ANASAYFA arrow right Güncel

Emeklileri zorlu bir kış bekliyor

Emeklileri zorlu bir kış bekliyor
YAYINLAMA: 29 Eylül 2024 / 16.35
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2024 / 16.35

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, emeklileri zorlu bir kış beklediğini ifade ederken, ‘’Bu kış ne cebimiz ne de kendimiz ısınacağız’’ ifadelerini kullandı.

Bizler insan gibi yaşamayı hak ediyoruz

Hayat pahalılığı karşısında 12 bin 500 lira emekli maaşının güç geçtikçe eridiğini söyleyen Özer, kış mevsiminin daha zorlu geçeceğinin altını çizdi. ‘’Kış geldi kapımıza dayandı. Geçen yıl 6 bin lira olan kömürün tonu bu sene 7 bin liraya yükseldi. Doğalgaz ve elektriğe yüzde 38 zam yapıldı. Tüm bunlara karşı emekli maaşları 12 bin 500 lira. Bu para ile emekli ev kirasını mı ya da faturalarını mı ödesin yoksa kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarını mı karşılasın? Bizler insan gibi yaşamayı hak ediyoruz’’ dedi.

Ekonomik sıkıntılar sonrasında hep emeklilere sabredin dendi

Emeklilerin taleplerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ilettiklerini kaydeden Özer, ‘’Emeklilerin geçinmekte zorlanmasına yol açan nedenlerden biri emekli maaşlarındaki artışların, diğer maaşlardaki artışın gerisinde kalması. 2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düştü. Bu oran 2003 yılındaki gibi kalsaydı, Ocak 2024 itibarıyla emekli maaşı 27 bin TL civarında olacaktı. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrasında hep emeklilere sabredin dendi’’ şeklinde konuştu.

Maaşlara seyyanen zam yapılmalı

Maaşlara seyyanen zam yapılması çağrısını yineleyen Özer, ‘’Her dönemde olduğu gibi bugün de çok prim günü ödeyende, az prim günü ödeyende aynı maaşı alıyor. Bu durumda çok prim ödeyende, az pirim ödemeyende aynı aldığından kimse prim ödeme taraftarı olmuyor. 25 yıl tavandan yüksek prim ödeyen mühendis, teknisyen, işçi asgari ücretin altında maaş almaya mahkûm edilerek cezalandırıldı. Bu da sosyal güvenlik sistemine zarar veriyor. Kayıt dışı ekonomiyi teşvik etmektedir, bu konulardan hiç bahsedilmiyor’’ tespitini yaptı.

Herkes kendi aklına göre fiyat koymasın

“Emeklilik bir lütuf değildir, bir haktır” diyen Özer, ‘’Hizmet ve prime göre emeklilik istiyoruz. Yüksekten ödemişsem yüksek almamam lazım. Tabanda asgari ücretin altına düşmemesi lazım. 10-12 bin lira büyük bir fark değil. 8 bin 230 liraya 8 bin lira daha verirsen asgari geçime gelir. Biz bunu istiyoruz. Ne kadar zam verilirse verilsin piyasa denetlenmeli. Piyasanın düzelmesini istiyoruz. Herkes kendi aklına göre fiyat koymasın. Artışlarımızı da devlet memuru kat sayısına göre istiyoruz. 2000’den bu tarafa refah payı almadık. Refah payını da istiyoruz. Kısacası geçinebileceğimiz bir emekli maaşı istiyoruz. Benim aldığım maaştan kasap da manav da hakkını alır. Seyyanen artış üzerinde duruyoruz’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *