ANASAYFA arrow right Güncel

En fazla boşanma Gaziantep’te

En fazla boşanma Gaziantep’te
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.13
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.13
TÜİK verilerine göre, evli çiftler mahkemeye ‘şiddetli geçimsizlik’ adı altında başvurarak boşanıyor. Boşanan çiftlerin büyük çoğunluğu evliliklerinin ilk 5 yılında boşanma kararı alıyor.
Güneydoğu Bölgesi’ndeki illerdeki 2001 yılı ile 2013 yılları arasındaki zaman diliminde, yıllık boşanma oranları dikkate alındığında Gaziantep’te en fazla boşanmanın meydana geldiği açıklandı.
Adıyaman İl Genel Meclisi Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan araştırmada, 2001 yılından 2013 yılları arasında boşanan çiftlerin yıllara göre dağılımında, rakamlarda artış olmadığı ortaya çıktı.
Boşanmaların sebeplerinin ve çözüm önerilerinin araştırıldığı raporu açıklayan Kadın Hakları Komisyonu Başkanı İrfan Yılmaz, Türkiye genelinde boşanma davaları ve boşanmaların hızla arttığını ve boşanma sorununun Türkiye’nin kanayan sosyal bir yarası olduğunu ifade etti.
İrfan Yılmaz, Atatürk Barajı’nın yapılmasından sonra köyden kente göç, birçok ailenin geçim kaynağı olan tütünün ortadan kalkması, sanayinin istenen düzeyde ve hızlı bir gelişim gösterememesi, iş alanlarındaki alternatifsizlik, sulu tarıma geçişin istenen düzeye ulaşmaması, beraberinde ekonomik sıkıntıları arttırmasının bireyin aile hayatına, toplumla ilişkilerine yansıdığını ve birçok yuvanın parçalanmasına,boşanmalarda artışa neden olduğunu ifade etti.
İrfan Yılmaz, Adıyaman’da 2001 yılında 506, 2002 yılında 552, 2003 yılında 488, 2005 yılında 438, 2006 yılında 387, 2008 yılında 417, 2009 yılında 504, 2010 yılında 435, 2011 yılında 422 boyanma olayının gerçekleştiğini aktardı.
Tüm yıllarda gerçekleşen boşanmaların çoğunluğunun sebebinin geçimsizlik oluşturduğunu vurgulayan İrfan Yılmaz, “Çiftlerin boşanma nedenlerinin büyük bölümünü ‘şiddetli geçimsizlik’ oluşturmakta ve evliliklerin büyük bir çoğunluğu ilk 5 yıl içinde boşanma ile sonuçlanmaktadır. 2001 yılından 2013 yılına kadar Adıyaman da gerçekleşen boşanmalar incelendiğinde; boşanmaların 2006 yılında 387 boşanma ile en düşük seviyede 2002 yılında ise 552 boşanma ile en yüksek seviyede yaşandığı, boşanmaların sayısal olarak birbirine yakın aynı seviyelerde seyir ettiği, 2002 yılından bu yana ekonomik ve sosyal alanda yapılan çalışmaların boşanmalardaki sayısal rakamların aynı seviyede kalmasına katkı sağladığı fakat yeterli olmadığı gözlenmiştir” dedi.
Güneydoğu Bölgesi’ndeki tüm illerdeki 2001 yılı ile 2013 yılları arasındaki zaman diliminde, yıllık boşanma oranları dikkate alındığında Gaziantep’te en fazla boşanmanın meydana geldiğini belirten Yılmaz, “Adıyaman’ın Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinden sonra dördüncü sırada olduğu görülmüş, Adıyaman’ı sırasıyla Mardin Kilis, Batman, Şırnak ve Siirt ilinin takip ettiği, diğer illerdeki boşanmaların her yıl artış gösterdiği, Adıyaman ilinde 400 ile 500 arsında kümelendiği yıllara göre bariz bir artışın olmadığı anlaşılmıştır.
Aile toplumun temelidir, ailenin yozlaşması, dağılması ve fonksiyonundan uzaklaşması, toplumun çürümesi ve çökmesi demektir. Bugün ailenin en önemli sorunu güçsüz bir yapıya dönüşmesidir.
Boşanma oranlarının yükselmesinin en büyük sebeplerinden biri maddi sıkıntılar, ekonomik refahın iyi olmaması, eğitimden ve olgunluktan yoksunluk, göçlerle birlikte çekirdek ailelerin oluşması, ailelerin yanlarında çözüm bulacak büyüklerinin bulunmaması veya aile büyüklerinin çözümün değil sorunun bir parçası olması, iletişim araçlarının hızla yayılması, aile disiplinini bozulması sonucu bir çok aile soluğu mahkemelerde almaktadırlar.
Boşanma hiçbir zaman haklı görülemez, ancak evliliği kurtarmaya yönelik tüm çabalar başarısız olduktan sonra düşünülebilecek yasal bir yoldur.
Sonuç olarak; boşanmaların ekonomik, sosyal, eğitimsel, psikolojik birçok nedenleri vardır. Bu nedenler tek tek irdelenmeli, boşanma sebepleri yok edilmeli, gerekli kanuni düzenlemeler yapılmalı, ailelerin sağlam temeller üzerine oturması için her türlü kanuni ve sosyal ve en önemlisi eğitim açısından tedbirler alınmalı, şiddetli geçimsizliğe neden olan Adıyaman’ın kendine has ekonomik durumunun iyileştirilmesi için radikal kararların alınması gerektiği kanaatine varılmıştır” şeklinde konuştu.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *