Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, “Son bir ay içerisinde doların 19 liradan 27 lira seviyelerine çıkması her sektör gibi elektronik sektörünü de olumsuz etkiledi. Esnafımızın nefes alacak durumu kalmadı. Ayakta durabilmek için mecburen fiyat listemizi güncellemek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Her sene bir önceki seneden daha kötü geçiyor
Esnafın zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyleyen Nahırcı, “Esnafımız, 2020 yılında pandemi ile başlayan çilesi halen bitmedi. Pandemi sonrasında toparlandık, ayağa kalkacağız derken bu defa 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilendik. Depremin etkilerini de üzerinden atmaya çalışırken bu defa da doların yükselmesi büyük bir darbe vurdu. Artık gelecekten korkar hale geldik. Her sene bir önceki seneden daha kötü geçiyor” tespitini yaptı.
Kepenk kapatmalar yakın zamanda başlayacak
Durgun olan işlerin dövizin yükselmesiyle daha da durgunlaştığını sözlerine ekleyen Nahırcı, “Yaz mevsimi işlerimizin durduğu zamanlar. Esnafımız bu zamanlarda para kazanamaz. Şimdi dolar yükseldi, çarklarımız tamamen durdu. Ne yapacağımızı şaşırdık. Nereye gideceğimizi artık bilmiyoruz. Öz sermayesi güçlü olan esnaf bir şekilde ayakta duruyor, ancak öz sermayesi güçlü olmayanlar ise borcu borçla kapatarak yoluna devam ediyor, ama nereye kadar bu şekilde gidecek? Yakında zamanda kepenk kapatmaların yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.
Esnafın krediye kolay şekilde ulaşması sağlanmalı
Başkan Nahırcı, esnafın krediye ulaşmakta zorluk yaşadığına dikkat çekerken, “Bu zorlu süreci atlatmak için bankaların veya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerin yolunu tutan esnaf eli boş dönüyor. Çünkü her ikisinde de para yok. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinde kredi kullanmak isteyenler sıraya giriyor, 2-3 aya gün veriliyor. Böylesine zorlu bir dönemde kredi alamayacaksak ne zaman alacağız? Bu soruna bir an önce çözüm bulunması, esnafın krediye kolay şekilde ulaşması sağlanmalı” açıklamasında bulundu. Sistemin yeniden gelmesi lazım
Kalifiyeli eleman sorununa değinen Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, şunları söyledi: “4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte kalifiyeli eleman sorunu had safhaya çıktı. Bu eğitim sisteminde bir çocuk okulu 18 yaşında bitiriyor. Bu yaştaki birine siz ne öğretebilirsiniz. Geçmiş dönemlerde okumayan çocuklar bir ustanın yanına verilir, çalışırdı. Bu sistemin yeniden gelmesi lazım. Okumak isteyen okusun, okumak istemeyen ise bir ustanın yanına girsin zanaat öğrensin. Başka türlü bu sorunu çözemeyiz.