ANASAYFA arrow right Güncel

Ekonominin düzelmesi için ülkede adalet, demokrasi ve hukuk olmalı

Ekonominin düzelmesi için ülkede  adalet, demokrasi ve hukuk olmalı
YAYINLAMA: 21 Haziran 2024 / 20.23
GÜNCELLEME: 21 Haziran 2024 / 20.23

AKP, kendi yarattığı ekonomik krizin faturasını halka ödetiyor. Halkın alım gücünün düştüğü ve şirketlerin birer birer kepenk kapattığı ülkede yeni vergiler geliyor

Vergi affının gelebileceğini sözlerine ekleyen Mali Müşavir Eren Ovayolu, ‘’Vergi Yapılandırma Kanunu çıkacak gibi görünüyor. Çünkü vergi borcu olanların hesabına haciz konularak hesaptaki paraya bloke konuluyor. Bu da firmaların maddi açıdan zor duruma düşmesine neden oluyor. İnsanların veya şirketin boğazını sıkarak, hesaplarına bloke koyarak ekonomi düzelmez. Kişilerin veya firmaların parasını almak onların iflas etmesine neden olabilir’’ açıklamasını yaptı.

Sermayeye yönelik vergi düzenlemesi yapılacak ve doğrudan vergilerin payı yükseltilecek, çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulanacak, doğrudan vergilerin payını artırmak için yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modeli hayata geçirilecek.

Yeni vergiler ile ekonominin düzelmeyeceğinin altını kalın harflerle çizen Mali Müşavir Eren Ovayolu, ‘Türkiye gibi bir ülkede ekonominin düzelebilmesi için ihracatın artması ithalatın azalması, adalet, demokrasi ve hukukun olması gerekiyor’’ dedi.

Şirket zarar bile etse cirosu üzerinden kazancı hesaplanıp yüzde 2 vergi alınacak

Orta Vadeli Planı’nın ekonomiye hiçbir katkısının bulunmadığını kaydeden Ovayolu, yeni vergilerin yolda olduğunu belirtti. ‘’Yurt dışı çıkış harcı bin 500 liradan 3 bin liraya yükseldi. Asgari Kurumlar Vergisi çıkacak. Yani bir şirket zarar bile etse cirosu üzerinden kazancı hesaplanıp yüzde 2 vergi alınacak. Ayrıca bir kişinin birden fazla gayrimenkulü veya kirada konutu varsa ise ek vergiler getirilecek. Bunun adına da Servet Vergisi deniliyor. Bunun yanı sıra yüzde 1 olan KDV’ler yüzde 10’a yüzde 10 olan yüzde 20’ye yükseltilebilir’’ ifadelerini kullandı.

Şirketlerin boğazı sıkılarak ekonomiyi ve ayakta tutmaya çalışıyorlar

Hukuk, demokrasi ve adaletin olmadığı ülkelere yatırımcının yatırım yapmayacağını söyleyen Ovayolu, ‘’Türk vatandaşı parasını bankaya koymaya korkarken yurt dışından milyarlarda dolar yatırım gelmesi bekleniyor. Bu bir hayal. Şu anda şirketlerin boğazı sıkılarak ekonomiyi güçlendirilmeye ve ayakta tutmaya çalışıyorlar. Gemi bu şekilde gitmez’’ uyarısını yaptı.

Vergi ve SGK denetimleri yerel seçim sonrasında artış gösterdi

Ovayolu, ‘’Vergi ve SGK denetimleri yerel seçim sonrasında artış gösterdi. Hemen hemen her şirkete ve firmaya gidilerek denetim yapıyorlar. Bu denetimlerin her alanda olmasını destekliyoruz. Ama bu denetimlerin sürekliliği çok önemli. Seçimden önce kimseye dokunmayalım, seçimden sonra denetimleri arttıralım anlayışı çok yanlış’’ diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *