ANASAYFA arrow right Güncel

Emekliler, bayram ikramiyesinden umutlu değil

Emekliler, bayram ikramiyesinden umutlu değil
YAYINLAMA: 12 Şubat 2024 / 18.47
GÜNCELLEME: 12 Şubat 2024 / 18.50

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, “Emeklilere 5 bin lira bayram ikramiyesi verilecek deniliyor, ama böyle bir rakam verileceğini zannetmiyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bayram ikramiyesini 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarma yönünde bir tavırları var. Geçmiş yıllarda verilen 1000 lira bayram ikramiyesi ise bir kurban alıyorduk. Şimdi 3 bin liraya bir kurbanlık hayvan alabilmek mümkün mü? Eğer bir iyileştirme yapılacaksa o zaman bir kurbanlık hayvan alabilecek kadar ikramiye verilmeli” dedi.

Hayat şartları çok ağır ve geçinmek zor

Günümüzde hayat şartlarının çok ağır ve geçinmenin zor olduğunu dile getiren Özer, “TÜİK enflasyonu yüzde 64 Enflasyon Araştırma Grubu ise yüzde 129 olarak açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyonun gerçek ile uzaktan yakından alakası yok. Çünkü yılbaşından sonra A’dan Z’ye her şeye yüzde 100 veya üzerinde zam geldi. En düşük emekli maaşı 10 bin lira oldu ama bir emekli bu para ile nasıl geçinecek?” sorusunu sordu.

Emeklilere 8 bin 77 TL seyyanen zam verilmeli

Emeklilere 8 bin 77 TL seyyanen zam verilmesini isteyen Başkan Özer, “En düşük emekli maaşının asgari ücrete endekslenmesini istiyoruz. Bunun içinde 8 bin 77 TL seyyanen zam verilmesi gerekiyor. Bunu sürekli söylüyoruz fakat hiçbir şekilde olumlu bir dönüş alamıyoruz. Ayrıca bir an önce hizmete dayalı İntibak Yasası’nın çıkartılması lazım. Bu yasa çıkarılmadığı sürece adaletli bir maaş sistemi oluşmaz” ifadelerini kullandı.

Hizmete dayalı İntibak Yasası bir an evvel çıkarılmalı

Hizmete dayalı İntibak Yasası’nın bir an evvel çıkarılması gerektiğini sözlerine ekleyen Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Emeklilerin durumu iç açıcı değil. Zamlı maaşlar cebe girmeden eridi. Emekliler aldığı maaş ile toplumun en mağdur kesimi oldu. Halen 2026 yılında ekonomi  düzelecek bekleyin deniliyor, emeklinin bu zamlar altında bekleyecek sabrı da enflasyonun altında ezilecek yeri de kalmadı.”

Emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli

Özer, “En az asgari ücrete ile işe başlayıp 25-26 yıl çalışarak prim ödeyip emekli olan birinin asgari ücretin yarısından daha düşük ücret alması hayatın doğasına aykırı. Bu gidişle emeklinin alın teri olan emekli taban aylığı 65 yaş aylığına emsal olacak. Emeklilerin bu görülen mağduriyetlerinin giderilmesi için taban aylığının asgari ücretin az da olsa üzerine yükseltilmesi, yasalarda farklı uygulamalardan gelen adaletsizlikleri kaldırarak emekli maaşlarını eriten TÜFE’den vazgeçilerek emekli sandığında mevcut olan daha önce SGK’da uygulanan ve katsayı sisteminin SGK ve BAĞKUR emeklisine tekrar uygulanmasını ve üç kurum emeklisi de SGK emeklisi olarak değerlendirilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *