ANASAYFA arrow right Güncel

Esnaf arasındaki haksız rekabet önlenmeli

Esnaf arasındaki haksız rekabet önlenmeli
YAYINLAMA: 05 Haziran 2024 / 18.44
GÜNCELLEME: 05 Haziran 2024 / 18.44

Kayıt dışının ülkenin kanayan yarası olduğunu söyleyen Gaziantep Bakırcılar, Sedefçiler ve Saatçiler Odası Başkanı Celal Açık, ‘’Kayıt dışı çalışmak haksız rekabete neden oluyor. Dolayısıyla haksız rekabetin önlenmesi için herkesin eşit şartlarda çalışması lazım’’ dedi.

 

Kayıt dışı çalışmanın haksız rekabete yol açtığını kaydeden Açık, ‘’Basit usul ile çalışan esnaflar var. Bu kişiler vergi ödemiyor, istihdam sağlamıyor, ama biz bilanço tuttuğumuz için vergi ödüyoruz, istihdam sağlıyoruz. Şimdi bu kişi nasıl rekabet edeceğiz. Dolayısıyla haksız rekabetin önlenmesi için herkesin eşit şartlarda çalışması gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı ile mücadelede odaların görüşü alınmalı

Kayıt dışı ile mücadelede odaların görüşünün alınmasını isteyen Açık, ‘’47 yıldan  beri bu mesleğin içerisindeyiz. O nedenle hangi esnafın ne kadar ürün ürettiğini ne kadar sattığını birçok kişiden iyi bilirim. Tek başına çalışıyor diyorsun ama 10 esnafın sattığını satıyor. Bu kişinin istihdam sağlayan kişiye ne kadar zararı oluyor ona bakmak gerekiyor’’ açıklamasını yaptı.

Evinde imalat yapanlar bizden daha iyi para kazanıyor

Açık, ‘’Görüşümüz alınarak kayıt dışı ile mücadele edilirse hem devletimiz hem de esnafımız kazançlı çıkar. Evin içinde imalathane kurup da üretim yapanlar var. Bu insanlar bizlerden çok daha iyi paralar kazanıyor. Çünkü dükkan kirası yok, vergisi yok, istihdam sağlamıyor. Diğer taraftan ise dükkan kirası ödeyen, vergi ödeyen ve istihdam sağlayan esnafımız var. Bu iki kişi nasıl eşit şartlarda rekabet edecek’’ sorusunu sordu.

Mesleğimizin KDV’den muaf olmasını istiyoruz

KDV oranlarının yüksekliğinden dert yanan Başkan Açık, ‘’Göreve geldim geleli KDV’yi söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Çünkü tüm dünyada unutulmaya yüz tutmuş meslekler KDV’den muaf iken biz yüzde 20 ile uğraşıyoruz. Yüzde 90 yerli-yabancı turistlere hitap ediyoruz ve unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği canlandırmaya çalışıyoruz. Hem ülkemizde hem de dünya birçok kurumda bulunuyor. O yüzden mesleğimizin KDV’den muaf olmasını istiyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *