ANASAYFA arrow right Güncel

Dükkan kiraları dudak uçuklatıyor

Dükkan kiraları dudak uçuklatıyor
YAYINLAMA: 04 Nisan 2024 / 19.33
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2024 / 19.33

Esnaf, yüksek kiralar karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda

Türkiye’nin en büyük metropol kentleri arasında yer alan ve son yıllarda kiralık konutlarının fahiş şekilde arttığı Antep’te, yüksek dükkan kiraları da can yakmaya devam ediyor.
Fahiş kiralar cep yakıyor
Mültecilerle birlikte 2,5 milyon üzerinde nüfusu barındıran Antep’te konut kiralarının yanı sıra dükkan kiralarına fahiş şekilde zam yapılıyor. Şehrin en işlek caddeleri arasında yer alan Karagöz-Suburcu ve Gaziler Caddesi’nde ki kiralar dudak uçuklatıyor. En düşük kiranın 35 bin ile 40 bin lir arasında olduğu cadde de kiralar 200 bin liraya kadar çıkıyor. Kira fiyatları ise dükkanın bulunduğu konuma göre değişkenlik gösteriyor.
Ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olarak hayat pahalılığının her gün arttığı, yaşam koşullarının ise zorlaştığı kentte konut kiraları ile birlikte dükkan kiralarındaki artış bir türlü durdurulamıyor. Yılbaşı sonrasında maliyetlerin artmasıyla beraber ekonomik açıdan zor günler geçiren esnaf, yüksek kiralar karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda.
Dükkan kiraları 200 bin liraya kadar yükseliyor
Kentin birçok noktasında kira artışları yüzde 100 oranında olurken, Karagöz-Suburcu ve Gaziler Caddesi’nde ki kiralar ise 200 bin TL’ye kadar yükseliyor. Yüksek kiralar karşısında ne yapacağını bilemeyen esnaf, dükkan kiralarına da konut kiralarında olduğu gibi yüzde 25 sınırlaması getirilmesini talep eden esnaflar, “Kiralar yükselmeye devam ederse ilerleyen zamanlarda kepenk kapatmalara şahit olacağız” ifadelerini kullandı.

Bunlar gerçekten çok uçuk rakamlar
Dükkan kiralarının fahiş şekilde arttığına dikkat çeken Esnaf Mehmet Alkan, “Kazancımızın yüzde 40-45’i dükkan kirasına gidiyor. 30 bin liradan başlayan kiralarımız 200 bin liraya kadar çıkıyor. Bunlar gerçekten çok uçuk rakamlar” şeklinde konuştu.
Dükkan sahipleri çok farklı bir görüş açısına sahip
Alkan, “Gaziler Caddesi’nde dükkan kiraları 2 yıl önce 30-40 bin liraya 250 veya 300 metrekare bir dükkan kiralanabiliyordu. Şu anda 30-40 bin liraya 50 metrekare dükkan kiralanabiliyor. Dükkan sahipleri çok farklı bir görüş açısına sahip oldu. “Bu dükkanı satıp bankaya yatırsaydım diyerek dükkan kiralarını çok fazla yükselttiler” dedi.
Tek derdimiz ay sonunu getirip, borçlarımızı ödemek
Üç ortağının olduğunu dile getiren Alkan, “Bir ortağımız dükkan sahibi. Bir ortağımız personeller ve diğer ortağımız ise toptancılar. Küçük esnaf ayakta kalabilmek için tüm fedakarlıkları yapıyor. Tek derdimiz ay sonunu getirip, borçlarımızı ödemek” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *