ANASAYFA arrow right Güncel

Ekonomideki daralmanın göstergesi karşılıksız çek ve protestolu senetler

Ekonomideki daralmanın göstergesi karşılıksız çek ve protestolu senetler
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.46
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, son birkaç aydır perakende sektöründe ciddi daralma işaretleri görüldüğünü, bunun en önemli göstergesinin karşılıksız çek ve protestolu senetler olduğunu, perakende sektörü ile iç piyasayı canlandırıcı tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
Yüzde 3 büyüme gözükünce
hedefler biraz daha aşağı çekildi
KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğan’ın konuk olarak katıldığı GTO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Zeki Yağcı´nın başkanlığında gerçekleştirildi. Kasım ayı Meclis Toplantısında gündemdeki konular başta olmak üzere ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini açıklayan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, “Ülkemiz bu yıl büyüme hızını Dünya ve Avrupa Birliği’ndeki gelişmeler doğrultusunda hedef olarak küçülttü. Bu yıl ortalama yüzde 3 büyüme gözükünce hedefler biraz daha aşağı çekildi. Bunun da etkileri görülecek. Her ay ciddi olarak 80-100 bin kişiye iş bulunmak zorunda. Ekonomiye katılan işsizlerin yükünü hafifletmek için Türkiye’nin asgari reel olarak ortalama yüzde 7 büyümesi kaçınılmaz. Türkiye reel olarak yüzde 7 büyümesi bir anlamda ekonomideki mevcut durumu muhafaza etmiş sayılır” dedi.
Protestolu senet sayısı yüzde 15 arttı
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, son birkaç aydır özellikle perakende sektöründe ciddi bir daralma işaretleri görüldüğünü bunun önemli göstergesinin karşılıksız çek oranlarındaki artış olduğunu belirterek “Karşılıksız çek sayısı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,6 arttı. Yılın 10 ayında karşılıksız çek sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 oranında arttı. Protestolu senet sayısı 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında, senet tutarı ise yüzde 39,6 oranında arttı. Ekim ayında ise protestolu senet sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 oranında, tutar olarak da yüzde 52,1 oranında arttı. Çek olmayınca piyasa dönmüyor. Çeke sigorta sistemi getirilmeli ve bankacılık sistemi verdiği çekin de itibarlı olmasını sağlamalı. Senette durum daha da vahim. Senedin mahkemesi var, 2-3 ay işleme koyamıyorsun. Hukuksal düzenlemeler yapılmalı. Bu iş Avrupa'daki gibi olmalı. Madem bankacılık sistemimiz bu kadar iyi, bu avantajı kullanmamız lazım. Sigorta şirketleri yeni ürünler yaratmak istiyorlar, çekin sigorta ettirilmesi sigorta sektörüne yeni bir enstrüman olabilir. Ekonomide karşılıksız çek deyimini çıkarmamız lazım. Onun için karşılıksız çeke sigorta sistemi getirilmeli ve protestolu senetlerdeki artışı da önlemek için yasal düzenleme yapılmalı şeklinde konuştu Bu iki konuda süratle tedbirler alınması gerekir” şeklinde konuştu.
Büyümenin altın anahtarı
enflasyonu düşürmektir
Ekonomide büyümenin göstergesi ve büyümeyi tetikleyen sektörlerin başında perakendenin geldiğini, ancak son aylarda özellikle perakende sektöründe ciddi daralma işaretleri görüldüğünü söyleyen meclis toplantısında yaptığı değerlendirmede Başkan Aslan özetle şu görüşlere yer verdi, “Ülkemiz ekonomisinin bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranı iyi ve pozitif bir görüntü sergiliyoruz. Büyümenin altın anahtarı enflasyonu düşürmektir. Eğer enflasyonu yüzde 2’lere doğru geri çekebilirsek, yatırımlar artar, rekabet artar, üretim artar, ihracat artar, işsizlik azalır, kişi başı düşen milli gelir artar. Ülkemizin büyüme hızının yüzde 4’ün altına inmesi resesyon sorunu oluşturabilir. Cari açık bizim için çok önemli. Ülkemiz ekonomisinin krizlerle tanıştığı her yılın öncesinde yüksek cari açık tehlikesi varlığı dikkat çekmektedir. Ülkemiz ekonomisi cari açığın yapısal sorununu çözmeden hızlanırsa önümüzde önemli riskler ortaya çıkabilir. Bu arada Avrupa’daki kriz sona ererse, aynı oranda sermaye çekemeyebiliriz. Bu da paranın başka ülkelere kaçması anlamına gelir. Tasarrufumuzu artırmak, ihracatımızı artırmak, ara malı imalatımızı artırmak, nokta hedefler yapmak ve yapısal sorunları çözmek zorundayız.”
Meclis toplantısında katılan KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğan’da KOSGEB faaliyetleri ve destekleri ile ilgili olarak Meclis üyelerini bilgilendirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *