ANASAYFA arrow right Güncel

Dijitalleşme yatırım yapmayı kolaylaştırdı

Dijitalleşme yatırım yapmayı kolaylaştırdı
YAYINLAMA: 12 Haziran 2024 / 12.52
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2024 / 12.52

Son zamanlarda, halka arzlarında etkisiyle borsadaki yatırımcı tabanı genişliyor. Nisan sonu verilerine göre borsada; 25-34 yaş arasındaki yatırımcı sayısında yüzde 72 artış yaşanırken, 24 yaş altı genç yatırımcı sayısında bir yıllık artış oranı yüzde 128 oldu. Diğer yandan yatırımcı sayısının en çok artış gösterdiği bölgeler; Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi oldu. Güneydoğu’da yatırımcı artış oranı yüzde 95 olurken, Doğu Anadolu’da bu oran yüzde 84 oldu. 

“Finansal okuryazarlığın katkısı çok büyük” 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yatırımcı sayısının artmasının en önemli sebeplerinden birisinin finansal okuryazarlık olduğunu ifade eden Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Yılmaz Arısoy, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Son dönemde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yatırımcı sayısında yaşanan artış dikkat çekici. Bu bölgede finansal okuryazarlığın artmasıyla birlikte yatırımcıların daha bilinçli hareket ederek doğru kararlar aldığını görüyoruz. Eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu bölgelerden Doğu Anadolu Bölgesi’nde yatırımcı sayısı artış oranı yüzde 84 olurken, Güneydoğu Anadolu’da ise bu oran yüzde 95’i buldu. Yapı Kredi Yatırım olarak, yatırımcıların finansal okuryazarlığının artmasının çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu bölgeye yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. 2022 yılında Diyarbakır’da açtığımız yatırım şubemizle müşterilerimize profesyonel anlamda yatırım danışmanlığı hizmeti veriyoruz.” 

Kadınların hisse senedi piyasasına ilgisinin daha çok artığına dikkat çeken Yılmaz Arısoy, “Yapı Kredi Yatırım olarak, kadın yatırımcı sayımız yüzde 111 artarken, erkek yatırımcı sayımız yüzde 60 arttı. Kadın yatırımcı sayısında en çok artış Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gerçekleşti. Doğu Anadolu’da kadın yatırımcı sayısında yüzde 150 artış yaşanırken, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 136’lık bir artış oldu” dedi.

Türkiye’de sermaye piyasalarının gelişimini de değerlendiren Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Yılmaz Arısoy konuyla ilgili şunları söyledi: “Son dönemde, dijitalleşmenin artmasıyla yatırımcı profillerinin değiştiğini gözlemliyoruz. Dijitalleşmenin bir sonucu olarak, internet ve dijital ticaret platformlarına erişim oldukça kolaylaştı ve yapılan işlemler de hız kazandı. Yapı Kredi Yatırım olarak, müşterilerimizin işlem yaptıkları kanallara baktığımızda, Türkiye genelinde mobil kullanım yüzde 155, web uygulamaları üzerinden yüzde 64, yatırım uzmanı yüzde 37, çağrı merkezinde yüzde 30 artış gözlemliyoruz” dedi. Dijitalleşmenin yanı sıra Türkiye genelinde açtıkları 23 şubeyle müşterilerine yakından hizmet verdiklerini belirten Yılmaz Arısoy, şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi Yatırım olarak, yatırımcı sayımızı son 1 yılda yüzde 76 artırdık. Ayrıca kurum olarak, “Aracılık İşlemleri” kategorisinde, “Borsa İstanbul Pay Piyasası İşlem Hacmi Lideri” ve “Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası İşlem Hacmi Lideri” olmak üzere iki Altın Boğa ödülüne sahip olurken, bu yıl ilk defa “Kurumsal Finansman İşlemleri” kategorisinde “Pay İhracına Aracılık Lideri” ödülüne layık görüldük. Sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetlerimizle yatırımcılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *