri aşan insanımıza yönelik bir istihdam sorunu da ortaya çıkaracaktır. Okuma salonları, sadece eğitim vermenin yanında toplumsal barışa da çok önemli katkılar sağlamaktadır. Toplumun katmanları arasındaki eğitim farkını azaltıp birlik ve beraberliği güçlendirmektedir. Özellikle ihtiyaç sahibi Okuma salonları ve ETÜT merkezleri, özellikle fakir ailelerin evlatları için farklı bir hayat ümidinin kapısıdır.Hiçbir ücret alınmadan eğitim verilen bu kurumların kapatılacağı iddiaları bizleri,anne ve babaları endişelendiriyor.Geleceğimiz gençlerin enerjilerini doğru kanalize etmek şer şebekelerin eline düşmelerini engellemek tüm iş dünyası ve insanlık adına çok önemlidir bize düşen bu fedakar insanları tebrik etmektir takdir etmektir kapatmak değildir” dedi.
HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı,"Teşebbüs hürriyeti Anayasamızın 48. maddesiyle teminat altına alınmıştır. Eğer bu tasarı onaylanırsa hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır. Özel teşebbüsün kapatılması ancak demokratik olmayan ülkelerde görülmektedir. 4 bin civarındaki dershane yatırımcısının, yatırımlarının atıl kalması ile ortaya çıkan zararı kim karşılayacak? 250 bine yakın öğretmen atama beklerken bunun yanında işsiz kalacak 100 bin öğretmen ve personelin eklenmesi nasıl izah edilebilir? Tasarıdaki, ‘dershaneler özel okula dönüştürülecek’ ifadesi MEB’in yaptığı araştırmadaki, ‘dershanelerin sadece yüzde 10’u özel okula uygundur’ sonucu ile yalanlanmaktadır" şeklinde açıklama yaptı.
Dershanelerin kapatılmasının eğitimdeki fırsat eşitliğini ortadan kaldıracağını ileri süren HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı, "Siyasi istikrar oluştu, ekonomide istikrar var ama eğitimde istikrar yok. 11 yılda 5 bakan değiştirilerek eğitim sitemi yaz-boz tahtasına çevrildi" dedi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *