ANASAYFA arrow right Güncel

Emekli maaşları açlık sınırı altında olmamalı

Emekli maaşları açlık sınırı altında olmamalı
YAYINLAMA: 13 Haziran 2023 / 21.13
GÜNCELLEME: 13 Haziran 2023 / 21.14
Türkiye genelinde 15 civarında milyon emekli sabırsızlıkla temmuz ayında açıklanacak olan enflasyonu bekliyor

En düşük emekli maaşı yapılan son yasal düzenlemeyle birlikte 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Şimdi ise emekliler gözlerini temmuz ayında açıklanacak enflasyona çevirdi. Emekli maaşlarının açlık sınırı altında olmaması gerektiğini vurgulayan emekliler, İntibak Yasası’nın bir an önce yasalaşmasını istedi.

Aldıkları maaşla geçinemeyenler ikinci bir işte çalışma zorunda

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, “Emeklilerimizin durumu perişan. Aldıkları maaşla geçinemeyenler ikinci bir işte çalışma zorunda” dedi.

İntibak Yasası bir an önce çıkarılmalı

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarıldığını açıklayan Özer, 7 bin 500 liranın üzerinde olan emekli maaşlarının ise kademeli olarak arttırılacağını söyledi. “Maaşlara yüzde 16 dolaylarında bir zam yapılacağını düşünüyoruz, ancak bunun emeklilerin yarasına merhem olacağını düşünmüyoruz. İntibak Yasası çıkmadığı sürece istediğimiz oranda zam alacağımızı sanmıyoruz. Bu yasanın çıkarılması için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Böylesi bir ortamda maaşa ne kadar zam yapılırsa yapılsın bir önemi kalmıyor

Özer, “15 gün önce 18 lira olan dolar şimdi 24 liraya doğru yükseliyor. Dövizin artmaması için faizin serbest bırakılacağı konuşuluyor. Döviz yükseldikçe iğneden ipliğe tükettiğimiz her şeye zam geliyor. Dolayısıyla ürünlerin fiyatlarının yükselmesi alım gücümüzün düşmesi anlamına geliyor. Böylesi bir ortamda maaşa ne kadar zam yapılırsa yapılsın bir önemi kalmıyor” şeklinde konuştu.

Emekliler olarak sadaka değil, hakkımızı ve emeğimizin karşılığını istiyoruz

“Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı rakamları ortada” diyen Başkan Özer, “Bizler emekliler olarak sadaka değil, hakkımızı ve emeğimizin karşılığını istiyoruz. 25 yıl aralıksız sigorta primi ödemişiz. Ülkenin kalkınması için gecemizi-gündüzümüze kattık. Türkiye, dünya genelinde 200’e yakın devletin içerisinde ilk 20 ülke arasında yer alıyorsa bunu emeklilere borçlu” tespitini yaptı.

 Paranın üzerine rakam yazmakta değer kazanmaz

TL’nin alım gücünün gün geçtikçe gerilediğini, 200 TL’nin 20 TL’ye 100 TL’nin ise 10 TL’ye düştüğünü sözlerine ekleyen Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Paramız pul oldu. Ülkemize yatırım yapılmadığı ve üretim olmadığı sürece paramızın değeri artmaz. Paranın üzerine rakam yazmakta değer kazanmaz. Bulgaristan, Gürcistan ve Ermenistan gibi komşu ülkelerdeki vatandaş gelip bagajlarını tıka basa doldurup ülkelerine dönüyorlar.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *