ANASAYFA arrow right Güncel

Eğitimde kapkara tablo 9 bin 276 derslik açığı

Eğitimde kapkara tablo 9 bin 276 derslik açığı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, Gaziantep’te, eğitimdeki kara tabloya dikkat çekti. “Belediyelerimiz gelir elde etmek ve bununla hizmet etmek amacıyla gerek mülkiyetlerinde bulunan, gerekse Maliye hazinesinden ya da şahıslardan aldıkları arsalara tamamen ticari mantıkla rant elde etmek amacıyla konut ve ticaret imarı vererek kullanmakta ve kullanmaya öncelik vermektedir. Bazı hizmetler bugünü kurtarabilir, ama eğitim geleceğimizi kurtaracaktır. Belediyelerimizin kamu yararına faaliyetleri öncelikli olmalıdır” dedi

Sıtkı Severoğlu, nüfusu hızla artan Gaziantep’te en önemli sorunun “Eğitim” olduğuna dikkat çekerek, “Sorunun nedenlerinden biri de kentimizde derslik başına düşen öğrenci sayısının fazlalığıdır. Şahinbey İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre,ülkemizin ve kentimizin en sorunlu ilçelerinden biridir. Fiziki yapı olarak derslik başına düşen öğrenci sayısı ülke ortalaması 32, Gaziantep geneli ortalaması 41 öğrenci/derslik iken, Şahinbey’de 47 öğrenci/derslik, Şehitkâmil’de ise 43 öğrenci/dersliktir” diye konuştu.

5 bin 301 temel eğitim derslik açığı
“Son yıllarda eğitimde başarısızlığın duyarlı Gaziantepliler’i harekete geçirmesi ve yöneticilerimizin bu konuda hassasiyetleri, 58 kişi/derslik iken bu sayıya ulaşmamızı sağlamıştır” diyen Severoğlu, “Bu gayretleri takdir ederken yeterli olmadığı ve daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizmemiz gerekiyor. Kentimizde yıllardan beri birikmiş 2 bin 766 okul öncesi, 5 bin 301 temel eğitim ve bin 209 orta öğretim için derslik açığı bulunmaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Okul alanları yetersiz
Safaşehir Bölgesi’nde; 24 tane okul ihtiyacı var iken 17 adet okul alanı ayrıldığı, Şirinevler Bölgesinde; 10 adet okul ihtiyacı var iken 4 adet okul alanı ayrıldığı, İbrahimli 2. Bölgesinde 32 adet okul ihtiyacı var iken 19 adet okul alanı ayrıldığı, Aktoprak- Ağaçlı Bölgesinde; 47 adet okul ihtiyacı var iken 20 adet okul alanı ayrıldığı, Beylerbeyi Bölgesi’nde 76 adet okul ihtiyacı var iken 31 adet okul alanı ayrıldığı görülmektedir.

Yeşil alanlar ve dini tesis alanları
yarıya, okul alanları 3’te 1’e indirildi
Sorunun önümüzdeki dönemde çözülebilmesi için öncelikleyeni planlanan bölgelerde yasal kriterlere uygun ve yeterli sayıda okul alanı ayrılması yöneticilerimizin de arzusudur diye değerlendirmekte olmakla birlikte, yeterli alan ayrılmadığını da tespit etmiş bulunuyoruz. Konu ile ilgili son somut örnek Büyükşehir Belediyesinin 284 karar no, 17.05.2013 tarihli Şahinbey Özdemirbey bölgesi plan tadilatıdır. 644 sayılı 14.12.2012 tarihli meclis kararıyla onaylanan 1/1000 ölçek uygulama imarplanındaki yapı yoğunluğu ve öngörülen nüfus neredeyse bu tadilatla iki katına çıkarılırken yeşil alanlar ve dini tesis alanlarıyarıya, okul alanları 3’te 1’e indirilmiştir. 12.07.2013 tarih ve 408 sayılı kararla odamızın bu konuda yaptığı itiraz reddedilmiştir. Yapılan tadilat yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Bu konuda yasal haklarımızı kullanarak dava açacağız.
Şahinbey’de yeni planlarda 146 okul açığı var
Mimarlr Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, “Ayrıca; Şahinbey ilçesinde Mavikent, Yeşil Vadi, Bağlarbaşı- Hipodrom, 75. Yıl- Su Yolu, Bağlarbaşı- Gevenli, Yeşilkent- Yeşil Vadi, Akkent, Şahintepe- Karataş, Kilis Yolu ve Kızılhisar Serince imar planlarında; Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan kentteki öğrenci sayılarının nüfus oranlarına göre yaptığımız incelemede yukarıda bahse konu alanların imar planlarında temel eğitim için Şahintepe Bölgesinde ve Kilis yolu Bölgesinde veorta öğretim için Kilis yolu Bölgesinde ayrılan okul sayılarının Odamıza belediyelerimizin göndermiş olduğu verilere göre değerlendirildiğinde yeterli olduğunu,ancak; Mavikent Bölgesinde 5 anaokulu ve kreş ihtiyacı var iken 1 adet ayrıldığını, temel eğitimde; 5 adet okul ihtiyacı varken 1 adet ayrıldığını, Yeşil Vadi Bölgesi’nde okul öncesinde; 25 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı var iken 8 adet ayrıldığını, temel eğitimde; 24 adet okul ihtiyacı varken 12 adet ayrıldığını, Bağlarbaşı- Hipodrom Bölgesinde okul öncesinde; 21 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı varken 7 adet ayrıldığını, temel eğitimde;20 adet okul ihtiyacı varken 8 adet ayrıldığını, 75. Yıl- Su Yolu Bölgesinde okul öncesinde; 11 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı varken 3 adet ayrıldığını, temel eğitimde; 10 adet okul ihtiyacı varken 7 adet ayrıldığını, Bağlarbaşı Gevenli- Tülek Bölgesinde okul öncesinde; 8 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı varken 5 adet ayrıldığını, temel eğitimde; 8 adet okul ihtiyacı varken 6 adet ayrıldığını, Yeşilkent- Yeşil Vadi Bölgesinde okul öncesinde; 6 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı varken hiç alan ayrılmadığını, temel eğitimde; 6 adet ihtiyacı varken 3 adet ayrıldığını, Akkent Bölgesinde okul öncesinde; 7 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı varken 3 adet ayrıldığını, temel eğitimde 7 adet ihtiyacı varken 5 adet ayrıldığını, Şahintepe- Karataş Bölgesinde okul öncesinde; 10 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı varken 7 adet ayrıldığını, okul öncesinde; Kilis Yolu Bölgesinde 29 anaokulu ve kreş ihtiyacı var iken 10 adet ayrıldığını, Kızılhisar-Serince Bölgesinde okul öncesinde;27 adet anaokulu ve kreş ihtiyacı var iken 6adet ayrıldığını, temel eğitimde; 25 adet okul ihtiyacı varken 16 adet ayrıldığını, ortaöğretimde; 11 adet okul ihtiyacı varken 7 adet ayrıldığıbunun sonucunda,okul alanlarının eksik ve yetersiz olduğu değerlendirmekteyiz” dedi.

Şehitkâmil’de 98 açık bulunuyor
Şehitkâmil’de, Safaşehir, Şirinevler, Aktoprak-Ağaçlı, İbrahimli 2. Bölge, Beylerbeyi, Basra mahallelerini imar planlarında; Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan kentteki öğrenci sayılarının nüfus oranlarına göre yaptığımız incelemede yukarıda bahse konu olanların imar planlarında Basra Bölgesi için ayrılan okul sayılarının belediyemizin göndermiş olduğu verilere göre değerlendirildiğinde yeterli olduğunu, Safaşehir Bölgesi’nde; 24 tane okul ihtiyacı var iken 17 adet okul alanı ayrıldığı, Şirinevler Bölgesinde; 10 adet okul ihtiyacı var iken 4 adet okul alanı ayrıldığı, İbrahimli 2. Bölgesinde 32 adet okul ihtiyacı var iken 19 adet okul alanı ayrıldığı, Aktoprak- Ağaçlı Bölgesinde; 47 adet okul ihtiyacı var iken 20 adet okul alanı ayrıldığı, Beylerbeyi Bölgesi’nde 76 adet okul ihtiyacı var iken 31 adet okul alanı ayrıldığı görülmektedir.

Planlar yasa ve yönetmeliklere aykırı
Yapılanların yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğuna dikkat çeken Severoğlu, “9 Nisan 2011 tarih ve 27900 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmeliğe göre, nüfusu 100 binden fazla olan ilçelerde kreş/anaokulu 1m², ilköğretim okulu 4m², orta öğretim 3m² toplam 8 m², 02/11/1985 tarihli ve 18916 sayılı resmi gazetede yayınlanan eski yönetmeliğe göre toplam 6,5 m² okul alanı ayrılması gerekirken, Şahinbey ilçesinde 882 bin kişi yaşaması ön görülen bahse konu alanlarda 2,39m2/ kişi, Şehitkâmil ilçesinde 493.981 kişi yaşaması ön görülen alanlarda 2,56m2/ kişi olarak okul alanı ayrıldığını ve bunun yetersizliği görülmektedir” şeklinde açıklama yaptı..


Belediyeler temel eğitim
alanlarını tahsis etmek zorunda
İmar Kanunu’nun 18. maddesine ve uygulama yönetmeliklerine göre yüzde 40 olan DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) yerine belediyelerin uygulamalarında yüzde 50 ila 60 arasında fiili DOP alınmasına rağmen, plan yapımına dair esasları belirleyen yönetmeliğe uygun sosyal donatıların ayrılmadığını söyleyen Mimarlar Odası Başkanı, “222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 62. Maddesi’nde, "İlköğretim okuluna tahsis edilmek üzere komisyonca seçilen Devlete, özel idarelere, belediyelere veya köy tüzel kişiliğine ait arazinin, miktar ve yerini gösteren birer tutanak tanzim edilerek valilik yolu ile ve arazinin aidiyetine göre Maliye Bakanlığının veya diğer idarelerin yetkili mercilerine gönderilir. Bu makamların tasdiki ile bu arazi parasız okula tahsis olunur" denilmesine rağmen, kentimizde okul arsası sorunu yaşanmasını ve duyarlı ve hayırsever Gaziantepliler’in okul yaptırabilmek için sıra beklemelerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Belediyelerimizin öncelikle eğitim tesisleri için arsa üretmelerinin yasal ve manevi görevleri olduğu konusundaki görüşlerimizi sizlerinde paylaşacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Sorun geçmişten günümüze sürüyor

“Konu ile ilgili 25.07.2013 tarih ve827 Sayılı yazılarına cevaben Büyükşehir Belediyesi’nin 31.07.2013 tarih ve 129629 sayılı yazısında ki“ ancak kentimizde imarsız gelişen çarpık konut dokusu içinde yetersiz eğitim tesis alanlarının olması” tespitine katılmakla birlikte yeni planlanan alanlarda okul alanı yetersizliğiyukarda açıkladığımız gibi net olarak görülmektedir” derken, “Bu durumda Büyükşehir Belediyesi denetiminde olan bir husustur. Bu nedenle yarınlarımız için ivedilikle okul arsası temini yolunda çalışma yapılması ve kamu yararına plan tadilatları ile, okul alanlarının mevcut ve zaten yeterli olmayan sosyal donatı alanlarıazaltılmadan tadilat yapılarak yeni okul alanları hazırlanması gerekiyor” dedi..

Sosyal donatı alanları yeterli değildir
Açıklamasında plan tadilatlarında sosyal donatı alanlarına ihtiyaca oranla yeterli yer ayrılmadığına vurgu yapan Severoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak; yukarıda bahse konu olan alanlarda ve kentin diğer alanlarında daha fazla okul alanı ayıracak plan tadilatları yapılmasının, var olan eksikliklerin giderilmesinin yeni planlan alanlarda yasa ve yönetmeliklere uygun sosyal donatı alanları ayrılmasının kentimizin ve ülkemizin geleceği için önemini ve Belediyelerimizin görevi olduğunu hatırlatırız. Bir kere daha altını çizersek kentimizde yapılan imar planı tadilatlarında, ilave imar planlarında, başta okul alanları olmak üzere sosyal donatı alanları yeterli değildir. Yapılan planların yasa ve yönetmeliklere uygun hale getirilerek, planların başta eğitim olmak üzere sosyal ve toplumsal hassasiyetlerimize ve kamusal bilincimize uygun hale getirilmesi gerekmektedir. “







Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *