ANASAYFA arrow right Güncel

Enflasyon son 20 yılın zirvesinde

Enflasyon son 20 yılın zirvesinde
YAYINLAMA: 07 Temmuz 2024 / 18.39
GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2024 / 18.39

Ekonomik program ve tasarruf tedbirleri halkı canından bezdirdi

Enflasyonun son 20 yılın zirvesine çıktığını belirten Türkiye Komünist Partisi Şahinbey İlçe Başkanı Fatma Yücetaş, en temel ürünlere zam üstüne zam geldiğini dolayısıyla da reel ücretlerin eridiğini vurguladı.

‘Hükümetin ekonomi programı gerek tasarruf tedbirleriyle gerek uygulama planıyla halkımızı canından bezdirmiş durumda’ diyen Yücetaş, ‘’Resmi TÜİK enflasyon verileriyle emeklilerin ve kamu emekçilerinin alacağı altı aylık enflasyon farkı da belli oldu. Buna göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 oranında, kamu emekçileri ve emeklileriyse yüzde 19,31 oranında maaş farkı alacak. Kök maaşı 10 bin liranın altında kalan 4 milyona yakın emeklinin birçoğu içinse değişen bir şey olmayacak. Örneğin kök maaşı 8 bin lira ve altında olan emekliler yine 10 bin lira aylık almaya devam edecek’’ hatırlatmasını yaptı.

Muhalefet de uygulanan sömürü düzenine destek oluyor

Patronlar ve hükümetin ağız birliği ettiğini kaydeden Yücetaş, ‘’Patronlar ve hükümet ‘Aman enflasyonu yükselir’ diye parmak sallıyor. Aynısını çiftçiye yaptılar. Geçtiğimiz ay açıklanan hububat alım fiyatlarına, yıllık enflasyonun sadece dörtte biri kadar artış uygun gördüler. Memlekette işçi, çiftçi, köylü, yani emeğiyle geçinen milyonlar bu düzenin derdi değil. Varsa yoksa şirketler kazansın, finans sektörü coşsun, ihracat patlasın, şirketler kâr rekorları kırsın. Muhalefet ise bir taraftan emekçi ve emeklilere sesleniyor, fakat öte taraftan uygulanan bu sömürü programına destek oluyor’’ eleştirisini yaptı.

Milyonları yoksulluk sınırına razı etmeye çalışması nasıl kabul edilebilir?

Yücetaş, ‘’Ana muhalefetin liderlerinden sömürge valisi gibi çalışan Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’e methiyeler eksik olmuyor. Kaç lira olsun? Emeklilerin taban aylığı asgari ücrete mi yükselsin? Ülkede asgari değil ortalama ücret haline gelmiş asgari ücret yoksulluk sınırına mı çekilsin, daha mı üstü olsun?

Halkımızı açlık sınırına iten bu düzenin, şimdi daha iyisi diye milyonları yoksulluk sınırına razı etmeye çalışması nasıl kabul edilebilir?’’ sorusunu sordu.

Bu sömürü sonlandırılmadan emekçi halkımız gün yüzü görmeyecek

Emekçilerin ve halkın kırıntıları değil, yarattığı değerin tümünü alması gerektiğini sözlerine ekleyen Yücetaş, ‘’Bu değer şirketlerin kasasında. O şirketlerin sahibi aileler tarafından zenginlik, servet ve sermaye olarak el konuldu. Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin toplamı ise 2021 yılında 405, 2022 yılında 808 milyar lira kâr elde etti. Oysa halkımız ayın sonunu getiremiyor, kredi kartı borçlarının içinde boğuluyor. İşte bu karlılık, sömürünün sonucudur. Bu sömürü sonlandırılmadan emekçi halkımız gün yüzü görmeyecek’’ açıklamasında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *