ANASAYFA arrow right Güncel

Doların yükselmesi esnafın cebinden para çıkması demek

Doların yükselmesi esnafın cebinden para çıkması demek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.56
Esnafın dolardaki kur farkından dolayı sıkıntı yaşadığını ifade eden Çorapçılar ve Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, “Tekstil sektöründe dolarla gelen ürünlere sabit kur uygulanırsa ülke ekonomisine daha büyük katkı sağlayacağız. Hükümetimiz
Esnafın dolardaki kur farkından dolayı sıkıntı yaşadığını ifade eden Çorapçılar ve Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, “Tekstil sektöründe dolarla gelen ürünlere sabit kur uygulanırsa ülke ekonomisine daha büyük katkı sağlayacağız. Hükümetimiz bu konuda adım atmalı, çünkü bu esnafımızın geleceği açısından çok önemli” dedi.
Triko’nun ham maddesinin dolarla alındığını hatırlatan Durak, “Onun için doların yükselmesi esnafın cebinden para çıkması demektir. Çünkü kurdan dolayı ortaya çıkan farkı esnaf olarak ödemek zorunda kalıyoruz. Tekstil sektöründe ham maddesi dolarla gelen ürünler sabit kurla verilirse ülke ekonomisine daha büyük bir katkı sağlayacağız. Hükümetimiz bu konuda adım atmalı, çünkü bu esnafımızın geleceği açısından çok önemli” ifadesini kullandı.
“Sıkıntı hammaddeyi dolarla
almamızdan kaynaklanıyor”
Triko’da bir kalite ipliğin kullanılmadığından iplik fiyatlarının ürüne göre değiştiğini belirten Durak, “Mesela eskiden bir kilo ip 5 dolar yani 10 TL tutarken şimdi 20 TL tutuyor. Bu yıl ki kur farkı geçen yıla göre daha yüksek. Geçen yıl dolar 2 bin 200’lerden 2 bin 600’lere kadar çıkarken bu yıl da 3 binlerden 3 bin 800’lere yükseldi. Sıkıntı ham maddeyi dolarla almamızdan kaynaklanıyor. Nisan’da iplik alıyoruz ve Kasım da ödemeye başlıyoruz. İki ay arasındaki kur farkı esnafı zor durumda bırakıyor. Dolar yükselmeyip sabit kalsa esnaf karını veya zararını hesaplar” dedi.
Her şeyin TL ile alınıp
TL ile satılması lazım
Kur sıkıntısını gidermek için ham maddesi ihracata dayalı sektörlerde kur farkının sabitlenmesi gerektiğinin altını çizen Çorapçılar ve Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, konuşmasına şöyle devam etti: “Madem ki Türkiye’de yaşıyoruz o zaman her şeyin TL ile alınıp TL ile satılması lazım. İmalatçılar için dövizle alış verişin hiç bir zaman getirisi yoktur. Irak’a ihracatımız devam ediyor. Irka kapısı kapandığında zor şartlarda mal gönderiyorduk, fakat şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Bunun yanında Rusya ile ilişkilerin düzelmesi de sektöre faydalı oldu. Krizlere alıştık ve bu krizleri aşmak içinde mücadelemizi devam ettireceğiz.”
Triko sektörü
de sezonluk oldu
Her sektör gibi triko sektörünün de sezonluk haline geldiğini kaydeden Durak, “Daha önce yılın 12 ayı çalışırken, şu anda 6 ay çalışıp 6 ayda farklı işlerle uğraşıyoruz. Esnafın çoğu kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Sadece ülkemizde değil, dünyada bir kriz var. Yurt dışında büyük mağazaların üzerinde ‘kiralık’ diye yazıyor. Ortadoğu’daki olaylar bütün dünyayı etkiliyor. İnsanlar mutlu değil, mutlu olmayan bir toplumda bir şeyler kazanmak zordur” şeklinde açıklama yaptı. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *