ANASAYFA arrow right Güncel

Esnaf pahalılıktan, vatandaş alım gücünün düşmesinden şikayetçi

Esnaf pahalılıktan, vatandaş alım gücünün düşmesinden şikayetçi
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2024 / 19.34
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2024 / 19.34

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden etkilenen Antep esnafı tepkili: “Enflasyon var, tüketilen her şeyde zam var, elektrikte zam var, temel gıdada zam var, mali denetimlerde zam var, bugüne kadar görmediğimiz maliyecilerimizi her gün görür olduk”

 

En büyük gider kalemlerinden birinin elektrik olduğuna dikkat çeken esnaf, zorlu günlerden geçilirken devletten ve belediyeden destek bekliyor, bir çıkış yolu arıyor.

İnsanlarda para yok

Uzun yıllardan beri esnaflık yaptığını dile getiren Ethem Ergün, satışların çok düşük olduğuna dikkat çekti. ‘’Ürünler pahalı ve halkın alım gücü düştü. Çünkü insanlarda para yok. Kimse alışveriş yapmıyor, yapan da zaruri ihtiyaçları dışında hiçbir şey almıyor’’ ifadelerini kullandı.

Çarkımızı döndürecek kadar para kazansak yeter diyoruz

Satışların azalmasından dert yanan Ergün, ‘’Satışların düşmesinin nedeni pahalılık. Yani fiyatların çok yüksek olması. Diğer sebep ise Suriyelilerin piyasadan çekilmesi ve faizlerin yüksek olması. Bunun yanı sıra geçmiş yıllarda düğüne giden bayanlar alışveriş yaparken şimdi alışveriş yapmıyorlar, evindekiler ile idare etmeye çalışıyorlar. Çarkımızı döndürecek kadar para kazansak yeter diyoruz’’ şeklinde konuştu.

Gelir-gider arasındaki makas açılıyor

Faizlerin yüksek olması nedeniyle üretim yapılamadığını sözlerine ekleyen Ergün, ‘’Elektriğe yüzde 38 zam yapıldı. Devlet, elektriği özel şirketlere, özel şirketler ise bize satıyor. En büyük gider kalemlerimiz arasında kira, personel ve hiç şüphesiz elektrik var. Geçmiş yıllarda bir kira ve kira kadar da işletme gideri olurdu, şimdi ise işletmenin gideri 5 kira kadar artış gösterdi. O nedenle gelir-gider arasında ki makas açıldığı için para kazanamıyoruz’’ dedi.

Bugüne kadar görmediğim maliyecilerimizi her gün görür olduk

‘Elektriğe gelecek olan zam haberinden sonra esnaf daha da mutsuz oldu’ diyen Mehmet Alkan, ‘’Asgari ücrete zam yok, mağaza karlılığımızda zam yok, emeklide zam yok, kamuda zam yok, bunların üzerine enflasyon var tüketilen her şeyde zam var, elektrikte zam var, temel gıdada zam var, mali denetimlerde zam var, bugüne kadar görmediğimiz maliyecilerimizi her gün görür olduk. Bu ülke ekonomisi bu şekilde düzeltilemez vatandaşın ve esnafların üzerinden bu geçim sıkıntısı kamburunu almalılar’’ çağrısında bulundu.

Yeni uygulama ile uygun ürün satamaz hale geldik

Alkan, ‘’Geçim probleminden kaynaklı intihar haberlerini çok sık duymaya başladık. Tüm bu kadar ayakta kalma mücadelesiyle boğuşurken birde yeni uygulama olan Büyükşehir ve Şahinbey belediyesinin ortak yürüttüğü çevre düzenleme projesinde kapı önünde ürün satan mağazaların ürünleri kaldırması sonucunda esnaflar olarak büyük zorluklar yaşıyoruz. Alım gücü düşük olan vatandaşlarımıza ürün satamadığımız gibi bu yeni uygulama ile beraber uygun üründe satamaz hale geldik’’ tespitini yaptı.

Tek talebimiz, mağaza önündeki 1 metre alanı kullanmak

‘Kapı önlerimiz bizim uygun ürün satıp müşteriyi mağazamıza çağırdığımız alanlarımız’ diyen Alkan, ‘’Gaziler Caddesi başta olmak üzere Balıklı Çarşı olarak trafiğe kapalı alanda kapı önü tezgahlarımızın kaldırılmasını esnaflar olarak kınıyoruz. Zaten masraflarımızı çıkarıp dönmeye çalışan esnaflar olarak artık sektör değiştirme veya kapatma kararı alma gibi muhabbetleri konuşmaya başladık. Bu kadar zarar ile bu işler dönmez. Trafiğe kapalı alanlarda ki mağazalarımızda tek talebimiz, mağaza önündeki  1 metre alanı kullanmak. Caddemiz geniş suistimal eden esnafımız yok. Bu talebimizin uygulanması için elimizden geleni yapmaya tüm gayretimizle devam edeceğiz’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *